Ναι, και ο σκύλος σου μπορεί να έχει αλλεργία, ακριβώς όπως κι εσύ. Μπορεί να έχει αλλεργία σε συγκεκριμένα τρόφιμα, έντομα , φάρμακα κλπ. Πώς θα το καταλάβεις αν ο σκύλος σου έχει αλλεργία;

Μήπως ο σκύλος σου έχει αλλεργία; Οι αλλεργικές αντιδράσεις έχουν πολλαπλά αίτια και εκδηλώσεις. Είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες ζώων να είναι εξοικειωμένοι με τα διάφορα συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων, ώστε να τους χορηγηθεί άμεσα η ιατρική φροντίδα.

Μήπως ο σκύλος σου έχει αλλεργία; Τα σημάδια που το μαρτυρούν!

Φαγούρα

Η φαγούρα είναι μια συνηθισμένη αντίδραση των ζώων αν έχει αλλεργία. Ορισμένες από τις περιοχές που επηρεάζονται είναι τα άκρα, το πρόσωπο και τα αυτιά. Τα κατοικίδια με αλλεργίες συχνά παρατηρείται ότι δαγκώνουν, γλείφουν ή ξύνουν αυτές τις περιοχές. Μάλιστα, ο σκύλος σου μπορεί να τραυματίσει σοβαρά αυτές τις περιοχές και να προκληθεί ακόμα και τριχόπτωση, ανοικτές πληγές και λοιμώξεις.

Οίδημα στο πρόσωπο

Αν το κατοικίδιο σου έχει πρηστεί στο πρόσωπο αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Το οίδημα μπορεί να εμφανιστεί στο στόμα, στα αυτιά ή γύρω από τα μάτια. Συχνά οι περιοχές που πρήζονται, τους προκαλούν και φαγούρα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Κνίδωση

Όπως και με το πρήξιμο του προσώπου, στα ζώα μπορεί να παρατηρήσεις κνίδωση, δηλαδή εκτός από τη φαγούρα, να υπάρχει και ερυθρότητα και μια μικρή ανωμαλία στο δέρμα. Εδώ δεν είναι απειλητικό για τη ζωή του κατοικίδιου, χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Αν ο σκύλος σου έχει αλλεργία, μπορεί να προκύψει εμετός και διάρροια. Οι τροφές με βάση την πρωτεΐνη, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιθανότερο να προκαλέσουν αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα.

Η διάγνωση των τροφικών αλλεργιών είναι δύσκολη και απαιτεί συνταγογραφούμενη δίαιτα που αποτελείται από μια νέα πηγή πρωτεΐνης ή υδρολυμένη πρωτεΐνη, η οποία είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει φλεγμονή στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Θεραπεία αλλεργικών αντιδράσεων

Η αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Αν το κατοικίδιο σου το τσιμπήσει ένα έντομο μπορείς να δράσεις άμεσα, να αφαιρέσεις προσεκτικά το κεντρί και να εφαρμόσεις λίγο πάγο στο σημείο. Ωστόσο, πρέπει πάντα να παρακολουθείς μήπως του προκληθεί κάποια άλλη αντίδραση.

Τα φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά και τα στεροειδή χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία των συμπτωμάτων αλλεργίας. Ποτέ, όμως, μην χορηγήσεις ένα φάρμακο στον σκύλο σου χωρίς να συμβουλευτείς πρώτα τον κτηνίατρο.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα σκυλιά έχουν τη συνήθεια να γλείφουν;