Αν έχω ηλικιωμένο σκύλο, τότε οι χαρές είναι διπλές και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Μπορεί όλοι να αγαπούν τα κουτάβια, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε πως είναι περισσότερο απαιτητικά.

Ναι, τα κουτάβια πρέπει να τα εκπαιδεύσεις, να προσέχεις ιδιαίτερα τα δόντια τους και χρειάζονται διαρκώς την προσοχή σου, κάτι που σημαίνει περισσότερος χρόνος και ενέργεια. Άρα γιατί να μην έχω ηλικιωμένο σκύλο;

Ο ηλικιωμένος σκύλος σε αφήνει να κοιμηθείς περισσότερες ώρες γιατί και αυτός προσαρμόζεται στο δικό σου πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται να ξυπνάς κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν ζητά περισσότερη άνεση. Φυσικά, πρέπει να βεβαιωθείς πως ένας σκύλος μεγαλύτερος σε ηλικία απολαμβάνει τον ύπνο του και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να του παρέχεις ένα μαλακό και ζεστό κρεβάτι.

έχω ηλικιωμένο σκύλο

Photo: Unsplash/Conner Baker

Παράλληλα, τα σκυλιά μεγαλύτερης ηλικίας περνούν περισσότερο χρόνο ξαπλωμένα, ασκούν πίεση στις αρθρώσεις τους και σημαίνει ότι πρέπει ο σκύλος σου να είναι στα ζεστά, να του δημιουργήσεις ένα cozy περιβάλλον και να τουςέχεις και μια fleece κουβέρτα. Και αυτά θα του εγγυηθούν πως θα απολαύσει τον ύπνο, όσο θα τον απολαύσεις κι εσύ.

Παράλληλα, ενώ τα πιο μικρά σκυλιά είναι πιο αγχωμένα να τσεκάρουν οτιδήποτε κινείται, τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι πιο άνετα και εξοικειωμένα. Δεν θα καθίσουν να μυρίσουν κάθε δέντρο της γειτονιάς και δεν θα τρέξουν πίσω από κάθε φυλλαράκι που θα δείτε στο δρόμο να πετάει! Απολαμβάνουν τη βόλτα μαζί σου χωρίς να προσπαθούν να τραβήξουν το λουρί και να φύγουν.

έχω ηλικιωμένο σκύλο

unsplash/Eric Ward

Ωστόσο, όταν πας βόλτα τον ηλικιωμένο σκύλο σου, φρόντισε τον ρυθμό με τον οποίο περπατάτε αλλά και τις αποστάσεις, καθώς δεν μπορεί εύκολα να συμβαδίσει μαζί σου. Γι΄αυτό πρέπει να έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα και να προσέξεις και τα σημάδια κούρασης αν υπάρχουν.

Ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι συχνά και τα σκυλιά μεγαλύτερης ηλικίας λατρεύουν να κάνουν fun δραστηριότητες αλλά δεν έχουν την συνείδηση ότι πιέζουν περισσότερο τον εαυτό τους, από όσο αντέχουν. Έτσι, εσύ πρέπει να θέσεις τα όρια.

Τα σκυλιά μεγαλύτερης ηλικίας θέλουν απλώς να τους δείξεις την αγάπη σου, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να τα αφήνεις να κάθονται δίπλα σου με τις ώρες. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόλαυση και για σένα.

Τους δείχνεις την αγάπη σου με το να τα φροντίζεις, να τα καθαρίζεις, να τους παρέχεις όλες τις ανέσεις. Με το να το πηγαίνεις συχνά στον κτηνίατρο και να νοιάζεσαι για την καθημερινότητά τους.

έχω ηλικιωμένο σκύλο

Photo: Adam Griffith

Και φυσικά τα οφέλη δεν είναι μόνο για τον σκύλο σου αλλά είναι και για σένα. Οι έρευνες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που έχουν σκυλιά είναι πιο πιθανό να δεχτούν τις αλλαγές, να μπορούν να διαχειριστούν το άγχος και να έχουν λιγότερες επισκέψεις με τον γιατρό τους.

Παράλληλα, όσον αφορά την υγεία τους, έχουν χαμηλότερη πίεση αίματος και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Και η ψυχολογία τους είναι περισσότερο ανεβασμένη από αυτούς που δεν έχουν σκυλιά!

Διαβάστε επίσης:

Το σκυλάκι σου έχει γεράσει; Αυτό είναι το check up που του χρειάζεται!

Photo: Pexels/Lisa Fotios