Ο σκύλος σου είναι ο καθρέφτης της προσωπικότητάς σου. Μάλιστα πολλοί ιδιοκτήτες “μοιάζουν” με το σκυλάκι τους. Αποκαλύφθηκε ότι εάν ένα σκυλί έχει κακή συμπεριφορά αυτό συνδέεται με τα επίπεδα στρες των ιδιοκτητών τους.

Και όμως, η συμπεριφορά του σκύλου σου σχετίζεται άμεσα με την σχέση που έχετε και με το αν είσαι αγχώδης άνθρωπος. Μια νέα μελέτη του M. T.  González-Ramírez et al που δημοσιεύτηκε στο Journal of Veterinary Behavior, εξετάζει τους συνδέσμους που υπάρχουν στο πως οι ιδιοκτήτες σκύλων αντιλαμβάνονται την συμπεριφορά του κατοικιδίου τους όταν βγαίνουν έξω και τα επίπεδα ευτυχίας και άγχους του ιδιοκτήτη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες των σκύλων που έχουν καλή συμπεριφορά είναι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι.

Παρ’ όλο που αυτό φαίνεται να μην προκαλεί έκπληξη, οι επιστήμονες  πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει μια αρνητική σύνδεση σύμφωνα με την οποία οι αγχώδεις ιδιοκτήτες δεν ανταποκρίνονται σωστά στις άσχημες συμπεριφορές του σκυλιού τους. Με αυτό το τρόπο προκαλείται περισσότερο άγχος και στρες στο σκυλί.

Οι ιδιοκτήτες με υψηλότερα επίπεδα άγχους μπορεί να μην έχουν μια χαλαρή σχέση με τα σκυλιά τους. Γεγονός που μπορεί να συμβάλει στο να ενοχλούνται από την συμπεριφορά των σκύλων τους. Έτσι, δίνουν λιγότερο χρόνο και προσοχή στα κατοικίδιά τους, προκαλώντας τους θλίψη και άγχος. Με τη σειρά του, η συμπεριφορά ενός σκυλιού μπορεί να ενοχλήσουν τον ιδιοκτήτη και να αποτελέσουν πηγή άγχους, γεγονός που επηρεάζει την ευτυχία που νιώθει.

Η μελέτη, η οποία έλαβε χώρα στο Μεξικό, διερεύνησε τους ιδιοκτήτες σκύλων, σχετικά με την συμπεριφορά του κατοικίδιου ζώου σε σχέση με τις συμπεριφορές που σχετίζονται με το διαχωρισμό, την εκπαιδευσιμότητα, και την προσήλωση/ επιδίωξη της προσοχής. Οι επιστήμονες συνέκριναν 36 ιδιοκτήτες σκύλων που δήλωσαν ότι τα σκυλιά τους είχαν άσχημες συμπεριφορές όταν έμεναν μόνα τους. Και άλλοι 40 δήλωσαν ότι το σκυλί τους είχε καλή συμπεριφορά όταν ήταν έξω.

Οι συμπεριφορές του σκύλου σου είναι πιο σημαντικές απ’ ό,τι θεωρούσες

Η μελέτη αυτή εξέτασε μόνο τις αντιλήψεις των ιδιοκτητών σχετικά με την συμπεριφορά του κατοικιδίου τους μόλις έφευγαν από το σπίτι. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κακή συμπεριφορά ενός σκύλου ενώ ο ιδιοκτήτης είναι έξω, μπορεί επίσης να οφείλεται σε πλήξη ή επιθετικότητα, ή απογοήτευση ή σε ένα αίσθημα περιορισμού. Σε αυτή την μελέτη, η κεντρική ερώτηση ήταν αν ο σκύλος έκανε θόρυβο όταν ο ιδιοκτήτης έλειπε, ή κατέστρεφε πράγματα ή ένιωθε τρεμούλιασμα και ανησυχία.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι τα σκυλιά που δεν εμφάνισαν άσχημες συμπεριφορές βαθμολογήθηκαν ως καλά εκπαιδευμένα. Επίσης, είχαν περάσει περισσότερο χρόνο με τον ιδιοκτήτη τους.

Τα σκυλιά που είχαν άσχημη συμπεριφορά όταν ο ιδιοκτήτης έλειπε από το σπίτι, είχαν μεγαλύτερη προσκόλληση στον ιδιοκτήτη. Αλλά η μεταξύ τους σχέση βαθμολογήθηκε ως κακή.

Μπορεί να υπάρχει η άποψη ότι το να έχεις σκύλο ή κάποιο άλλο κατοικίδιο μειώνει το άγχος και βελτιώνει την υγεία, όμως, αυτή η μελέτη έφερε ανακατατάξεις.  Η μελέτη αυτή, αν και είναι μικρή, υποδηλώνει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μεμονωμένες διαφορές στη σχέση σκύλου – ιδιοκτήτη, επειδή οι άνθρωποι των οποίων τα σκυλιά είχαν άσχημη συμπεριφορά είχαν αυξημένα τα επίπεδα άγχους.

Η μελέτη είναι απλώς ένα στιγμιότυπο και δεν δείχνει την αιτιότητα. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διδασκαλία ενός σκύλου που συμπεριφέρεται καλά αυξάνει την ευτυχία του ιδιοκτήτη.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι εάν οι ιδιοκτήτες κάνουν κάτι για να βελτιώσουν τις συμπεριφορές που θεωρούν ενοχλητικές στα σκυλιά τους, η ευτυχία τους και η σχέση τους με το κατοικίδιο τους θα βελτιωθεί. Οι ιδιοκτήτες που αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως αγχώδεις σίγουρα αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν αφήνουν το κατοικίδιό τους μόνο.

Ο καλύτερος τρόπος για να εκπαιδεύσεις έναν σκύλο είναι με θετική αντιμετώπιση, ειδικά αν το σκυλί σου φοβάται. Εάν χρειάζεσαι βοήθεια στην εκπαίδευση του σκύλου σου μπορείς να προσλάβεις έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτή σκύλων ή να μιλήσεις στον κτηνίατρο σου, ανάλογα πάντα την περίπτωση.

Διαβάστε επίσης:

Η ζωή με έναν σκύλο είναι καλύτερη κι αυτά τα illustrations το αποδεικνύουν!

Credits: Javier Brosch / Shutterstock