Μήπως ο σκύλος σου ή η γάτα έχουν αρθρίτιδα; Υπάρχουν μερικά σημάδια που το μαρτυρούν.

Αν ο σκύλος σου έχει αρθρίτιδα αυτό μπορεί να είναι πολύ επίπονο και χρειάζεται προσοχή.

Η αρθρίτιδα είναι μια απ’ τις πιο κοινές ασθένειες που μπορεί να έχει το ηλικιωμένο pets σου. Ακόμα, όμως, και τα πιο μικρής ηλικίας κατοικίδια, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να υποφέρουν από αρθρίτιδα και αυτό μπορεί να είναι υπερβολικά πολύ οδυνηρό για το ζώο.

Μήπως ο σκύλος σου έχει αρθρίτιδα; Δες πώς θα το καταλάβεις!

Κουτσαίνει

Αν το κατοικίδιό σου κουτσαίνει ή τοποθετεί περισσότερο βάρος στο ένα του πόδι, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι έχει αρθρίτιδα.

ο σκύλος σου έχει αρθρίτιδα

Δυσκολία στην κίνηση

Αν το κατοικίδιό σου είναι απρόθυμο να κινηθεί και δεν κινείται όπως συνήθως, τότε αυτό μπορεί να είναι ακόμα ένα σημάδι. Για παράδειγμα, το σκυλί σου μπορεί να δυσκολεύεται να μπει στο αμάξι ή να κατέβει από αυτό ή δεν μπορεί να ανέβει τις σκάλες. Απ’ την άλλη οι γάτες που έχουν αρθρίτιδα δυσκολεύονται να κάνουν άλματα όπως συνήθως.

Προβλήματα στην σπονδυλική στήλη

Αν ο σκύλος σου έχει αρθρίτιδα, τότε πολύ πιθανό να έχει μερικά προβλήματα και στη σπονδυλική του στήλη. Επίσης, μπορεί να έχει πονόλαιμο ή να πονάει η πλάτη του.

Κούραση

Αν το κατοικίδιό σου κουράζεται πιο εύκολα απ’ ότι συνήθως, θέλει προσοχή. Αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος σου μπορεί να μην έχει την ίδια όρεξη να πάει βόλτα καθώς το περπάτημα του είναι πιο οδυνηρό. Απ΄την άλλη ίσως χρειάζεται περισσότερο ύπνο και ηρεμία.

ο σκύλος σου έχει αρθρίτδια

Είναι πιο ευέξαπτα

Αν το pet σου έχει αρθρίτιδα τότε είναι πιο ευερέθιστο. Μπορεί να σε “χτυπήσει” ή να σε δαγκώσει όταν πας να το πλησιάσεις, καθώς δεν ξέρει να το διαχειριστεί. Πολλές φορές το χάιδεμα μπορεί να αυξάνει τον πόνο του.

Μυϊκή ατροφία

Αν ο σκύλος σου έχει αρθρίτιδα τότε μπορεί να έχει και μυϊκή ατροφία κι αυτό φαίνεται επειδή το πόδι του μπορεί να είναι πιο λεπτό απ΄το φυσιολογικό.

Γλείφει, μασάει ή δαγκώνει τον εαυτό του

Τα κατοικίδια που πάσχουν από αρθρίτιδα μπορεί να αρχίσουν να γλείφουν, να μασούν ή να δαγκώνουν περιοχές του σώματός του που είναι επώδυνες. Αυτό μπορεί να φτάσει στο σημείο να προκαλέσουν φλεγμονή του δέρματος αλλά και τριχόπτωση σε αυτές τις περιοχές.

Photo: teksomolika / Freepik, Twitter/Kernooches,
nikitabuida / Freepik