Η Ισπανία σχεδιάζει να απαγορεύσει την πώληση κατοικίδιων σε καταστήματα, να μετατρέψει τους ζωολογικούς κήπους σε κέντρα ανάκτησης άγριας ζωής και να επιβάλει ποινές φυλάκισης για τους κακοποιούς ζώων ως μέρος του πρώτου νομοσχεδίου για τα δικαιώματα των ζώων στην χώρα. Ωστόσο, προς το παρόν, οι ταυρομαχίες, το εθνικό θέαμα των Ισπανών δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο.

Υποχρεωτική στείρωση ή αποστολή DNA κατοικίδιου – Όσα θες να ξέρεις για το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Η Ισπανία αφήνει εκτός τις ταυρομαχίες στο πρώτο νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ζώων

Η κυβέρνηση δήλωσε την Παρασκευή ότι το προσχέδιο νόμου, θα απαγορεύει επίσης τα άγρια ​​ζώα στα τσίρκο και τη θανάτωση κατοικίδιων, εκτός από περιπτώσεις ευθανασίας από κτηνιάτρους.

«Αρχίζουμε να κλείνουμε το χάσμα μεταξύ της κοινής λογικής που επιδιώκει να προστατεύσει τα πλάσματα που ζουν μαζί μας και του νόμου», δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Ione Belarra, προσθέτοντας ότι οι Ισπανοί γίνονται όλο και πιο ευαίσθητοι στα δικαιώματα των ζώων κάθε μέρα. Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, ένας ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων του οποίου το ζώο χρειάζεται θεραπεία για κακοποίηση θα αντιμετωπίζει 18 μήνες φυλάκιση και 24 μήνες εάν πεθάνει.

Τα καταστήματα δεν θα μπορούν πλέον να εμπορεύονται ή να εκθέτουν κατοικίδια, τα οποία θα πωλούνται μόνο μέσω εγκεκριμένων κτηνοτρόφων, ενώ οι ζωολογικοί κήποι και τα δελφινάρια θα μετατραπούν σε κέντρα για την ανάκτηση ιθαγενών ειδών. «(Με αυτόν τον τρόπο) τα παιδιά μπορούν να μάθουν για την τοπική άγρια ​​ζωή μας ενώ μεγαλώνουν με τις αξίες της προστασίας των ζώων», είπε ο Belarra.

Ως πρώτο βήμα, οι ζωολογικοί κήποι θα απαγορεύεται να αγοράζουν ή να εκτρέφουν μη ιθαγενή είδη. Όταν πεθάνουν τα υπάρχοντα εξωτικά ζώα τους, θα πρέπει να αντικαθίστανται από αυτόχθονα είδη, εκτός εάν η εγκατάσταση έχει συνάψει συμφωνία εκτροφής σε αιχμαλωσία για την επανεισαγωγή των ζώων στη φύση.

Η Ένωση Ιβηρικών Ζωολογικών Κήπων, η οποία καλύπτει 48 από τους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία στην Ισπανία και την Πορτογαλία, δήλωσε ότι λυπάται που κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν συμβουλεύτηκαν τους ζωολογικούς κήπους κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου. «Οι ζωολογικοί κήποι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, πολλά ζώα όπως ο κόνδορας της Καλιφόρνια θα είχαν εξαφανιστεί χωρίς τους ζωολογικούς κήπους», δήλωσε ο Javier Almunia, πρόεδρος της ένωσης.

Η μεταρρύθμιση δεν περιλαμβάνει τις ταυρομαχίες και η κυβέρνηση είπε ότι ο παραδοσιακός ακρογωνιαίος λίθος του ισπανικού πολιτισμού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χωριστά. «Πιστέψαμε ότι, δυστυχώς, αυτή η χώρα χρειάζεται μια ευρύτερη συζήτηση (για τις ταυρομαχίες) και αυτός ο νόμος ήταν επείγων και απαραίτητος για όλα αυτά τα κατοικίδια και τα άγρια ​​ζώα σε αιχμαλωσία», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής των δικαιωμάτων των ζώων της κυβέρνησης Σέρτζιο Τόρες. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουμε στο μέλλον», είπε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News