Το να έχεις σκύλο είναι πραγματικά μια υπέροχη και μοναδική εμπειρία. Όμως, πριν δεσμευτείς και φέρεις στο σπίτι σου ένα καινούργιο τετράποδο μέλος, θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου αν εσύ και η οικογένειά σου μπορείτε όντως να το αναλάβετε.

Σίγουρα ένας σκύλος δεν είναι ούτε παιχνίδι μα ούτε και μια αστεία υπόθεση. Το μικρό κουταβάκι που σχεδιάζεις να φέρεις στο σπίτι σου θα είναι κομμάτι της οικογένειάς σου για τουλάχιστον 10 έως 15 χρόνια. Θα εξαρτάται από σένα κυριολεκτικά. Εσύ είσαι υπεύθυνος για την τροφή του και το νερό του μέχρι την γυμναστική του και την επίσκεψη του στον κτηνίατρο. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα θέλει να είναι μαζί σου συνέχεια. Γι’ αυτό πριν υιοθετήσεις σκύλο, φρόντισε να έχεις εξετάσει όλα όσα χρειάζεται!

Δεν είναι μόνο αυτά που σου είπαμε παραπάνω. Υπάρχουν και κάποιες κοινωνικές και οικονομικές ευθύνες που αναλαμβάνεις μόλις αποκτάς έναν τετράποδο φίλο. Έτσι, πριν, εσύ και η οικογένειά σου πάτε για να υιοθετήσετε κάποιο νέο κουτάβι που έχει αυτό το υπέροχο βλέμμα, μην ξεχάσεις να ρωτήσεις τον εαυτό σου τις ακόλουθες ερωτήσεις.

Γιατί θέλεις σκύλο;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να θέλεις να προσθέσεις ένα τετράποδο πλασματάκι στην οικογένειά σου – κάποιοι καλοί και κάποιοι άσχημοι.

Ορίστε κάποια παραδείγματα:

Οι καλοί λόγοι:

Συντροφικότητα: Όντας κοινωνικά ζώα, τα σκυλιά γίνονται κατευθείαν μέλος της οικογένειας. Αυτό βέβαια συναρτάται στο ότι έχεις τον χρόνο και τα έσοδα να αφιερωθείς να χτίσεις μια δυνατή και αγαπημένη σχέση με τον σκύλο σου. Και με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια ευχάριστη προσθήκη στο σπίτι σου.

Παιδιά και σκύλοι: Έχοντας έναν σκύλο στην οικογένεια μπορείς να μάθεις στα παιδιά σου να είναι υπεύθυνα και υπομονετικά. Ο τρόπος είναι εύκολος, απλά τους αναθέτεις κάποιες δουλειές στον τομέα της περιποίησης του σκύλου. Ωστόσο, πρέπει να θυμάσαι ως ο γονιός ότι θα είσαι ο πρώτος που θα πρέπει να φροντίζει το σκυλάκι. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλους έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κάποια αλλεργία.

πριν υιοθετήσεις σκύλο

Υγεία: Υπάρχουν αποδεδειγμένα κάποια ψυχικά και σωματικά οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις όταν ζεις με έναν σκύλο.

Τα «αρνητικά»:

Παρόρμηση. Ένας από τους πιο συχνούς κανόνες για τους οποίους ένας σκύλος εγκαταλείπεται είναι ότι αγοράζεται χωρίς την σωστή σκέψη. Μην κάνεις μια παρορμητική κίνηση και βεβαιώσου ότι με αυτή την κίνηση αλλάζεις όλη σου την ζωή.

Δεν είναι κοσμήματα. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που ζουν και αναπνέουν. Έχουν ψυχή που εσύ δεν μπορείς να την καταστρέψεις πετώντας τα στα σκουπίδια, επειδή απλά το βαρέθηκες.

Δώρο. Το να αγοράζεις ένα σκυλί δεν θα πρέπει να είναι ένα δώρο που κάνεις. Η ανατροφή ενός σκυλιού είναι προσωπική υπόθεση και έτσι δεν πρέπει να γίνεται δώρο επειδή κάποιος άλλος το ήθελε. Ένα σκυλί μπορεί να είναι δώρο μόνο αν ο αποδέκτης έχει σκεφτεί ουσιαστικά ότι θέλει να προσθέσει στην οικογένειά του έναν τετράποδο μέλος.

Υπάρχουν πολλοί καλοί και άσχημοι λόγοι να θέλεις έναν σκύλο. Ο βασικότερος όμως όλων θα πρέπει να είναι ότι θες να μοιραστείς την ζωή σου με ένα τετράποδο φίλο και ότι θα είσαι ένα υπεύθυνο αφεντικό που θα έχει αναλάβει την ζωή ενός σκύλου για πάντα. Αφού υιοθετηθεί, ο σκύλος γίνεται μέλος της οικογένειας και πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι.

Είσαι έτοιμος να ζήσεις μ’ έναν σκύλο;

Ένας σκύλος χρειάζεται πολύ χρόνο, φροντίδα και υπομονή. Είσαι αυτός που θα του δώσει φαγητό όταν πεινάσει, θα τον πάει στον κτηνίατρο, θα του κάνει γυμναστική, θα του δώσει κάποια λιχουδιά και θα του παρέχει ένα ασφαλή περιβάλλον για διαμονή.

Πρέπει να βεβαιώσεις ότι έχεις αρκετό χρόνο για να αφιερώνεις καθημερινά σε εκείνον αλλά και στις ανάγκες του. Το να έχεις λιγότερο χρόνο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν πρέπει να υιοθετήσεις έναν σκυλάκο, απλά σημαίνει ότι πρέπει να βρεις ένα που μπορεί να μείνει για περισσότερη ώρα μόνο του και ότι θα διαθέσεις λιγότερο χρόνο για την γυμναστική και τις υπόλοιπες ανάγκες του.

Το να ζεις όμως με έναν σκύλο έχει επίσης κάποιο κόστος. Το φαγητό, η εκπαίδευση, τα παιχνίδια, τα δωράκια, ο κτηνίατρος έχουν κάποιο κόστος. Μην το αψηφήσεις. Αν η οικονομική σου κατάσταση ήδη είναι κάπως σφιγμένη, τότε σίγουρα δεν είναι καιρός για να υιοθετήσεις ένα σκύλο.

Εκτός από το οικονομικό θα πρέπει να σκεφτείς και την κατάσταση της ζωής σου. Πολλοί ενοικιαστές δεν επιτρέπουν σκύλους στο σπίτι, και αν το επιτρέπουν τότε ίσως έχουν κάποιο όριο στο μέγεθος του σκύλου. Ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού σου το επιτρέπει ή αν έχεις δικό σου σπίτι, ο σκύλος χρειάζεται αυλή. Στην αυλή ο σκύλος θα βγει να παίξει και να κάνει τις ανάγκες του. Βέβαια αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που σε καθημερινή βάση το πηγαίνεις βόλτες.

Ανεξάρτητα απ’ το αν πάρεις κουτάβι ή μεγαλύτερο ηλικιακά σκύλο, θα πρέπει να περιμένεις ότι θα υπάρχουν κάποιες ζημιές που θα κάνει στο σπίτι και στα προσωπικά σου αντικείμενα. Ειδικά αν το σκυλί δεν έχει εκπαιδευτεί. Θα χρειαστεί να αφιερώσεις χρόνο στην εκπαίδευση του κουταβιού σου και να είσαι έτοιμος να αποδεχτείς τις ζημιές που θα κάνει τις πρώτες μέρες που θα μπει στον καινούργιο του σπίτι.

Τέλος, θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι η ράτσα που σκέφτεσαι να υιοθετήσεις είναι η κατάλληλη για την ζωή σας. Μερικά μικρά σκυλιά χρειάζονται μεγάλο χώρο λόγο της υψηλής ενέργειας που έχουν και κάποια μεγάλα σκυλιά χρειάζονται μόνο μια βεράντα για να ξαπλώσουν.

Το καλύτερο είναι να κάνεις μια έρευνα στην ράτσα του σκύλου για να αποφασίσεις σωστά πιο σκυλί ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου.

πριν υιοθετήσεις σκύλο

Είσαι έτοιμος να γίνεις ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης;

Ένας σκύλος είναι δικός σου για όλη του την ζωή και δεν έχεις ευθύνη μόνο απέναντι σε εκείνον αλλά και στην κοινωνία όπου ζεις επίσης. Ως υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου που θες να γίνεις θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι:

  • Ο σκύλος σου πηγαίνει συχνά στον κτηνίατρο και ότι κάνει τα εμβόλιά του.
  • Ο σκύλος σου είναι προστατευμένος από τα παράσιτα.
  • Υπακούς τους νόμους που υπάρχουν στην περιοχή σου.
  • Εκπαιδεύεις και κοινωνικοποιείς τον σκύλο σου έτσι ώστε να ελέγχεις τις ενέργειές του συνέχεια.
  • Ο σκύλος σου έχει την ταυτότητά του όλη την ώρα.
  • Δίνεις στον σκύλο σου πολύ αγάπη, συντροφιά και μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή.

Ένα υπεύθυνο αφεντικό βεβαιώνει ότι ο σκύλος του είναι ευτυχισμένος και υγιής και ότι παίρνει όλη την αγάπη και την περιποίηση που του πρέπει ως μέλος της οικογένειας.

Είσαι πραγματικά έτοιμος;

Υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να σκεφτείς πριν πάρεις έναν σκύλο και μοιραστείς μαζί του την ζωή σου και στο σπίτι σου και αυτό που είναι σημαντικό είναι να πάρεις χρόνο για να σκεφτείς αν ένας σκύλος θα σου ταίριαζε. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός σκύλων καταλήγει κάθε χρόνο στο δρόμο επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι πραγματικά έτοιμοι να βάλουν έναν σκύλο στην ζωή τους.

Σκέψου πόσο θα αλλάξει η ζωή σου μόλις θα αποκτήσεις σκύλο και γίνε ρεαλιστής με τις προσδοκίες σου. Αν αποφασίσεις ότι είσαι πραγματικά έτοιμος τότε σκέψου να υιοθετήσεις έναν σκυλάκι από το καταφύγιο της περιοχής σου. Σκέψου πως με αυτόν τον τρόπο θα σώσεις μια ζωή.

Επιπλέον, τα καταφύγια συνήθως έχουν πολλά σκυλιά από ανάμεικτες ράτσες το οποίο γενικά σημαίνει ότι δεν θα έχουν και τόσα προβλήματα υγείας όπως τα καθαροαίμα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεις και τις επισκέψεις στον κτηνίατρο στο μέλλον.

Αν είσαι λοιπόν έτοιμος να ανοίξεις την καρδιά σου σε έναν σκύλο και να τον αφήσεις να μπεις στην ζωή σου για τα καλά να θυμάσαι ότι τα σκυλιά δεν είναι όλη μας η ζωή, αλλά κάνουν την ζωή μας πιο πλήρης.

Διαβάστε ακόμα:

Οι αλήθειες που πρέπει να ξέρεις πριν πάρεις σκύλο

Photo: Pixabay