Έχεις κρίνει ποτέ τον εαυτό σου για τη συμπεριφορά του προς το κατοικίδιό σου; Αναγνωρίζεις τα λάθη σου και τι κάνεις γι΄αυτό; Μήπως τελικά είσαι κακό αφεντικό για τον σκύλο σου;

Το ότι πήρες σκύλο δεν σε κάνει καλό άνθρωπο! Μπορεί απλά να τον πήρες χωρίς να συνειδητοποιήσεις πρώτα πόσες ευθύνες έχεις απέναντι του και τώρα που τις συνειδητοποίησες τα έχεις βρει σκούρα. Άμα τα πράγματα έχουν γίνει, όπως τα λέμε τότε κατά πάσα πιθανότητα είσαι και εσύ ένα κακό αφεντικό για τον σκύλο σου, πρέπει να το παραδεχθείς και να διορθωθείς.

Και τι θέλεις ένας σκύλος; Απεριόριστη αγάπη και φροντίδα. Να του φέρεσαι όπως φέρεσαι σε ένα μέλος της οικογένειά σου. Γιατί απ’ τη στιγμή που το υιοθέτησες ή το αγόρασες είναι μέλος της οικογένειάς σου κι εσύ είσαι υπεύθυνος γι’ αυτό.

Μήπως είσαι κακό αφεντικό για τον σκύλο σου; Τα σημάδια…

Ξεχνάς να τον βγάλεις βόλτα:

Επιστρέφεις στο σπίτι κουρασμένος και το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι είναι ότι ο σκύλος σου έχει ανάγκη έναν περίπατο. Μπες, όμως, στη θέση του. Πώς θα ένιωθες εσύ αν ζούσες μόνος φυλακισμένος σε ένα σπίτι και δεν έβγαινες έξω ποτέ; Η βόλτα είναι πολύ σημαντική για το κατοικίδιό σου!

κακό αφεντικό για τον σκύλο σου

Δεν προσέχεις την διατροφή του

Ο σκύλος για να είναι υγιής πρέπει να τρέφεται σωστά και να παίρνει θρεπτικά στοιχεία τρώγοντας μια σκυλοτροφή καλής ποιότητας. Αν αγοράζεις την φτηνότερη που βρίσκεις στο εμπόριο και δεν εξετάζεις την ποιότητα της μπορεί ο σκύλος να πάθει σοβαρά προβλήματα και υπεύθυνος θα είσαι εσύ. Όσο σημαντική είναι για σένα η τροφή σου, άλλο τόσο είναι και για τον σκύλο σου.

Δεν τηρείς τους κανόνες υγιεινής:

Ο σκύλος πρέπει να ζει σε ένα καθαρό περιβάλλον. Να έχει καθαρό νερό και να μην είναι βρώμικος. Πόσο φροντίζεις γι΄αυτά;

κακό αφεντικό για τον σκύλο σου

Αμελείς τα εμβόλια του:

Τα εμβόλια είναι απαραίτητα για τους σκύλους και αν τα έχεις ξεχάσει σημείωσε τα κάπου γιατί μπορεί να του κάνεις μεγάλο κακό αμελώντας τα. Γενικά, καλό είναι να κάνεις ένα τακτικό check-up στον σκύλο σου, να τον πηγαίνεις συχνά στον κτηνίατρο, αφού η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και ο σκύλος σου είναι ο καλύτερός σου φίλος, μην το ξεχνάς αυτό!

Photo: unsplash/Jarrod Reed, Adam Griffith