Δεν είναι ασυνήθιστο το να βλέπεις τον σκύλο σου να δαγκώνει το πόδι του και μάλιστα μπορεί να τον έχεις πετύχει να κάθεται ώρα να το μασουλάει!

Εντάξει, μην ξεχνάς ότι και τα σκυλιά καμιά φορά έχουν φαγούρα και το «δάγκωμα» είναι ένας τρόπος ν’ ανακουφιστούν! Αλλά, εάν ο σκύλος δαγκώνει το πόδι του συνέχεια ή τον πετυχαίνεις σε στιγμές μανίας, τότε μπορεί να υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα που να στηρίζει τη συμπεριφορά του και μπορεί να είναι απαραίτητη μια εξέταση από τον κτηνίατρό του.

Dog Biting GIF - Find & Share on GIPHY

Πώς μπορείς να καταλάβεις εάν ο σκύλος σου δαγκώνει το πόδι του υπερβολικά;

Ο πιο προφανής τρόπος για να διαπιστώσεις εάν το σκυλί σου έχει γίνει μανιακό με το να δαγκώνει το πόδι του είναι το να το παρατηρήσεις! Εάν παρατηρήσεις ότι ξοδεύει ένα αφύσικα μεγάλο χρονικό διάστημα σ’ αυτή τη συμπεριφορά, ρίξε μια πιο προσεκτική ματιά στην περιοχή που μασάει. Αν το πόδι του έχει πληγή, δεν έχει τρίχωμα η περιοχή ή παρατηρήσεις οτιδήποτε άλλο διαφορετικό, θα πρέπει να ανησυχήσεις.

Τι φταίει γι’ αυτό;

Τα σκυλιά που δαγκώνουν / μασούν / γλείφουν τα πόδια τους ή τα πατουσάκια τους αντιμετωπίζουν κάτι περισσότερο από μια τυπική φαγούρα. Θα μπορούσε ο σκύλος σου να έχει αναπτύξει αλλεργία σε κάτι ή να πάσχει από κάποια μυκητιασική λοίμωξη. Μια άλλη περίπτωση είναι ο σκύλος σου ν’ ακούμπησε κάτι που τον ερέθισε στη βόλτα σας.

Όποια και αν είναι η αιτία, εάν η περιοχή είναι ερεθισμένη, πάρε το σκυλί σου και πηγαίντε στον κτηνίατρο για εξέταση και θεραπεία. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη διάγνωση της αιτίας του προβλήματος.

σκύλος δαγκώνει το πόδι του

Ψυχολογικές αιτίες

Τα σκυλιά χρειάζονται συντροφικότητα και δεν τους αρέσει να μένουν μόνα τους για μεγάλο διάστημα. Συχνά, εάν τα κατοικίδια ζώα μένουν μόνα για πολύ, αρχίζουν να γλείφουν και να μασούν μια περιοχή του σώματός τους. Αυτό είναι συνηθισμένο σε κατοικίδια ζώα με υψηλά επίπεδα ενέργειας που βαριούνται ή που δεν ασκούνται αρκετά ή που δεν λαμβάνουν πολλή προσοχή.

Εάν ισχύει αυτό και στην περίπτωσή σου, ίσως να ζητήσεις από έναν φίλο σου να πηγαίνει μια βόλτα τον σκύλο σου ή να του κρατάει παρέα κάποιες ώρες για να μην μένει για τόσες ώρες μόνος του!

Δες και αυτό:

Συμπεριφορές του σκύλου σου που θεωρείς νορμάλ, μπορεί να υποδηλώνουν το άγχος του