Η γλώσσα του σκύλου σου δεν κάνει ένα, δύο ή τρία, αλλά πολλά πράγματα! Τα ξέρεις; Αν όχι, εμείς μαζέψαμε 9 πράγματα που σίγουρα θα κινήσουν και το δικό σου ενδιαφέρον. Αν έχεις σκύλο θα σε βοηθήσει. Αν δεν έχεις, μην ανησυχείς θα σου φανούν χρήσιμα για την περίπτωση που αποκτήσεις στο μέλλον!

Κάθε φορά που σε γλείφει ή παίρνει μια φατσούλα που φαίνεται η γλώσσα του, δεν μπορείς να καταλάβεις το πόσο σημαντικό είναι για τον πιστό σου φίλο το αισθητήριο αυτό όργανό του. Αν δεν το ήξερες, η σπουδαιότητα της γλώσσας του παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του. Υπάρχουν 9 πράγματα που δεν ξέρεις για τη γλώσσα του σκύλου σου και αν συνεχίσεις να διαβάζεις παρακάτω θα τα μάθεις!

Ο Alexander Reiter, καθηγητής οδοντιατρικής και στοματικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στη Φιλαδέλφεια, σημειώνει τη σπουδαιότητα του στόματος και κατ’ επέκταση της γλώσσας σ’ ένα σκύλο. Προσθέτει ότι οι λόγοι για τους οποίους χρησιμοποιούν τις γλώσσες τους οι σκύλοι είναι για να φάνε, να πιουν νερό και επίσης να ηρεμούν από τους «μπελάδες» που κάθε ζωντανό πλάσμα έχει, όπως και εμείς άλλωστε.

Ο βασικός ρόλος της γλώσσας σ’ ένα σκύλο

Σκύλος πίνει νερό- δεξαμενή

Ο Ann Hohenhaus, γιατρός του προσωπικού στο Animal Medical Center της Νέας Υόρκης, τονίζει ότι η γλώσσα είναι ένας μυς και λειτουργεί όπως κάθε μυς του ανθρώπινου σώματος. Παράλληλα μιλάει για το γεγονός πως, όπως κάθε μυς, δέχεται εντολές από τον εγκέφαλο για να κάνει μια λειτουργία, έτσι και «τα νεύρα έρχονται κατευθείαν από τον εγκέφαλο για να ελέγξουν τη γλώσσα».

Όπως υπάρχουν γαλαζοαίματοι, κάποια σκυλάκια έχουν γαλάζια γλώσσα

Σκύλος που του κρατάνε τη γλώσσα

Τα Chow Chows και τα Shar-Peis έχουν μπλε ή σκούρες γλώσσες χωρίς κανένας να ξέρει ακριβώς το γιατί. Αυτό, σύμφωνα με τον Ann Hohenhaus, μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι μοιράζονται έναν πρόγονο που ανήκει στην κινέζικη οικογένεια και άρα έχουν κοινό γονίδιο. Τα χαρακτηριστικά τους ίσως μοιάζουν γι αυτό τον λόγο, με βάση τις δηλώσεις του γιατρού.

Μπορεί να είναι πιο δύσκολο για έναν κτηνίατρο να εντοπίσει ορισμένα προβλήματα όταν η γλώσσα του σκύλου είναι μπλε.

Αυτά τα ζώα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση αν χρειαστούν ιατρική γνωμάτευση για την κατάσταση της υγείας τους και άρα κινδυνεύουν να μη θεραπευθούν σε περίπτωση που αρρωστήσουν. Ο Ann Hohenhaus, γιατρός του προσωπικού στο Animal Medical Center της Νέας Υόρκης, ισχυρίζεται πως «μια μπλε γλώσσα μας δείχνει ότι δεν οξυγονώνεται καλά».

Ο ίδιος αναφέρει πως σε μερικά περιστατικά σκύλων μια μπλε γλώσσα μπορεί να είναι σημάδι πνευμονικών ή καρδιακών παθήσεων ή ακόμη μιας σπάνιας νόσου της αιμοσφαιρίνης.

Οι γλώσσες των σκύλων δεν είναι πιο καθαρές από εκείνες των ανθρώπων

Σκύλος με κρεμασμένη γλώσσα στα πλάγια

Τα σκυλιά μπορεί να γλείφουν τις πληγές τους , αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι το σάλιο τους έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σύμφωνα με τον καθηγητή πανεπιστημίου Reiter, «ένας σκύλος μπορεί να καθαρίσει μόνος του μια πληγή, αλλά δεν μπορεί με βάση τα σημερινά δεδομένα να αυτοθεραπευτεί».

Ένας άλλος κοινός μύθος είναι ότι τα σκυλιά έχουν καθαρότερα στόματα από τους ανθρώπους, αλλά και τα δύο περιέχουν περισσότερους από 600 τύπους βακτηρίων. Ο Hohenhaus καταρρίπτει αυτό τον μύθο που δεν έχει βάση. Για να επιβεβαιώσει την άποψή του, μας βάζει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας τι θα κάναμε αν ήμασταν στη θέση ενός σκύλου!

Θα έβαζες ποτέ τη γλώσσα σου πάνω σε μια πληγή;

Τα σκυλιά φροντίζουν τον εαυτό τους και μόνα τους με τη γλώσσα τους, αλλά σε χρειάζονται!

Σκύλος που περπατάει με τη γλώσσα έξω

Σε σύγκριση με τις γάτες που έχουν γλώσσες που μοιάζουν σαν γυαλόχαρτο, οι σκύλοι έχουν πιο λεία γλώσσα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γλώσσα της γάτας είναι καλυμμένη με μικροσκοπικούς πόρους, οι οποίοι τη βοηθούν να αυτοκαθαρίζεται. Για να γίνει κατανοητό, ο Hohenhaus λέει πως «τα σκυλιά είναι σε χειρότερη μοίρα σε σύγκριση με τις γάτες».

Παρόλο που ο σκύλος σου μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα του για να το βοηθήσει να απομακρύνει τη βρωμιά ή ν’ απομακρύνει τις τρίχες του που πέφτουν, θα πρέπει να τον βουρτσίζεις για ν’ αποτρέψεις τη δημιουργία ή να αφαιρέσεις τους «κόμπους» του.

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν τις γλώσσες τους για να δροσιστούν

Σκύλοι τσακώνονται με το στόμα

Η γλώσσα των σκυλιών χρησιμεύει ως ένας τρόπος για να δροσιστούν. Η διαδικασία είναι γνωστή ως θερμορύθμιση. Ο Hohenhaus εξηγεί ότι τα σκυλιά δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες σ’ όλο το σώμα τους, όπως κάνουν οι άνθρωποι, αλλά μόνο στα πατουσάκια και τις μύτες τους. Αυτό σημαίνει ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να ιδρώσουν από το δέρμα τους για να καταφέρουν να ρίξουν τη θερμοκρασία τους σαν τον άνθρωπο. Αντ’ αυτού, βασίζονται στη χρήση της γλώσσας τους.

Ο γιατρός Hohenhaus σημειώνει πως: «Όταν τα σκυλιά τρέχουν, ο αέρας κινείται γρήγορα πάνω από τη γλώσσα, το στόμα και την ανώτερη αναπνευστική οδό, επιτρέποντας την εξάτμιση και την ψύξη της υγρασίας και συνεπώς την ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματός τους συνολικά».

Ορισμένα σκυλιά γεννιούνται με γλώσσες που είναι πολύ μεγάλες

Σκύλος σε αμάξι με γλώσσα

Υπάρχουν μερικές σπάνιες περιπτώσεις όπου τα κουτάβια γεννιούνται με γλώσσες που είναι πολύ μεγάλες για να τα βοηθούν κατά τον θηλασμό. Πρόκειται για μια πολύ σπάνια περίπτωση, όπως εξηγεί και ο καθηγητής οδοντιατρικής και στοματικής χειρουργικής Reiter που αναφέρει πως «στα 20 χρόνια εμπειρίας μου, έχω δει μόνο δύο τέτοιες περιπτώσεις».

Η γλώσσα του σκύλου μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ακούγεται το γάβγισμά του

Σκύλος γλύφεται και κοιτάει

Πάρε για παράδειγμα τι συμβαίνει όταν πάρεις ένα ποτήρι κρασί και τρίψεις το δάχτυλό σου γύρω από το χείλος. Ο ήχος θα αλλάξει ανάλογα με το πόσο υγρό βρίσκεται στο ποτήρι. Ομοίως, το μέγεθος της γλώσσας ενός σκύλου θα επηρεάσει τον ήχο του γαβγίσματος του. Ο καθηγητής Reiter ισχυρίζεται ότι οπωσδήποτε η γλώσσα παίζει ρόλο στο πώς θα ακούγεται μια φωνή.

Απ’ την άλλη, ο γιατρός Hohenhaus συγκρίνει τις γλώσσες των σκυλιών με τις αντίστοιχες των ανθρώπων, απλώς η γλώσσα του σκύλου κινείται διαφορετικά εν μέρει επειδή τα σκυλιά δεν μιλούν.

Οι γλώσσες των σκύλων έχουν λιγότερους κάλυκες γεύσης σε σχέση με των ανθρώπων

Με βάση τους ισχυρισμούς του γιατρού Hohenhaus, τα σκυλιά έχουν περισσότερους γευστικούς πόρους στη γλώσσα τους απ’ ό,τι οι γάτες. Αλλά όχι τόσο πολλούς όσους οι άνθρωποι. (Για την ακρίβεια έχουν περίπου το 1/6 από τον αριθμό των γευστικών καλύκων των ανθρώπων).

Τα σκυλιά μπορούν να δοκιμάσουν κάτι πικρό, αλμυρό, γλυκό και ξινό και να το καταλάβουν. Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, δεν μπορούν να αντιληφθούν κάτι γλυκό.

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν τις γλώσσες τους για να εκφράσουν συναίσθημα

Τα φιλιά από το σκύλο σου, σαν ιδιοκτήτης, θα ξέρεις ότι έχουν ανεκτίμητη αξία!

Πιθανότατα είναι ο τρόπος του σκύλου να εξερευνήσει το περιβάλλον του, με τον ίδιο τρόπο που τα μωρά το κάνουν με το στόμα τους. Είναι χαρακτηριστικό πως τα σκυλιά χρησιμοποιούν τις γλώσσες τους όταν νιώθουν χαρά για να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους τα άλλα σκυλάκια!

Τα σκυλιά πίνουν νερό διαφορετικά σε σύγκριση με τις γάτες

Σκύλος με γάτα τσακωμός

Τα σκυλιά και οι γάτες χρησιμοποιούν τις γλώσσες τους για να πίνουν νερό, κάτι που δεν ισχύει για τον άνθρωπο. Παρόλα αυτά τόσο η γατούλα όσο και ο σκυλάκος σου πίνουν με διαφορετικό τρόπο το νεράκι τους.

Μια γάτα χρησιμοποιεί την άκρη της γλώσσας της για να τραβήξει το νερό προς τα πάνω και έπειτα γρήγορα κρατάει τη γνάθο της κλειστή. Έτσι μπορεί να εγκλωβίσει το υγρό στο στόμα της.

Ένας σκύλος, αντιθέτως, χρησιμοποιεί μια απλή διαδικασία περιτύλιξης με τη γλώσσα του. Απώτερος σκοπός είναι να καμφθεί ελαφρά προς τα πίσω η γλωσσούλα του και να σχηματίσει ένα «κουτάλι» που συλλέγει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό, το οποίο ρίχνει γρήγορα στο στόμα του.