Οι συνήθειες του σκύλου είναι λίγο-πολύ γνωστές. Άλλες τις θεωρούμε περίεργες, μερικές τις έχουμε απλά συνηθίσει. Αλλά για όλα υπάρχει μια εξήγηση. 

Οι συνήθειες του σκύλου και οι αντιδράσεις του δεν είναι πάντα οι… αναμενόμενες. Μια από τις πιο… ανεξήγητες συνήθειές του είναι να γρατζουνάει το κρεβάτι διαρκώς!

Το θεωρεί παιχνίδι; Είναι φυσιολογικό; Κάτι τον ενοχλεί στο κρεβάτι του; Το κάνει επειδή έχει νεύρα;

Η περίεργη συνήθεια του σκύλου σου έχει εξήγηση

Είναι φυσιολογικό

Τα σκυλιά κάθε ράτσας, ηλικίας, μεγέθους, φύλου και υπόβαθρου παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά. Μπορεί να ξεκινήσει νωρίς στη ζωή ή να εμφανιστεί στα γηρατειά. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς ότι το σκυλί μπορεί να έχει κάποια ψυχική διαταραχή ή ότι φταις εσύ για αυτό το πρόβλημα.

Το να είναι ο σκύλος άνετος στο κρεβατάκι του και να μην το καταστρέψει μέσα σε μια εβδομάδα, θέλει υπομονή και κατανόηση.

συνήθειες του σκύλου

Photo: unsplash/Mitchell Orr

Τα συμπτώματα

Η συμπεριφορά αυτή του σκύλου χαρακτηρίζεται κι από την περιστροφή γύρω-γύρω το κρεβάτι, κάτι που εσύ μεταφράζεις σε ανησυχία και… κάνει πατουσάκια μέχρι να κουραστεί.

Ορισμένα σκυλιά χώνουν τη μουσούδα τους κάτω από τα σκεπάσματα και δημιουργούν τη δική τους “κρυψώνα”. Παράλληλα, τα σκυλιά πολλές φορές αντιμετωπίζουν τις κουβέρτες σαν παιχνίδι ενώ παράλληλα, θα γρατζουνίσουν το σημείο όπου ξεκουράζονται ακόμη κι αν δεν υπάρχει το κρεβάτι τους πια εκεί!

Αν ο σκύλος σου αποφασίσει να κοιμηθεί στο χαλί της κουζίνας, μπορεί να γρατζουνίσει και το σημείο γύρω γύρω. Οποιαδήποτε επιφάνεια αποφασίζει να κοιμηθεί είναι ένα παιχνίδι!

Αυτά που πρέπει να προσέξεις με το κρεβάτι του σκύλου!

Γιατί έχει αυτή τη συνήθεια;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που ο σκύλος σου υιοθετεί αυτή τη συνήθεια.

Φυσικό ένστικτο

Αυτό το γρατζούνισμα-ξύσιμο μπορεί να είναι φυσικό ένστικτο. Οι πρόγονοί τους συνήθιζαν να γρατζουνάνε “βουνό” από φύλα, βρωμιές, πευκοβελόνες για να δημιουργήσουν τον δικό τους άνετο χώρο.

Τα κάνουν όλα για να δημιουργήσουν το δικό τους άνετο και ομοιόμορφο χώρο. Τη δική τους φωλιά που θα χρησίμευε ως προστασία έναντι των αρπακτικών. Κι έτσι ένιωθαν λιγότερο ευάλωτοι.

Πολλά σκυλιά εξακολουθούν να διατηρούν αυτή τη συμπεριφορά και γι’αυτό ο σκύλος σου χτίζει ένα φρούριο με τις κουβέρτες του.

συνήθειες του σκύλου

Photo: unsplash/João Victor Xavier

Δείχνει ότι του ανήκει το μέρος

Είναι ένας τρόπος να δείξει ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι δικό του και του ανήκει. Τα σκυλιά πολλές φορές αφήνουν το δικό τους σημάδι για να δείξουν ότι κάτι τους ανήκει. Σίγουρα θα έχεις δει έναν σκύλο να τα κάνει πάνω σε ένα αντικείμενο ή χώρο για να δείξει ότι είναι δικό του και του ανήκει.

Τα σκυλιά έχουν αδένες στα πατουσάκια τους και αφήνουν μια συγκεκριμένη μυρωδιά στο κρεβάτι τους ή σε κάποιο άλλο αντικείμενο που γρατζουνάνε. Εσύ μπορεί να βλέπεις απλά μια γρατζουνιά αλλά ο σκύλος σου καταλαβαίνει και μυρίζει τον χώρο που έφτιαξε και του είναι πολύ πιο εύκολο να επιστρέψει σε αυτό.

Συνήθεια που έχει μάθει

Μπορεί να έχει μάθει αυτή τη συμπεριφορά. Και ποιος του την έχει μάθει; Εσύ; Όχι!

Όταν ένα νέο ζώο εισέλθει στο σπίτι, θα μπορούσε επίσης να είναι μια μιμούμενη συμπεριφορά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το νέο κατοικίδιο είναι ένα άλλο σκυλί. Δηλαδή, τα σκυλιά τείνουν να αντιγράφουν τη συμπεριφορά άλλων σκύλων και μερικές φορές το κάνουν απλά για διασκέδαση.

συνήθειες του σκύλου

Μητρικό ένστικτο

Το ξύσιμο του κρεβατιού είναι μέρος του ένστικτου της μητέρας του σκύλου. Αν το θηλυκό σκυλί ετοιμάζεται να γεννήσει, η συγκεκριμένη συμπεριφορά θα αυξηθεί ξαφνικά. Σε αυτή την περίπτωση, ονομάζεται φωλιά, και είναι μια φυσική, ορμονική απάντηση. Κάνει μια φωλιά για την άφιξη των νέων κουταβιών για να τα κρατήσει ζεστά και ασφαλή.

Τι μπορείς να κάνεις;

  • Προσπάθησε να προσθέσεις περισσότερες κουβέρτες στο κρεβάτι του σκύλου ή κουβέρτες με πιο ήπια υφή.
  • Τοποθέτησε μια πιο βαριά ή μεγάλη κουβέρτα στο κρεβάτι.
  • Δοκίμασε να μετακινήσεις το κρεβάτι σε έναν πιο ιδιωτικό χώρο.
  • Επένδυσε σε ένα κρεβάτι σκύλου υψηλής ποιότητας που παρέχει υποστήριξη, άνεση και ανθεκτικότητα.

Διαβάστε επίσης:

Ο σκύλος κοιμάται όλη μέρα! Είναι φυσιολογικό;

Photo: unsplash/Samuel Charron