Είναι κοινό να παρατηρείς διάφορες περίεργες συμπεριφορές στο κατοικίδιό σου. Ορισμένες φορές μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο αλλά να μην είναι. Μήπως ο σκύλος πιέζει το κεφάλι στον τοίχο; Υπάρχουν αρκετές ερμηνείες για την πίεση του κεφαλιού απ’ τον σκύλο ή τη γάτα. 

Με μια πρώτη ματιά μπορεί να μη φαίνεται επικίνδυνο, ωστόσο μπορεί να μαρτυρά ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας στο κατοικίδιό σου.

Η πίεση του κεφαλιού απ’ τον σκύλο ή τη γάτα είναι μια συμπεριφορά που δεν πρέπει να αγνοείς, καθώς μεταξύ άλλων μπορεί να του προκαλέσει τραυματισμούς στο κεφάλι, στο πρόσωπό ή στα πόδια του.

Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτή η κίνηση;

Διαταραχές του εγκεφάλου

Αυτό σημαίνει ότι το κατοικίδιό σου μπορεί να έχει φλεγμονή στον εγκέφαλο. Τα πιο μικρά σε ηλικία σκυλιά τείνουν να διαγιγνώσκονται με αυτήν την ασθένεια περισσότερο από ό, τι τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλιά. Η κατάσταση είναι λιγότερο συχνή στις γάτες. Μερικά από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, αποπροσανατολισμό, ασυνήθιστη συμπεριφορά, χαμηλή ενέργεια, απώλεια ισορροπίας και μερικές φορές πυρετό.

πίεση του κεφαλιού απ' τον σκύλο

Pexels

Μεταβολική διαταραχή

Μια μεταβολική διαταραχή μπορεί να υπάρχει σε κάποιο συγκεκριμένο όργανο ή μπορεί να είναι μια συστηματική ασθένεια που επηρεάζει την υγεία του μικρού σου τετράποδου. Τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι κληρονομικά, λόγω της φυλής ή της ηλικίας. Τόσο στους σκύλους όσο και στις γάτες, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο διαβήτης και ο υποθυρεοειδισμός.

Τραυματισμός στο κεφάλι

Μπορεί ο σκύλος σου να έχει χτυπήσει και να έχει ένα τραύμα στο κεφάλι. Αυτά τα προβλήματα διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Στην πρώτη μπορεί να αφήσει μια άμεση και μη αναστρέψιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Και στη δεύτερη, μπορεί να συμβεί λίγο μετά το τραύμα, λόγω του φυσικού και βιοχημικού συνδυασμού που οδηγεί σε ενδοκρανιακή υπέρταση.

πίεση του κεφαλιού απ' τον σκύλο

Pexels

Προβλήματα στο ήπαρ

Η κύρια λειτουργία του ήπατος είναι να απομακρύνει οποιαδήποτε ουσία από το αίμα που είναι επιβλαβής για το σώμα. Όταν πρόκειται για το κατοικίδιο ζώο, ένα πρόβλημα στο ήπαρ μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Υπάρχουν διάφορες ασθένειες, λοιμώξεις, φάρμακα και χημικές ουσίες που μπορούν να βλάψουν το συκώτι. Στους σκύλους οι πιο συχνές επιδράσεις είναι η ηπατίτιδα, ο διαβήτης ή το σύνδρομο cushing.

Διαταραχή του νευρικού συστήματος

Μερικά από τα πιο εμφανή συμπτώματα που αποκαλύπτουν ότι το κατοικίδιό σου έχει νευρολογικά προβλήματα είναι η παράλυση, ο τρόμος ή επιληπτικές κρίσεις. Αυτοί οι τύποι προβλημάτων προέρχονται από το κεντρικό ή το περιφερειακό νευρικό σύστημα και οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα λόγω δηλητηρίασης, διατροφικών ελλείψεων ή κληρονομικών διαταραχών.

πίεση του κεφαλιού απ' τον σκύλο

Pexels

Όγκος στον εγκέφαλο

Οι όγκοι μπορεί να είναι είτε πρωτογενείς, που προέρχονται από τα κύτταρα του εγκεφάλου, είτε δευτερογενείς, που δημιουργούνται σε άλλα μέρη του σώματος και επεκτείνονται στον εγκέφαλο. Είναι περισσότερο συνηθισμένο αυτοί οι όγκοι να εμφανίζονται σε μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες ή σκύλους και μπορείς να το εντοπίσεις αν ο σκύλος σου παρουσιάζει προβλήματα στο περπάτημα, δεν είναι ενεργός, έχει προβλήματα με την αναπνοή και δεν έχει ισορροπία.

Έκθεση σε τοξίνες

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί ο σκύλος ή η γάτα σου να πιέζει το κεφάλι του στον τοίχο, είναι επειδή έχει εκτεθεί σε κάτι τοξικό.

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό το πρόβλημα, όπως το να έφαγε κάποια ανθρώπινη τροφή που δεν έπρεπε, κάποιο φάρμακο, κάποια χημική ουσία, προϊόντα κήπου κλπ.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με τον κτηνίατρο και να μη το αγνοήσεις!

Διαβάστε επίσης:

Ο πραγματικός λόγος που ο σκύλος σου σε κοιτά στα μάτια!

Photo: Brightside.me