Έχεις αγοράσει όλα τα αιθέρια έλαια λεβάντας και πορτοκαλιού, απενεργοποιήσει όλη την τεχνολογία που υπάρχει στο σπίτι μία ώρα πριν κοιμηθείς, αλλά ο ύπνος εξακολουθεί να μην έρχεται;

Εάν είσαι ιδιοκτήτης σκύλου, ο τετράποδος φίλος σου μπορεί να είναι ο λόγος που έχει επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σου και ο λόγος που νιώθεις διαρκώς κουρασμένος το επόμενο πρωί στη δουλειά σου.

Μια νέα μελέτη από την κλινική Mayo εξέτασε πως αν κοιμάσαι παρέα με τον σκύλο σου στη κρεβατοκάμαρα, αυτό επηρεάζει τόσο τον ύπνο σου όσο και τη συμπεριφορά σου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν 40 ενήλικες χωρίς αϋπνία ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον ύπνο κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας και μέτρησαν την αποτελεσματικότητα του ύπνου των συμμετεχόντων μέσω μιας φορητής συσκευής που παρακολούθησε και κατέγραψε τις στιγμές που κοιμόντουσαν και όχι οι συμμετέχοντες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ η παρουσία ενός σκυλιού στην κρεβατοκάμαρα δεν διαταράσσει σημαντικά τον ύπνο, το να μοιράζεσαι το κρεβάτι σου με ένα κουτάβι μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της απόδοσης του ύπνου.

Έτσι, μπορεί να μην χρειάζεται να διώξεις από το κρεβάτι τον σύντροφο σου, ωστόσο ίσως χρειαστεί να εκπαιδεύσεις το κατοικίδιο σου (και τον εαυτό σας) να κοιμάστε ξεχωριστά.