Το ξέρουμε, μπαίνεις στον πειρασμό να της δώσεις από το φαγητό σου. Έχουμε ξαναμιλήσει, όμως, για τροφές που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο στη γάτα σου. Ακολουθούν εξίσου απαγορευτικές τροφές για τη γάτα σου, που πρέπει να αποφύγει όσο είναι στο χέρι σου.

Κρεμμύδια, σκόρδο, σχοινόπρασο

Το κρεμμύδι σε όλες του τις μορφές – σε σκόνη, ωμά, μαγειρεμένα, ή αφυδατωμένα – μπορεί να σπάσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια της γάτας, κάτι που θα οδηγήσει σε αναιμία. Αυτό είναι αλήθεια ακόμα και για το κρεμμύδι σε σκόνη που υπάρχει σε μερικές παιδικές τροφές. Μια περιστασιακή μικρή δόση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα βλάψει τις γάτες. Αλλά αν τρώνε μικρότερες ποσότητες τακτικά μπορεί να πάθουν δηλητηρίαση. Μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το σχοινόπρασο μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις.

Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

Είναι τόσο κακό να δώσεις στη γάτα σου ένα πιατάκι με γάλα ή ένα κομμάτι τυρί; Οι περισσότερες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το πεπτικό τους σύστημα δεν μπορεί να επεξεργαστεί τα γαλακτοκομικά τρόφιμα και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πεπτικές διαταραχές με διάρροια.

απαγορευτικές τροφές για τη γάτα

Σταφύλια και σταφίδες

Σταφύλια και οι σταφίδες έχουν συχνά χρησιμοποιηθεί ως λιχουδιές για τα κατοικίδια ζώα. Αλλά δεν είναι καλή ιδέα. Αν και δεν είναι σαφές για ποιο λόγο, τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να αρρωστήσει μια γάτα. Ο επαναλαμβανόμενος εμετός και υπερκινητικότητα είναι τα πρώτα σημάδια. Παρά το γεγονός ότι μερικές γάτες δεν παρουσιάζουν αρνητικές συνέπειες, είναι καλύτερο να μην δώσει στη γάτα σου σταφύλια και σταφίδες.

Ωμά αυγά

Υπάρχουν δύο προβλήματα με τα ωμά αυγά. Το πρώτο είναι το ενδεχόμενο τροφικής δηλητηρίασης από τα βακτήρια, όπως σαλμονέλα ή Ε. coli. Το δεύτερο είναι ότι μια πρωτεΐνη στα ωμά ασπράδια αυγών, που ονομάζεται αβιδίνη, παρεμβαίνει στην απορρόφηση της βιταμίνης Β βιοτίνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα, καθώς και προβλήματα με το τρίχωμα της γάτας σου.

Τροφές σκύλου

Αν συμβεί μία φορά η γάτα σου δεν θα πάθει κάτι. Αλλά η τροφή για σκύλους δεν υποκαθιστά την τροφή για γάτες. Η τροφή για γάτες είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες της, οι οποίες περιλαμβάνουν περισσότερες πρωτεΐνες, καθώς και ορισμένες βιταμίνες και λιπαρά οξέα.

απαγορευτικές τροφές για τη γάτα

Συκώτι

Μικρές ποσότητες συκωτιού δεν είναι απαγορευτικές, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα της βιταμίνης Α. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τα οστά της γάτας σου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν παραμορφωμένα οστά, όγκοι των οστών στους αγκώνες και τη σπονδυλική στήλη και οστεοπόρωση. Η τοξικότητα της βιταμίνης Α μπορεί επίσης να προκαλέσει το θάνατο.

Δες ακόμα:

Μπορούν σκύλος και γάτα να μοιραστούν την ίδια τροφή;

Photo: MirasWonderland/ Shutterstock