Τα κατοικίδια ζώα είναι μέρος της ζωής και της οικογένειας πολλών ανθρώπων. Υπάρχει όμως μια αλήθεια σχετικά με τα κατοικίδιά μας και την κλιματική αλλαγή την οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Όσο αξιαγάπητες και αν είναι οι γάτες και οι σκύλοι έχουν ένα σημαντικό αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό οφείλεται κυρίως στη διατροφή τους, η οποία περιλαμβάνει πολύ κρέας και ζωικά προϊόντα. Η διατροφή των κατοικίδιων και η κλιματική αλλαγή συνδέονται μεταξύ τους με τα αποτελέσματα για τον πλανήτη να είναι καταστροφικά.

Η διατροφή των κατοικίδιων και η κλιματική αλλαγή

Η κατανάλωση κρέατος από γάτες και σκύλους στις ΗΠΑ παράγει περίπου 64 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, ισοδύναμο με την αξία ενός έτους οδήγησης από 13 εκατομμύρια αυτοκίνητα, σύμφωνα με μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γάτες και οι σκύλοι ευθύνονται για το 25-30% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κατανάλωσης κρέατος στις ΗΠΑ. Η παραγωγή κρέατος χρησιμοποιεί πολύ περισσότερη ενέργεια, γη και νερό από τις καλλιέργειες. Τα ζώα εκτροφής αντιπροσωπεύουν το 14,5 % των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και η παραγωγή κόκκινου κρέατος αντιπροσωπεύει το 41 % αυτών των εκπομπών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Fast Fashion και κλιματική αλλαγή: Η αιτία της καταστροφής του πλανήτη μπορεί να βρίσκεται στην ντουλάπα σου

“Τα κατοικίδια έχουν πολλά οφέλη, αλλά και τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις”, δήλωσε ο Gregory Okin, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. “Όσοι από εμάς είμαστε υπέρ της κατανάλωσης κρέατος πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι σχετικά με τις επιλογές μας και αυτό περιλαμβάνει τις επιλογές που κάνουμε για τα κατοικίδια ζώα μας”. Η παραγωγή ξηρών τροφών για κατοικίδια εκπέμπει 106 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, περισσότερο από χώρες όπως η Μοζαμβίκη και οι Φιλιππίνες, σύμφωνα με μελέτη του 2020 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Το Ρεύμα του Κόλπου καταρρέει – Η έκθεση του Ο.Η.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή

Υπάρχει λύση;

Το γεγονός αυτό προδίδει ότι η βιομηχανία τροφίμων για κατοικίδια είναι λίγο πίσω από την εποχή. Είναι αναγκαίο να κάνει περισσότερα για να παρέχει στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις και να τους ενημερώνει σχετικά με αυτές. Αυτό θα βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να κάνουν καλύτερες επιλογές. Για όσους αναζητούν πιο βιώσιμες επιλογές, υπάρχουν ήδη διαθέσιμα φυτικά προϊόντα τα οποίο παρασκευάζεται από ρεβίθια, φακές και σόγια.

Σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Τροφίμων για Κατοικίδια, η τροφή για κατοικίδια με βάση τα έντομα προσφέρει μια θρεπτική, βιώσιμη εναλλακτική λύση στα τρόφιμα που παρασκευάζονται από ζωικά προϊόντα. Τα έντομα είναι πλούσιες πηγές πρωτεΐνης και συχνά περιέχουν υψηλά λιπαρά, μέταλλα και αμινοξέα. Η καλλιέργεια εντόμων χρησιμοποιεί ένα κλάσμα της γης, της ενέργειας και του νερού που απαιτούνται για την παραδοσιακή γεωργία και έχει σημαντικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Ενώ οι αγελάδες και τα πρόβατα χρειάζονται τεράστια τμήματα βοσκοτόπων, τα έντομα μπορούν να εκτραφούν εύκολα σε μικρούς χώρους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News