Όπως οι άνθρωποι, τα θηλυκά δελφίνια έχουν λειτουργική κλειτορίδα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε χθες (10 Ιανουαρίου 2022) στο περιοδικό Current Biology . Τα ευρήματα βασίζονται στην ανακάλυψη ότι η δομή που μοιάζει με κλειτορίδα, η οποία βρίσκεται στην κολπική είσοδο των ρινοδέλφινων, έχει πολλά αισθητήρια νεύρα και στυτικά σώματα.

«Η κλειτορίδα του δελφινιού έχει πολλά χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι λειτουργεί για να προσφέρει ευχαρίστηση στα θηλυκά», λέει η πρώτη συγγραφέας Patricia Brennan, επίκουρη καθηγήτρια βιολογικών επιστημών στο Mount Holyoke College στη Μασαχουσέτη.

Τελικά τα δελφίνια έχουν «ανθρώπινη» νοημοσύνη;

Έχουν τα δελφίνια κλειτορίδα; Όσα αποκάλυψε νέα μελέτη

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα δελφίνια είναι άκρως κοινωνικά. Κάνουν σεξ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ως τρόπο σφυρηλάτησης και διατήρησης κοινωνικών δεσμών. Είχε επίσης σημειωθεί ότι τα θηλυκά δελφίνια έχουν μια κλειτορίδα στον κόλπο σε ένα σημείο που θα έκανε πιθανή τη διέγερση κατά τη σύζευξη. Υπήρξαν επίσης αναφορές για θηλυκά που τρίβουν το ένα την κλειτορίδα του άλλου με το ρύγχος ή τα πτερύγια τους.

Στη νέα μελέτη, η Brennan και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στην κλειτορίδα του δελφινιού. Μελέτησαν προσεκτικά τις κλειτορίδες από 11 θηλυκά που είχαν πεθάνει με φυσικά αίτια. Τα εξέτασαν για την παρουσία, το σχήμα και τη διαμόρφωση των στυτικών σωμάτων. Εξέτασαν επίσης πώς οι νευρικές ίνες διέτρεχαν τους ιστούς. Αυτό που είδαν υποστηρίζει την ιδέα μιας λειτουργικής κλειτορίδας στα δελφίνια.

Αυτό είναι το κοινό στοιχείο που έχουμε με τα δελφίνια!

«Ακριβώς όπως η ανθρώπινη κλειτορίδα, η κλειτορίδα του δελφινιού έχει μεγάλες περιοχές στυτικού ιστού που γεμίζουν με αίμα», αναφέρει η Brennan.

Το σχήμα του στυτικού ιστού αλλάζει καθώς τα ζώα ενηλικιώνονται, πρόσθεσε, υποδηλώνοντας ότι αποκτά λειτουργικό ρόλο. Οι μελέτες δείχνουν περαιτέρω ότι το σώμα της κλειτορίδας έχει μεγάλα νεύρα και πολλές ελεύθερες νευρικές απολήξεις ακριβώς κάτω από το δέρμα, το οποίο είναι πολύ πιο λεπτό εκεί από ό,τι στις δίπλα περιοχές. Βρήκαν επίσης σωματίδια των γεννητικών οργάνων παρόμοια με αυτά που περιγράφηκαν προηγουμένως στην ανθρώπινη κλειτορίδα και στην άκρη του πέους, τα οποία είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην απόκριση της ευχαρίστησης.

Συνολικά, η Brennan λέει ότι τα στυτικά σώματα στα δελφίνια είναι «παραδόξως παρόμοια» με το σχήμα των στυτικών σωμάτων στους ανθρώπους.

«Δεδομένου ότι ολόκληρη η λεκάνη των δελφινιών είναι τόσο διαφορετική από τους ανθρώπους, ήταν μία έκπληξη για εμάς να δούμε πόσο παρόμοια ήταν τα σχήματα», λέει. «Επίσης, το μέγεθος των νεύρων στο σώμα της κλειτορίδας ήταν πολύ περίεργο. Μερικά ήταν μεγαλύτερα από μισό χιλιοστό σε διάμετρο».

σέρφινγκ μαζί με δελφίνια

«Κάθε φορά που ανατέμναμε έναν κόλπο, βλέπαμε αυτή την πολύ μεγάλη κλειτορίδα και ήμασταν περίεργοι αν κάποιος την είχε εξετάσει λεπτομερώς για να δει αν λειτουργούσε σαν ανθρώπινη», λέει. «Γνωρίζαμε ότι τα δελφίνια κάνουν σεξ όχι μόνο για να αναπαραχθούν, αλλά και για να στερεοποιήσουν τους κοινωνικούς δεσμούς, οπότε φαινόταν πιθανό η κλειτορίδα να είναι λειτουργική».

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι έχει γίνει ελάχιστη μελέτη για την κλειτορίδα και τη γυναικεία σεξουαλική ευχαρίστηση στη φύση. Στην πραγματικότητα, ακόμη και η ανθρώπινη κλειτορίδα δεν είχε περιγραφεί πλήρως μέχρι τη δεκαετία του 1990.

«Αυτή η παραμέληση στη μελέτη της γυναικείας σεξουαλικότητας μας έχει αφήσει με μια ελλιπή εικόνα της πραγματικής φύσης των σεξουαλικών συμπεριφορών», λέει η Brennan. «Η μελέτη και η κατανόηση των σεξουαλικών συμπεριφορών στη φύση είναι ένα θεμελιώδες μέρος της κατανόησης της εμπειρίας των ζώων και μπορεί ακόμη και να έχει σημαντικές ιατρικές εφαρμογές στο μέλλον».

Η ομάδα της θα συνεχίσει να εξετάζει την κλειτορίδα και τα γεννητικά όργανα των δελφινιών και πολλών άλλων σπονδυλωτών για να συμβάλει στην κάλυψη αυτών των κενών.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News