Πολλές είναι οι μυρωδιές που μπορεί ανά τακτά διαστήματα να μυρίζει ο σκύλος σου, μία όμως από τις πιο δυσάρεστες είναι εκείνη του ψαριού. Αν ο σκύλος σου μυρίζει ψάρι συνήθως αυτό οφείλεται στις εκκρίσεις από τους πρωκτικούς του αδένες.

Τι σημαίνει αν ο σκύλος σου μυρίζει ψάρι

Οι πρωκτικοί αδένες, συχνά μπορείς να τους ακούσεις και ως πρωκτικούς σάκους, είναι δύο σάκοι που βρίσκονται στις δύο πλευρές του πρωκτού του σκύλου σου. Μέσα σε αυτούς τους σάκους υπάρχουν αδένες ιδρώτα που παράγουν μια δυσάρεστη μυρωδιά που εκκρίνει η οποία λειτουργεί ως δείκτης αρώματος για το σκυλί σου. Όταν ο σκύλος σου αφοδεύει, τότε οι εκκρίσεις περνούν στα κόπρανα, αφήνοντας τα άλλα σκυλιά να γνωρίζουν σημαντικές χημικές πληροφορίες για το σκυλί σου! Μέχρι εδώ, λοιπόν, είναι κάτι που αν και είναι δυσάρεστο είναι φυσιολογικό.

Ωστόσο, αν ο σκύλος σου δείχνει να πονάει, τείνει να γλύφει έντονα το συγκεκριμένο σημείο ή να τρίβεται επίμονα στο πάτωμα τότε καλό είναι να επισκεφθείς τον κτηνίατρο σου γιατί υπάρχουν μερικές ασθένειες οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με τα παραπάνω.

Προκαλείς σύγχυση στον σκύλο
Unsplash/ Patrick Kool

Ασθένειες που πρέπει να γνωρίζεις και μπορεί να σχετίζονται με τη μυρωδιά του ψαριού

Πρωκτική ασθένεια Sac

Η νόσος του πρωκτικού σάκου, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή προβλημάτων με τους πρωκτικούς αδένες, είναι πολύ συχνή, ιδιαίτερα σε μικρόσωμες ράτσες σκύλων. Οι μεγαλύτερες ράτσες σκύλων δεν επηρεάζονται συνήθως.

Λοιμώξεις και αποστήματα

Οι πρωκτικοί αδένες μπορούν επίσης να μολυνθούν, και σε αυτήν την περίπτωση, μπορούν επίσης να κάνουν απόστημα εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Οι μολυσμένοι πρωκτικοί σάκοι είναι πολύ οδυνηροί και η περιοχή μπορεί να φαίνεται αποχρωματισμένη ή πρησμένη. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτά τα αποστήματα μπορεί να σπάσουν μέσω του δέρματος.

Πρωκτικοί όγκοι Sac

Οι όγκοι του πρωκτικού αδένα περιορίζουν την ικανότητα του σκύλου σου να εκφράζει τον πρωκτικό αδένα του και κάνει τους πρωκτικούς αδένες να αισθάνονται σταθεροί και πρησμένοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει ο κτηνίατρός σου να κάνει βιοψία και να κάνει υπερηχογράφημα για τη διάγνωση του προβλήματος.

σκύλο το Χειμώνα
Unsplash

Συμπτώματα της πρωκτικής νόσου

Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα της νόσου του πρωκτού, εκτός από τη μυρωδιά. Τα σκυλιά με ερεθισμένους πρωκτικούς σάκους μπορεί να τρίβονται στο πάτωμα, να δαγκώνουν ή να γλείφουν τον πρωκτό τους ή να δυσκολεύονται να αφοδεύσουν. Μπορεί ακόμη και να γαβγίζουν όταν αφοδεύουν καθώς είναι επώδυνο. Μπορεί επίσης να αισθανθείς ένα σκληρό κομμάτι κοντά στο ορθό, ή να παρατηρήσεις αίμα ή πύον στα κόπρανα του σκύλου σου.

Αν ο σκύλος σου μυρίζει ψάρι καλό είναι να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρο σου ώστε να σε κατευθύνει σύμφωνα με τις ανάγκες του σκύλου σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News