Είναι επικίνδυνο να πίνει πολύ νερό ο σκύλος σου;

LIKE US ON FACEBOOK

Το να πίνει πολύ νερό ο σκύλος σου μπορεί να είναι κακό μόνο εάν υποδηλώνει ότι κάτι του συμβαίνει. Το Καλοκαίρι φυσικά ο σκύλος σου πίνει πολύ περισσότερο νερό σε σχέση με τον Χειμώνα λόγω της ζέστης. Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ύποπτο;

Ένας σκύλος ημερησίως καταναλώνει νερό περί τα 40- 60 ml/ κιλό σωματικού βάρους. Εάν ο σκύλος σου ξαφνικά πίνει πολύ περισσότερο νερό, τότε θεωρείται ότι έχει «πολυδιψία».

German Shepherd Portland GIF - Find & Share on GIPHY

Η πολυδιψία δεν είναι κάποια ασθένεια, αλλά σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να έχει παθολογικά ή όχι αίτια.

Συνήθως, η υπερβολική αύξηση της κατανάλωσης του νερού, όπως φαντάζεσαι, συνοδεύεται κι από πολυουρία. Αυτό γίνεται για να διατηρείται σε ισορροπία η ενυδάτωση του οργανισμού του. Κι αυτό συνήθως γίνεται ένας φαύλος κύκλος, αφού η μεγαλύτερη παραγωγή ούρων οδηγεί στη συνέχεια σε μεγαλύτερη κατανάλωση νερού.

Λογικά, πρώτα παρατήρησες την πολυουρία και μετά την πολυδιψία του σκύλου σου, αφού είδες ότι θέλει 5 φορές την ημέρα βόλτα ή τα κάνει μέσα στο σπίτι!

Water Idea GIF - Find & Share on GIPHY

Ποια είναι τα μη παθολογικά αίτια για την πολυδιψία;

  • Καύσωνας ή χώρος με δυνατή θέρμανση
  • Αλλαγή της τροφής, από κονσέρβα σε ξηρά
  • Έντονη σωματική δραστηριότητα
  • Θεραπεία με διουρητικά φάρμακα ή κορτιζόνη

Ποια είναι τα παθολογικά αίτια για την πολυδιψία;

  • Πρόβλημα με τα νεφρά, όπως νεφρική ανεπάρκεια
  • Νόσοι του ήπατος, όπως οξεία ηπατική ανεπάρκεια
  • Πυομήτρα (ισχύει μόνο για τα θηλυκά)
  • Ενδοκρινολογικές παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης

Εάν παρατηρήσεις πολυουρία στον σκύλο σου και δεν οφείλεται σε κάποιο μη παθολογικό αίτιο και μάλιστα συνεχίζεται επαναλαμβανόμενα, θα πρέπει να πας στον κτηνίατρο.

Husky Over It GIF - Find & Share on GIPHY

Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις, ο κτηνίατρος θα μπορέσει να καταλάβει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την υγεία του σκύλου σου. Εάν οι πρώτες εξετάσεις δεν δώσουν εικόνα στον κτηνίατρο, θα χρειαστεί να κάνει στον σκύλο σου απεικονιστικές εξετάσεις και πιο ειδικές αιματολογικές εξετάσεις.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε βέβαια και τον παράγοντα του στρες, που όταν το βιώνει ο σκύλος σου μπορεί να πίνει περισσότερο νερό. Σ’ αυτή την περίπτωση το ονομάζουμε ψυχογενή πολυδιψία.

Δες εδώ ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που ο σκύλος σου δεν τρώει.

Photo: krushelss/Shutterstock

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved