Η σχέση των ανθρώπων με τα κατοικίδια τους είναι τις περισσότερες φορές αμοιβαία. Όση αγάπη δώσει το αφεντικό στον τετράποδο φίλο του, τόση ή ακόμα περισσότερη θα πάρει. Μάλιστα, βάσει ερευνών η υγεία των σκυλιών έχει άμεση επίδραση από την συμπεριφορά των ανθρώπων.

Σε μια νέα μελέτη που διεξήχθη από την ιστοσελίδα “Canine Cottages”, τέσσερα διαφορετικά κουτάβια εφοδιάστηκαν με ειδικά κολάρα παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού για να δείξουν τι τους ενθουσιάζει όταν αλληλεπιδρούν με τους ιδιοκτήτες τους.

Τα πρώτα δείγματα για τη σχέση των ανθρώπων με τα κατοικίδια

Συνδυάζοντας τα δεδομένα παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού από τα τέσσερα σκυλιά σε επτά ημέρες, ο μέσος καρδιακός ρυθμός τους ήταν 67 bpm. Αλλά όταν άκουσαν τη φράση “σ ‘αγαπώ” από τους ιδιοκτήτες τους, οι καρδιακοί παλμοί τους έφτασαν στα ύψη 46% έως 98 bpm.

Ακόμα η έρευνα έδειξε επίσης ένα πράγμα που ηρεμεί τον καρδιακό ρυθμό ενός σκύλου. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια αγκαλιά. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι καρδιακοί ρυθμοί των σκύλων μειώθηκαν κατά 23% κατά μέσο όρο από 67 bpm σε 52 bpm ενώ τους αγκάλιαζαν οι ιδιοκτήτες τους.

σχέση των ανθρώπων με τα κατοικίδια

Η “Canine Cottages” παρακολούθησε επίσης τους καρδιακούς παλμούς των ιδιοκτητών για να συγκρίνει πόσο αγαπούν τα κατοικίδια ζώα τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι καρδιακοί παλμοί τους αυξήθηκαν κατά 10% κατά μέσο όρο όταν είδαν τον σκύλο τους αφού έλειπαν από αυτά για ένα χρονικό διάστημα.

Πώς ακριβώς δείχνουν τα σκυλιά την αγάπη τους για τους ιδιοκτήτες τους;

Πέντε απλοί τρόποι ανακαλύφθηκαν από την κτηνίατρο Dr. Heather Venkat, μια επικεφαλής κτηνιατρική νοσοκόμα.

Αρχικά, ένα σκυλί που κατσαρώνει δίπλα στον ιδιοκτήτη του, στην αγκαλιά τους ή στα πόδια τους, είναι ένα σαφές και προφανές σημάδι αγάπης, επειδή τα κουτάβια στηρίζονται μόνο σε ανθρώπους με τους οποίους αισθάνονται άνετα.

σχέση των ανθρώπων με τα κατοικίδια

Όταν τα σκυλιά υποδεχτούν κάποιο άτομο που αγαπούν, πιθανότατα θα κουνήσουν την ουρά τους μπρος-πίσω, θα πηδούν και θα κουνήσουν πίσω σε αυτά που αγαπούν. Μπορούν επίσης να εκφράσουν την αγάπη τους φέρνοντας ένα παιχνίδι, σηματοδοτώντας ότι εμπιστεύονται το άτομο αρκετά για να παίξει μαζί του.

Εάν ένας σκύλος δείχνει την κοιλιά τους, ή κοιμάται ανάσκελα με το στήθος του επάνω, αυτό είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης και αγάπης. Δυστυχώς για αυτά εμπιστεύονται εύκολα τους ανθρώπους γύρω τους ώστε να βρεθούν σε ευάλωτη θέση.

Τέλος, τα σκυλιά μπορούν επίσης να δείξουν αγάπη όταν πονάνε σε κάποιον που εμπιστεύονται και κρατώντας ένα πόδι πάνω ή ξαπλωμένο δίπλα σε κάποιον με το κεφάλι τους στην αγκαλιά τους.