Τα σκυλιά είναι οι πιο πιστοί μας φίλοι, είναι μέλη της οικογένειά μας. Τα αγαπάμε και θέλουμε να πηγαίνουμε μαζί παντού. Τουλάχιστον όπου μπορούμε. Υπάρχουν, όμως, στιγμές που πρέπει να τα αποχωριστούμε και αυτό σε κανέναν σκύλο δεν αρέσει. Ποια είναι, όμως, τα σημάδια ότι ο σκύλος κάθε φορά που φεύγεις, υποφέρει;

Ναι, ορισμένα σκυλιά μπορεί να αναπτύξουν μια ανθυγιεινή προσκόλληση πάνω σου, που μπορεί να μετατραπεί σε ψυχολογική διαταραχή συμπεριφοράς, η οποία ονομάζεται άγχος αποχωρισμού. Το άγχος αποχωρισμού στα σκυλιά είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να είστε και οι δύο ευτυχισμένοι. Προκειμένου, όμως, να αντιμετωπιστεί πρέπει να γνωρίζεις τα συμπτώματα.

Ποια είναι τα σημάδια του άγχους του αποχωρισμού στα σκυλιά;

Γάβγισμα

Θα μου πεις και ποιος σκύλος δεν θα γαβγίσει αν φύγεις απ΄το σπίτι και τον αφήσεις μόνο του; Αν, όμως, γείτονες παραπονιούνται επειδή ο σκύλος σου διαρκώς γαβγίζει και βγάζει περίεργες κραυγές όσο λείπεις, τότε μπορεί να υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να δώσεις προσοχή.

Σάλια, σάλια, σάλια

Και τα σάλια είναι κάτι το αναμενόμενο. Αλλά αν κάθε φορά επιστρέφεις σπίτι και ο σκύλος σου είναι γεμάτος σάλια και έχει βραχεί μέχρι και το στήθος του, τότε το άγχος του αποχωρισμού ίσως είναι ο ένοχος.

σκύλος κάθε φορά που φεύγεις

Ατυχήματα στο σπίτι

Όπως ακριβώς οι γάτες -στις οποίες το άγχος είναι λιγότερο αλλά εξίσου έντονο -έτσι και τα σκυλιά μπορεί να κάνουν αρκετές ζημιές στο σπίτι. Είναι ένας τρόπος για να εκφράσουν το άγχος τους, όσο λείπεις. Απ’ την άλλη μπορεί να σου αλλάξουν την διακόσμηση στο σπίτι, να μετακινήσουν ορισμένα μαξιλάρια ή έπιπλα! Μασούν τα πάντα και αυτός είναι ένας τρόπος να εκφραστούν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άγχος του αποχωρισμού είναι διαφορετικό από την απλή πλήξη ή θυμό που τον άφησες μόνο του. Γι΄αυτό μην παραβλέψεις τα παραπάνω σημάδια, καθώς ο σκύλος σου μπορεί να χρειάζεται θεραπεία.

Τι μπορείς να κάνεις;

Σε καμία περίπτωση μην τιμωρήσεις τον σκύλο σου για τις συμπεριφορές που αναφέραμε παραπάνω. O σκύλος δεν τα κάνει αυτά επίτηδες αλλά τα κάνει επειδή είναι φοβισμένος ή αγχωμένος.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο, αν εντοπίσεις κάποιο από τα παραπάνω σημάδια. Μην τα αγνοήσεις καθώς ο σκύλος σου μπορεί να χρειαστεί ειδική ιατρική θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Συμπεριφορές που καταστρέφουν την ψυχολογία του σκύλου σου!

Photo: FABA-PHOTOGRAHPY/GETTY IMAGES, CAROL YEPES/GETTY IMAGES