Νέα χρονιά, νέοι στόχοι για όλους! Και όταν λέμε για όλους το εννοούμε, χωρίς καμία εξαίρεση. Ανήλικοι, ενήλικοι και πιο μεγάλοι καλό είναι να βάζουμε στόχους, ωστόσο για κάποιους είναι πιο δύσκολο. Για παράδειγμα, τα παιδιά που δεν μπορούν να βάλουν στόχους. Γι΄αυτό, λοιπόν, είναι οι γονείς οι οποίοι θα βοηθήσουν να βρεθούν οι στόχοι για τα παιδιά.

Πώς οι γονείς θα βοηθήσουν να βρεθούν στόχοι για τα παιδιά;

Παρατήρησε καθημερινά τι του αρέσει

Με ποιες δραστηριότητες του αρέσει να ασχολείται; Με τι καταπιάνεται τον ελεύθερο του χρόνο; Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να καταλάβεις ποια είναι η κλίση του παιδιού.

Μην υποτιμάς καμία δραστηριότητα που του αρέσει

χριστουγεννιάτικα βιβλία για παιδιά
Freepik

Μπορεί να είναι η αρχή μια ιδιαίτερης δεξιότητας που έχει και την οποία οφείλει να καλλιεργήσει. Το ότι αγαπάει τη ζωγραφική, μπορεί να μην εκφράζει ότι έχει ταλέντο στη ζωγραφική αποκλειστικά, αλλά ότι του αρέσει να σχεδιάζει, του αρέσουν τα χρώματα ή ότι προτιμάει ατομικές δραστηριότητες. Μην το αποθαρρύνεις επειδή μπορεί να μην σου αρέσει αυτό που κάνει. Κάθε δραστηριότητα που του αρέσει, εκφράζει περισσότερα από όσα νομίζουμε και είναι σημαντικό να τη σεβαστεί και να το βοηθήσεις να την αναπτύξει.

Φέρτο σε επαφή με ανθρώπους πρότυπα

Αν του αρέσει κάτι, καλό θα είναι να ξέρει και την πραγματικότητα αυτού. Τι εννοώ; Βοήθησε το παιδί να δει από κοντά αυτό που του αρέσει, είτε είναι επάγγελμα, είτε είναι άθλημα. Του αρέσει το ποδόσφαιρο; Φέρτο σε επαφή με έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος θα του περάσει το άθλημα όπως το ζει. Θα του πει τα καλά και τα κακά αυτού του αθλήματος. Με αυτή την κίνηση το παιδί θα δει αν του αρέσει πραγματικά αυτό που θέλει να ασχοληθεί.

Βοήθησέ το να αποκτήσει φαντασία και όνειρα

επιτυχία του παιδιού
Unsplash

Είναι σημαντικό το παιδί να αντιληφθεί ότι όλοι οι στόχοι ζωής ξεκίνησαν από μια μικρή ιδέα που έγινε πράξη, από κάποιον άνθρωπο που είχε μια ιδιαίτερη δεξιότητα σε έναν τομέα.

Μάθε του να είναι συνεπής

Πόσο σημαντικό είναι να είμαστε συνεπείς με αυτό που ασχολούμαστε και με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε. Μια μορφή πειθαρχίας και μια συνέπεια, είναι σημαντικές αξίες απαραίτητες για να υλοποιηθεί ένας στόχος. Μάθε στο παιδί πως η συνέπεια είναι η αρχή της επιτυχίας!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News