Αγαπάμε και λατρεύουμε τα σκυλιά μας και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Περνάμε ώρες ατελείωτες παίζοντας μαζί τους, τρώμε μαζί, κοιμόμαστε μαζί. Μερικές φορές όμως μυρίζουν…και μυρίζουν άσχημα. Και συχνά αναρωτιόμαστε: Είναι φυσιολογικό ή πρέπει ν’ ανησυχήσω;

Ναι, πολλές φορές η ανάσα του σκύλου μυρίζει άσχημα ως αποτέλεσμα μιας συσσώρευσης βακτηρίων που παράγουν άσχημη οσμή στο στόμα του σκύλου ή στο έντερο. Άλλες φορές μας έρχεται μια άσχημη μυρωδιά που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε. Κι αναρωτιόμαστε αν αυτό είναι φυσιολογικό ή όχι.

Ο Dr. Michel Selmer απαντά σε βασικές μας απορίες σχετικά με τη μυρωδιά του σκύλου, πότε αυτή είναι φυσιολογική και πότε πρέπει να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την άσχημη μυρωδιά του σκύλου πρέπει πρώτα να ξέρουμε από που προέρχεται. Τα σκυλιά παράγουν φυσικές εκκρίσεις που επιτρέπουν τα άλλα σκυλιά να τα αναγνωρίσουν.

Αυτές οι μυρωδιές είναι εμφανείς στον πρωκτό, κοντά στα αυτιά και γύρω απ’ τα πόδια. Αυτές είναι οι περιοχές που το σώμα δημιουργεί φυσιολογικές εκκρίσεις και δεν μυρίζουν και…”τριαντάφυλλο”! Μερικές όμως, από αυτές τις μυρωδιές μπορεί πραγματικά να είναι σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά με τον σκύλο μας.

Ένας γενικός κανόνας είναι πως αν έχεις εντοπίσει μια διαφορετική μυρωδιά στον σκύλο σου τότε μπορείς να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρό σου.

σκύλος κάνει μπάνιο

Άλλη μια πηγή οσμής μπορεί να θεωρηθεί η συνήθης συμπεριφορά του σκύλου. Δηλαδή, τα αγαπημένα μας σκυλάκια έχουν την τάση να κυλιούνται στο περιβάλλον και στις εκκρίσεις άλλων ζώων. Αν το σκυλί σου μυρίζει άσχημα τότε πιθανότητα οφείλεται σε αυτό. Επομένως, ένα μπανάκι θα είναι ό,τι πρέπει θα επαναφέρει το χαρακτηριστικό άρωμα του σκύλου σου.

Άλλες μυρωδιές μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής περιποίησης (και σε αυτό ευθύνεσαι εσύ!), δερματικών παθήσεων, οδοντικών ασθενειών αλλά και προβλήματα με το έντερο.

Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις;

Επειδή θέλεις το καλύτερο για τον σκύλο σου αλλά θέλεις και ατελείωτες αγκαλιές, πρώτα κάνε ένα μπάνιο στον τετράποδο σκύλο σου. Αν όμως η μυρωδιά επιμένει τότε καλύτερα να καλέσεις τον κτηνίατρο!

χαμογελαστός σκύλος

Διαβάστε επίσης:

Η ανάσα του σκύλου σου μυρίζει άσχημα; Πώς θα το διορθώσεις

Photos: Chendongshan/Shutterstock.com, elitedaily.com, Forbes