Ο σκύλος σου μπορεί να είναι ο καλύτερός σου φίλος, αλλά σκέφτηκες ποτέ ότι θα ήταν ωραίο να σου τηλεφωνήσει αν νιώθει μοναξιά; Ένας Σκωτσέζος ακαδημαϊκός επινόησε μια συσκευή που επιτρέπει στους σκύλους να τηλεφωνούν με βίντεο στους ιδιοκτήτες τους απλά κουνώντας μια μπάλα.

It’s quiz time! Θέλεις να μάθεις τι σκέφτεται ο σκύλος σου για σένα; Απάντα σε αυτές τις σύντομες ερωτήσεις!

“Tηλέφωνο για σκύλους”: Το νέο gadget που συνδέει τον σκύλο με τον ιδιοκτήτη του

Η μπάλα είναι εφοδιασμένη με ένα μέτρο επιτάχυνσης το οποίο, όταν αισθάνεται κίνηση, συνδέει την κλήση. Οι δημιουργοί του στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης λένε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει κατοικίδια με άγχος αποχωρισμού. Το σύστημα αυτό είναι επίτευγμα της Δρ Ilyena Hirskyj-Douglas, ειδικού στην αλληλεπίδραση ζώων-υπολογιστή στη σχολή πληροφορικής του πανεπιστημίου.

Ο λόγος που ο σκύλος σου γέρνει το κεφάλι του δεν είναι αυτός που πίστευες!

Η Δρ Hirskyj-Douglas διεξήγαγε μια σειρά από 16 «ημέρες μελέτης» με τον 10χρονο λαμπραντόρ Zack για μια περίοδο τριών μηνών. Τις πρώτες δύο μέρες ο Zack έκανε 18 κλήσεις, οι μισές από τις οποίες ήταν “τυχαίες” ενώ κοιμόταν πάνω στην μπάλα, υποδηλώνοντας ότι το σύστημα ήταν πολύ ευαίσθητο. Αλλά κατά τη διάρκεια πολλών κλήσεων όπου ήταν ξύπνιος, έδειξε στον ιδιοκτήτη του μερικά παιχνίδια με τα οποία παίζουν συχνά μαζί και πλησίασε την οθόνη, δείχνοντας ότι ήθελε να αλληλεπιδράσει μαζί της.

Μέχρι την τελική πειραματική φάση που διήρκεσε επτά ημέρες, το τηλέφωνο για σκύλους είχε τελειοποιηθεί και ο Zack έκανε 35 κλήσεις συνολικά, κατά μέσο όρο πέντε την ημέρα.

“Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για αυτό το κομμάτι της επιστήμης είναι ότι δίνει μια άλλη εικόνα για το πόσο έξυπνα είναι τα σκυλιά”, είπε η επινοητής του gadget. “Είναι κοινωνικά ζώα και ένας σκύλος που μένει μόνος βρίσκεται σε πολύ σοβαρή στέρηση. Αν τους επιτραπεί να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να έχουν μια πιο ενδιαφέρουσα ζωή, θα την εκμεταλλευτούν. Τα σκυλιά είναι αγέλη και εμείς οι άνθρωποι μπαίνουμε στην ομάδα τους. Γινόμαστε ένας πολύ σημαντικός πόρος και τα σκυλιά θέλουν να έρθουν σε επαφή μαζί μας. Η γκρίνια ή το ξύσιμο τους στις πόρτες είναι οι ανατροπές αυτού που ονομάζουμε συμπεριφορές χωρισμού ή άγχους. Είναι απλώς μια εσφαλμένη προσπάθεια να έρθουν σε επαφή μαζί μας όταν είναι μόνοι”.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News