Όταν στη ζωή σου μπαίνει ένα σκυλάκι, το μόνο σίγουρο είναι πως την αλλάζει για πάντα. Κι αν είσαι νέος σκυλογονιός θα υπάρχουν στιγμές που θα αγανακτήσεις, θα σκεφτείς “γιατί το έκανα αυτό”, “ήταν ένα λάθος”… αλλά αυτά είναι μόνο στην αρχή. Το υποσχόμαστε! Τα προβλήματα με τον σκύλο θα υπάρχουν αλλά η σχέση σας θα αλλάξει…

Τα προβλήματα με τον σκύλο είναι αρκετά και στην αρχή νιώθεις ότι “πνίγεσαι” και δεν ξέρεις πώς να το διαχειριστείς. Μην αγχώνεσαι, όμως, γιατί όλοι έχουμε περάσει από αυτή τη φάση.

Έχεις περισσότερες ευθύνες και θέλεις να βεβαιωθείς πως το σκυλάκι σου θα είναι υγιές και θα έχει όσα χρειάζεται. Κι αυτό σε γεμίζει με άγχος. Κάθε αρχή και δύσκολη όμως!

Προβλήματα με τον σκύλο που αντιμετωπίζουν όλοι οι νέοι σκυλογονείς

«Μετά από περίπου μια εβδομάδα, ένιωσα σαν μια πλήρη αποτυχία. Ήμουν τόσο κουρασμένη που δεν μπορούσα να σκεφτώ καθαρά και όλα μου φαίνονταν στραβά. Ο Monty έκανε τις ανάγκες του στο σπίτι, μασούσε ό,τι μπορούσε να βρει και κάθε φορά που γύριζα την πλάτη μου, έκανε κάτι που δεν έπρεπε. Αυτό προκάλεσε σύγκρουση στην οικογένεια. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι το να έχεις έναν σκύλο ήταν τόσο δύσκολο και ήθελα να τον επιστρέψω. Ωστόσο, είμαι τόσο χαρούμενη που δεν το έκανα, καθώς τώρα είναι ο καλύτερος φίλος μου και δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τη ζωή χωρίς αυτόν» –Lindsey.

«Η μεγαλύτερη μου πρόκληση ήταν να τον εκπαιδεύσω για το πού να κάνει την ανάγκη του. Δεν ήξερα πόσο δύσκολο, απογοητευτικό ή χρονοβόρο θα ήταν και πόση υπομονή θα χρειαζόταν να κάνω. Με έκανε να νιώθω εντελώς αβοήθητη και μερικές φορές έχανα την ψυχραιμία μου και απλά ένιωσα εγκλωβισμένη. Ωστόσο, με χρόνο και υπομονή τα καταφέραμε και τώρα είμαι τόσο ενθουσιασμένη που τα έχω ξεχάσει όλα!» –Ellie.

προβλήματα με τον σκύλο

Pexels

«Το άγχος του αποχωρισμού ήταν το πιο δύσκολο για εμένα. Ανησυχούσα πολύ όχι μόνο για το πώς θα ένιωθε ο σκύλος μου που έμεινε μόνος του και το πόσο ένοχη ένιωθα για αυτό αλλά επίσης φοβόμουν ότι μπορεί να γάβγιζε και να ενοχλούσε τους γείτονες ή να κατέστρεφε το σπίτι. Τώρα νιώθω πολύ καλύτερα και λιγότερο ανήσυχη αν και εξακολουθεί να είναι κουτάβι! Έχει, όμως, συνηθίσει στο σπίτι και χαλαρώνει μέχρι να επιστρέψω» –Haelee.

Αυτά τα συναισθήματα προκύπτουν συνήθως την πρώτη εβδομάδα με το κουτάβι στο σπίτι. Ναι, οι σκυλογονείς χάνουν για λίγο τον ύπνο τους για να βεβαιωθούν πως ο σκύλος τους είναι εντάξει, πως δεν μασουλά κάτι που δεν πρέπει και δεν κάνουν τίποτα ή δεν πάνε πουθενά χωρίς να σκεφτούν τον σκύλο τους πρώτα!

«Δεν ήμουν προετοιμασμένη πως θα ένιωθα τόσο πολύ εκτός ελέγχου ή για το πόσο θα ανησυχούσα αν είναι εντάξει ή τόσο πόσο θα φοβόμουν όταν δεν τρώει, δεν κοιμάται, δεν είναι χαρούμενος… Πολλά έντονα συναισθήματα! Ευτυχώς, ο χρόνος και η επιμονή είναι πραγματικά η απάντηση. Μάλιστα, μόλις άρχισε να κοιμάται όλη τη νύχτα όλα ήταν πιο ήρεμα. Τώρα δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς εκείνη!» –Martina.

προβλήματα με τον σκύλο

Photo: Unsplash/olivia hutcherson

Πώς μπορείς να διαχειριστείς τα προβλήματα με τον σκύλο τις πρώτες μέρες;

  • Σκέψου πως αυτό θα περάσει. Ο σκύλος σου θα μάθει να κάνει την ανάγκη του εκεί που πρέπει.
  • Είναι εντάξει να φοβάσαι. Όλοι φοβόμαστε αν ο σκύλος μας είναι υγιής και χαρούμενος ή αν τα κάνουμε όλα σωστά ή όχι. Είναι κάτι καινούργιο και τα συναισθήματά σου είναι φυσιολογικά.
  • Ζήτα βοήθεια. Αν ανησυχείς για την υγεία του σκύλου σου, μπορείς να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρο και να σου λύσει όλες τις απορίες. Μερικές φορές, βοηθά το να μιλάς σε φίλους που έχουν ήδη σκύλο και μπορούν να μοιραστούν μαζί σου τις δικές τους εμπειρίες.
  •  Κάνε ένα διάλειμμα. Ναι, μερικές φορές χρειάζεσαι κι εσύ ένα διάλειμμα και λίγο χρόνο για τον εαυτό σου.
  •  Μην ξεχνάς πως ο σκύλος σου είναι σαν μωράκι! Θα κάνει ζημιές και θα έχει δυσκολίες αλλά θα σου χαρίσει όλη την αγάπη που έχει. Κι εσύ πρέπει να κάνεις λίγη υπομονή!

Διαβάστε επίσης:

Τα σημάδια ότι δεν είσαι έτοιμος να υποδεχτείς ένα σκυλάκι στο σπίτι σου!

Photo: unsplashLydia Torrey