Μπορεί να γνωρίζεις τη ράτσα του σκύλου σου και από ποια χώρα προέρχεται, όμως, είσαι σίγουρος ότι ξέρεις τα πάντα για την καταγωγή του; Η μεγαλύτερη ανάλυση σε ράτσες σκύλων που έχει γίνει ποτέ είναι εδώ και φέρει τον τίτλο «το δένδρο με τις ράτσες».

H Elinor Karlsson, βιολόγος η οποία ασχολήθηκε με την ανάλυση, δηλώνει πως με τη χρήση της γενετικής μπορούμε να καταλάβουμε πώς ακριβώς δημιουργήθηκαν οι ράτσες των σκύλων απ’ τα πολύ παλιά χρόνια. Έτσι, μπορείς να μάθεις κι εσύ από πού είναι ο σκύλος σου, πολύ εύκολα!

Μετά την αρχική εξημέρωση των σκύλων – πιθανότατα πριν από 15.000 έως 30.000 χρόνια – οι άνθρωποι επέλεξαν τους φύλακες του σπιτιού, για να είναι οι πιο πιστοί τους φίλοι.

Υπήρχαν σκυλιά για πόλεμο και για αγκαλιά, για γούνα και κρέας και για καλοί σύντροφοι.

Σήμερα υπάρχουν περίπου 350 ράτσες, κάθε μία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συμπεριφορές. Πολλές έχουν προκύψει τα τελευταία 200 χρόνια. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει τη γενετική για λίγες ράτσες, ωστόσο, καμία μελέτη δεν έχει καταφέρει να δείξει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

maltese σκύλος

Η Elaine Ostrander και η Heidi Parker, γενετιστές στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρώπινου Γονιδιώματος στο Bethesda του Maryland, και οι συνεργάτες τους, πέρασαν 20 χρόνια ασχολούμενοι με τις ράτσες των σκύλων και προχώρησαν σε συλλογή δειγμάτων DNA.

Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν δεδομένα που έχουν ήδη συλλεχθεί. Το ενδιαφέρον τους είναι να βρουν πώς αναπτύχθηκαν όλες οι ράτσες. Το δείγμα τους περιλαμβάνει τώρα 1.346 σκυλιά που αντιπροσωπεύουν 161 ράτσες.

Συγκρίνοντας τις διαφορές σε 150.000 σημεία στο γονιδίωμα κάθε σκύλου, έχτισαν ένα οικογενειακό δέντρο για τις ράτσες των σκύλων.

σκύλος

Σχεδόν όλα τα σκυλάκια ανήκουν σε ευρύτερες κατηγορίες απ’ τις ράτσες τους, ενώ ορισμένες ράτσες χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία άλλων.

Η μελέτη τους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, όμως, είναι πολλά υποσχόμενη και στην παρακάτω εικόνα μπορείς να δεις τα πρώτα συμπεράσματα!

DNA σκύλων

 

Δες κι αυτό:

Τα καλύτερα σκυλιά για τους ανθρώπους που αγχώνονται εύκολα!

Photo: Arco Images GmbH/Alamy Stock Photo