Μπορεί να καταλάβει ο σκύλος τη διάθεσή σου; Πότε είσαι χαρούμενος, πότε λυπημένος, πότε είσαι ανήσυχος; Θα εκπλαγείς!

Πώς μπορεί να καταλάβει ο σκύλος τη διάθεσή σου; Είναι ο καλύτερός σου φίλος, αλλά γίνεται να σε καταλαβαίνει χωρίς να μιλάτε την ίδια.. γλώσσα; Ναι! Δεν έχεις παρατηρήσει πως κάθε φορά που δεν έχεις όρεξη ή είσαι λυπημένος είναι και ο σκύλος σου στο ίδιο mood;

Έρχεται δίπλα σου, κάθεται πάνω σου, σαν να σου λέει “ψιτ, είμαι εγώ εδώ μην σε νοιάζει για τίποτα”. Δεν μπορεί να μην το έχεις νιώσει κι εσύ αυτό το συναίσθημα.

Πώς, όμως, ο σκύλος σου καταλαβαίνει πώς νιώθεις; Έχει την 6 αίσθηση; Αν αναρωτιέσαι για αυτό το φαινόμενο… τότε έχουμε τις απαντήσεις.

Η ορμόνη της αγάπης φταίει για όλα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σκυλιά εξελίσσονται παράλληλα με τους ανθρώπους και έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα ανθρώπινα συναισθήματα. Και οι επιστήμονες τώρα γνωρίζουν πως χρησιμοποιούν κι άλλες αισθήσεις για να το κάνουν αυτό!

Μια μελέτη του 2009, διαπίστωσε ότι τα σκυλιά κοιτούν πιο επίμονα τα χαρούμενα πρόσωπα από τα λυπημένα και αυτό σημαίνει πως είναι ευαίσθητα στα ανθρώπινα συναισθήματα.

Τα σκυλιά προτιμούν να μας κοιτούν στα μάτια για να διαβάσουν τα συναισθήματά μας και η ορμόνη ωκυτοκίνη, εμπλέκεται σε όλη αυτή τη διαδικασία. Εκκρίνεται από τον εγκέφαλο των θηλαστικών, είναι η ορμόνη της αγάπης και επηρεάζει μεταξύ άλλων, τις κοινωνικές συμπεριφορές και τις γνωστικές λειτουργίες.

Σε μια μελέτη το 2017, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία εντοπισμού του ματιού για να παρακολουθήσουν το πώς ανταποκρίνονται τα μην εκπαιδευμένα σκυλιά στα ανθρώπινα πρόσωπα. Και κατέληξαν στο γεγονός ότι τα σκυλιά επεξεργάζονται τα συναισθήματα των ανθρώπων κοιτώντας την περιοχή γύρω από τα μάτια τους!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ωκυτοκίνη μειώνει τον χρόνο που τα σκυλιά κοιτούσαν θυμωμένα πρόσωπα ανθρώπων και επίσης μειώνει και την προτίμηση των σκυλιών προς αυτά τα πρόσωπα. Επιλέγουν άτομα με χαρούμενα συναισθήματα όπως αυτά αποτυπώνονται στα μάτια των ανθρώπων. Και αυτό είναι τέλειο!

Διαβάστε επίσης:

Η ζωή με έναν σκύλο είναι καλύτερη κι αυτά τα illustrations το αποδεικνύουν!

Photo: stock.tookapic