Γιατί δεν πρέπει να φωνάζεις στον σκύλο σου;

LIKE US ON FACEBOOK

Αγαπάς και λατρεύεις τον σκύλο σου αλλά υπάρχουν στιγμές που λιγάκι σε εκνευρίζει. Μπορεί να τα “κάνει” συχνά μέσα στο σπίτι ή να χάλασε ένα παπούτσι σου ή να έκανε μια άλλη ζημιά στο σπίτι. Οι φωνές στον σκύλο, όμως, δεν είναι η καλύτερη τακτική που μπορείς να ακολουθήσεις. 

Γιατί το να βάζεις τις φωνές στον σκύλο σου δεν είναι καλό; Γιατί έρευνες έχουν δείξει πως έχουν μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία του, του δημιουργούν άγχος και επηρεάζουν τη ζωή του μακροπρόθεσμα.

Ακόμη και πιο δύσκολες καταστάσεις με τον σκύλο σου, μπορείς να τις λύσεις με διαφορετικό τρόπο απ’ το να του βάλεις τις φωνές. Με υπομονή κι αγάπη όλα γίνονται, ενώ όταν δυσκολεύεσαι να του θέσεις όρια και να το εκπαιδεύσεις μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε έναν εκπαιδευτή και να σε βοηθήσει σε αυτό με μεθόδους που δεν  περιλαμβάνουν τις φωνές αλλά με γλυκάκια κι άλλες μικρές επιβραβεύσεις που ο σκύλος σου εκτιμά.

φωνές στον σκύλο

Unsplash/Joyce Romero

Μπορεί μέσα στο κεφάλι σου να… “ουρλιάζεις” αλλά δεν πρέπει να το εκδηλώσεις και στον σκύλο σου. Αυτή η μέθοδος σίγουρα θα τον κάνει πιο χαρούμενο σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με έρευνες.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία εξέτασαν 42 σκυλιά τα οποία εκπαιδεύτηκαν με κάποια λιχουδιά και παιχνίδια και 50 σκυλιά στα οποία ακολουθήθηκε μια διαφορετική μέθοδος με φωνές και τραβήγματα στο λουρί.

Τα λάθη που κάνουμε στην εκπαίδευση του σκύλου μας!

Τα σκυλιά καταγράφηκαν για τα πρώτα 15 λεπτά σε τρεις προπονήσεις και μετά από αυτές έλαβαν δείγματα σάλιου τόσο μετά τις προπονήσεις όσο και στο σπίτι. Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες σε κάθε σκύλο, σε κατάσταση ηρεμίας αλλά μετά την εκπαίδευση.

Παράλληλα, εξέτασαν και αγχώδεις συμπεριφορές, όπως το γλείψιμο στα χείλη και το χασμουρητό καθώς και τη συνολική συμπεριφορά τους για να καταλάβουν αν βρίσκονταν σε ένταση ή αν ήταν χαλαροί.

φωνές στον σκύλο

Photo: unsplash/JC Gellidon

Αυτό που βρήκαν είναι ότι τα σκυλιά που εκπαιδεύτηκαν σε μαθήματα με φωνές είχαν πιο υψηλά επίπεδα κορτιζόλης τόσο μετά από κάθε προπόνηση, όσο και όταν βρίσκονται στο σπίτι. Παράλληλα, παρουσίαζαν πιο ανήσυχες συμπεριφορές.

Τα σκυλιά που εκπαιδεύτηκαν σε ένα πιο ήρεμο και φιλικό περιβάλλον, εμφάνιζαν συμπεριφορές που σχετίζονταν πολύ λιγότερο με το άγχος και είχαν κανονικά επίπεδα κορτιζόλης.

Αυτά τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας δείχνουν πως το να φωνάζεις στον σκύλο σου δεν βοηθά ενώ επηρεάζει την ψυχολογία του όχι μόνο τη δεδομένη στιγμή αλλά και σε βάθος χρόνου.

Όσο κι αν θέλεις να του φωνάξεις, βρες εναλλακτικές μεθόδους για να θέσεις τα όρια του… και να έχετε μια αρμονική και χαρούμενη συμβίωση!

Διαβάστε επίσης:

Μάθε τι λέει η συμπεριφορά του σκύλου σου για τον χαρακτήρα σου
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved