Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα κομμάτι της γονεϊκότητας διαφορετικό. Γιατί το παραχαΐδεμα δεν κάνει καλό. Γιατί δεν χρειάζεται να λες είσαι πριγκίπισσα και βασιλόπουλο στα παιδιά; Όλοι οι γονείς με το που πάρουμε στα χέρια μας το μωράκι μας, αυτόν τον μοναδικό άνθρωπο που πλάσαμε οι ίδιοι με αγάπη και περιμέναμε για 9 μήνες να το υποδεχτούμε, χάνουμε την αίσθηση του μέτρου. Μόνο όταν δεις το παιδί σου πρώτη φορά καταλαβαίνεις τι θα πει άνευ όρων, αγάπη δίχως μέτρο και τελειωμό. Αν δεν το βιώσεις τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την συναισθηματική κατάσταση, τον υπερθετικό βαθμό.

Γιατί δεν χρειάζεται να λες είσαι πριγκίπισσα και βασιλόπουλο στα παιδιά;

Κανένας γονιός δεν ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει και δεν είναι σίγουρος αν αυτός ο τρόπος που θα μεγαλώσει το παιδί του είναι σωστός. Μεγαλώνουμε τα παιδάκια μας, τα αναθρέφουμε σαν μικρά κλαδάκια τον κήπο μας, με αγάπη και εκεί που τα είχες μωράκια στο προφυλαγμένο περιβάλλον του σπιτιού σου, με τις φτερούγες σου ανοιγμένες να τα προστατέψουν, ξαφνικά εκείνο μεγαλώνει και φεύγει.

Πάει πρώτη φορά στο σχολείο ! Και αυτό είναι big deal. Ειδικά αν έχεις ένα παιδί ή όταν το πρώτο σου παιδί πάει στο σχολείο το σοκ για τους γονείς είναι τεράστιο. Πάει λοιπόν στο σχολείο και αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για εκείνο.

Είναι η πρώτη φορά που θα νιώσει ότι δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό όπως συνέβαινε στο σπίτι του. Η δασκάλα έχει να κάνει με άλλα 15-20 παιδιά και το παιδί σου είναι ακόμα ένα παιδί από τα πολλά. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα ταΐσει κανείς το παιδί μας, ή ότι θα το παρηγορήσει στις απογοητεύσεις του όπως θα συμβεί στο σπίτι του.

Μια τάξη γεμάτη με πριγκίπισσες και βασιλόπουλα

Φαντάσου το σοκ που θα πάθει το παιδί μας όταν βρεθεί στην ίδια τάξη με άλλες 10 πριγκίπισσες και 10 βασιλόπουλα. Γιατί όπως εγώ το είχα στα πούπουλα το παιδί μου στο σπίτι μας, έτσι το έχει και η άλλη μαμά. Άλλη λιγότερο, άλλη περισσότερο, άλλα ο παρονομαστής είναι ο ίδιος.

Χάδια, αγάπη και φροντίδα επιτρέπονται στον υπερθετικό βαθμό, όμως οι χαρακτηρισμοί, ακόμα και αν είναι θετικοί, μακροπρόθεσμα, προσγειώνουν αποτομα το παιδί στην πραγματικότητα, η οποία διαφέρει εντελώς με την κατάσταση που επικρατεί στα παλάτια του Μπάκιγχαμ. Ακόμα και η Νταϊάνα που τα παιδιά της ήταν όντως πριγκιπόπουλα τα έβαλε σε σχολεία όπως όλοι και όχι σε δάσκαλο στο παλάτι.

τι είναι το win win
Pexels

Πριγκίπισσες και βασιλόπουλα σε όλα

Οι πριγκίπισσες και τα βασιλόπουλα δεν έχουν μόνο απαιτήσεις. Δεν φοράνε στην κάπα και το στέμμα τους και περιφέρονται στο χώρο απαιτώντας πράγματα. Δεν κλαίνε επειδή δεν τους κάνουν τα χατίρια, δεν αδικούν τα άλλα βασιλόπουλα από τα διπλανά βασίλεια, δεν έχουν απαράδεκτη συμπεριφορά.

Αν θέλουν να είναι «πριγκίπισσες και βασιλόπουλα» ας υποστηρίζουν το τίτλο τους αυτόν μεγαλώνοντας με καλούς τρόπους και συμπεριφορά.

Τα παιδιά μας είναι λευκό χαρτί. Μπορείς να γράψεις πάνω τους, να τα μεγαλώσεις αριστουργήματα, ανθρώπους που θα έχουν ενσυναίσθηση, θα έχουν καλούς τρόπους, θα μπορούν να επικοινωνούν, θα σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους.

Σε λίγο θα πάνε σχολείο

Υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν ακόμα και σε μεγάλες τάξεις του δημοτικού να δεχτούν ότι δεν είναι ένα από όλα τα παιδιά και δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους συμμαθητές και στην ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων και των δραστηριοτήτων.

3 φράσεις που δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να πεις ποτέ στα παιδιά σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News