Δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις σωστά έναν σκύλο, όμως κάποια λάθη στην αντιμετώπιση του σκύλου σου που κάνεις πολύ συχνά μόνο καλό δεν του κάνουν και πρέπει να τα διορθώσεις αμέσως. 

Τα λάθη με τον σκύλο σου είναι πολλά και οι ευθύνες που έχεις είναι ακόμη περισσότερες. Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να είσαι σκυλογονιός, αλλά μερικά λάθη που κάνεις πρέπει να τα διορθώσεις το συντομότερο δυνατό για το καλό του σκύλου σου.

Τα λάθη στην αντιμετώπιση του σκύλου που πρέπει να διορθώσεις

Μοιράζεσαι μαζί του το φαγητό σου

Ακόμα κι αν το σκυλάκι σου σε κοιτάει μ’ αυτό το υπέροχο και γλυκό του βλέμμα την ώρα που τρως, εσύ πρέπει να αντισταθείς. Ορισμένα τρόφιμα είναι επικίνδυνα για τα σκυλιά και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, τα κόκαλα από ορισμένα κρέατα μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή να βλάψουν τα έντερα τους, το κρεμμύδι και το σκόρδο είναι τοξικά για τους σκύλους και μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα ή αναιμία, ενώ η σοκολάτα μπορεί να προκαλέσει στομαχικές κι άλλες ακόμα διαταραχές.

Τον βγάζεις βόλτα το καλοκαίρι στην άσφαλτο

Οι καλοκαιρινές μέρες μπορεί να προκαλέσουν τήξη στους δρόμους και η άσφαλτος μπορεί να είναι πολύ ζεστή για τα πόδια των σκύλων. Είναι προτιμότερο να τον βγάζεις βόλτα σε μέρη με περισσότερο γρασίδι, προστατεύοντας τα πόδια του από σοβαρά εγκαύματα.

λάθη στην αντιμετώπιση του σκύλου

Τον τιμωρείς

Μερικές φορές, τα σκυλιά μπορεί να είναι άτακτα, αλλά δεν πρέπει ποτέ να τα χτυπήσεις. Ο κανόνας αυτός είναι απαράβατος. Και πέρα ​​από αυτό, η σωματική τιμωρία δεν είναι μια αποτελεσματική μορφή πειθαρχίας. Καταστρέφει τον δεσμό μεταξύ σας και οδηγεί μόνο σε επιθετική συμπεριφορά από τον σκύλο.

Τον αφήνεις δεμένο για ώρες

Το να δέσεις κάποια στιγμή το σκυλί σου για να παραμείνει σ’ ένα συγκεκριμένο χώρο είναι κατανοητό, αλλά μόνο αν πρόκειται για μικρό χρονικό διάστημα. Η αλυσίδα είναι πολύ κακή για τη σωματική και ψυχολογική ευημερία ενός σκύλου. Μπορεί να μπερδευτεί και να τραυματίσει το λαιμό του, μπορεί να υπερθερμανθεί από υπερβολική έκθεση στον ήλιο και μπορεί επίσης να τον “πλημμυρίσει” άγχος.

Δεν τον πας στον κτηνίατρο

Οι κτηνίατροι μπορεί να είναι ακριβοί, αλλά μπορούν να σώσουν τη ζωή του κατοικίδιου σου. Μην παραλείπεις την επίσκεψη στον κτηνίατρο, νομίζοντας πως μπορείς να τον εξετάσεις μόνος σου. Όχι δεν μπορείς, και ο κτηνίατρος είναι απαραίτητος!

λάθη στην αντιμετώπιση του σκύλου

Τον χαϊδεύεις μόνο στο κεφάλι

Το να χτυπάς το κεφάλι ενός σκύλου από ψηλά μπορεί να μην είναι τόσο καλή ιδέα. Με αυτόν τον τρόπο ίσως να τον τρομάζεις, ενώ μπορεί να αντιληφθεί τη χειρονομία αυτή ως απειλή, ακόμα κι αν δεν είναι, επειδή δεν μπορεί να δει το χέρι σου. Χάιδεψέ τον από το πλάι, ώστε να δει το χέρι σου και να απολαύσει καλύτερα το χάδι.

Τον αφήνεις μόνο στο αυτοκίνητο

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να αφήσεις το σκυλάκι σου μόνο του στο αυτοκίνητο. Ειδικά όταν κάνει ζέστη, το αυτοκίνητο υπερθερμαίνεται και μέσα σε λίγα λεπτά ο σκύλος σου μπορεί να πάθει ασφυξία και θερμοπληξία, ακόμα κι αν έχεις αφήσει λίγο το παράθυρο ανοιχτό. Είναι φυσικά καλύτερο να τον αφήσεις στο σπίτι από το να τον πάρεις μαζί σου και να μείνει μόνος του στο αυτοκίνητο.

Τον αφήνεις να έχει κακή συμπεριφορά

Με την πρώτη ματιά, ένας σκύλος που παρουσιάζει ανόητη συμπεριφορά μπορεί να φαίνεται χαριτωμένος ή αστείος. Όμως τα σκυλιά χρειάζονται πειθαρχία και κανόνες, προκειμένου να αποκτήσουν μια καλή συμπεριφορά.

Τον βγάζεις βόλτα στα ίδια μέρη

Όλοι έχουμε μια ρουτίνα όταν περπατάμε, είναι λογικό. Όμως, τα σκυλιά είναι σαν τα παιδιά, θέλουν να ανακαλύψουν κάτι καινούργιο. Έτσι λοιπόν, είναι καλό να αλλάζει τη ρουτίνα της βόλτας που και που, γιατί σίγουρα και το δικό σου σκυλάκι λατρεύει να εξερευνά νέα μέρη και μυρωδιές, να κοινωνικοποιείται και να παίζει.

Διάβασε ακόμα:

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν όλοι οι σκυλογονείς!

Photos: Pexels