Η ατοπική δερματίτιδα στον σκύλο μπορεί να κρύβεται πίσω από αρκετά δερματικά προβλήματα του τετράποδου φίλου σου. Συνήθως εμφανίζεται σε σκυλάκια κάτω των 3 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να κάνει την εμφάνισή της όλες τις εποχές του χρόνου και φυσικά χρειάζεται θεραπευτική αγωγή, η οποία ωστόσο, είναι συνήθως μακροχρόνια.

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;

Είναι μια νόσος που εκδηλώνεται όταν αλλεργιογόνα προκαλούν αλλεργική αντίδραση στον σκύλο. Τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα συνήθως εισπνέονται, καταπίνονται ή έρχονται σε επαφή με το δέρμα.

Οι ράτσες σκύλων με προδιάθεση στην δερματίτιδα

Boxer, Chihuahua, Gordon setter, Yorkshire terrier, cairn terrier, Boston terrier, Chinese shar-pei, Labrador retriever, golden retriever, West Highland white terrier, English setter, Irish setter, English bulldog, American cocker spaniel, pug, Dalmatian, Scottish terrier, wire fox terrier, miniature schnauzer, Belgian tervuren, Shiba inu και Beauceron.

Δερματίτιδα στον σκύλο

Unsplash

Τα συμπτώματα που εκδηλώνει η δερματίτιδα στον σκύλο

Το πιο κοινό και συχνό σύμπτωμα είναι η έντονη φαγούρα. Το ξύσιμο του δέρματος απ’ τον σκύλο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό κι επιπλέον μολύνσεις.

Δες το απλό hack με το οποίο θα βελτιώσεις το δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου σου!

Συνήθως, ο κνησμός είναι πιο έντονος στις μασχάλες, τα αυτιά, τα πόδια και την κοιλιά του σκύλου. Στις περιοχές που τραυματίζονται από το ξύσιμο, μπορεί να εκδηλωθούν μολύνσεις του δέρματος και ωτίτιδες, λόγω των βακτηριδίων που εισχωρούν στο δέρμα.

Δερματίτιδα στον σκύλο

Ποια είναι η θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα στον σκύλο;

Όταν μιλάμε για μια αλλεργία στα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος, δεν είναι κάτι που μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Η θεραπεία έχει ως πρώτο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του σκύλου. Όμως, οι σκύλοι είναι δύσκολο να ξεπεράσουν πλήρως τις αλλεργίες τους, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους.

Η αντιμετώπιση της αλλεργίας εξαρτάται απ’ το εάν ο σκύλος έχει μια έξαρση δερματίτιδας ή εάν είναι χρόνια κι έχει δερματικές αλλοιώσεις.

Ο κτηνίατρος θα σε συμβουλεύσει σχετικά με την κατάλληλη θεραπεία για το σκυλάκι σου, αλλά να θυμάσαι πως δεν υπάρχει μία θεραπεία για όλα τα ζώα, ενώ δεν είναι όλα τα φάρμακα το ίδιο κατάλληλα για όλα.

Δερματίτιδα στον σκύλο

Autri Taheri/ Unsplash

Υποαλλεργικές τροφές, εφαρμογή ειδικών προϊόντων τοπικά, αντιμικροβιακή αγωγή και συχνό πλύσιμο μ’ ένα ήπιο σαμπουάν είναι μερικά απ’ τα μέτρα που μπορεί να σου συστήσει ο κτηνίατρος να πάρεις.

Διάβασε ακόμα:

Ο σκύλος σου δαγκώνει τα πατουσάκια του; Δες τι μπορείς να κάνεις!

Photo: Pixabay