Έφτασε αυτή η περίοδος που αν είσαι μαμά μόνο θα καταλάβεις! Ξεκαθάρισμα παιδικού δωματίου. Κάθε τέλος καλοκαιριού και αφού έχουμε γυρίσει γεμάτοι και πλήρεις από τις διακοπές μας, έχουμε βάλει τα άπειρα πλυντήρια και τα έχουμε σιδερώσει, ξέρουμε ότι πλησιάζει η ώρα που δεν θέλαμε να έρθει. Ο εφιάλτης του παιδικού δωματίου και το συμμάζεμά του. Ξεκινάμε αυτή τη δουλειά πάντα με τα παιδιά και καταλήγουμε να παίζουμε να θυμηθούμε παιχνίδια και σημειωματάρια ή βιβλία που είχαμε αγοράσει πριν χρόνια και δεν τα έχουμε δει για καιρό. Και κάπου εκεί ξέρεις ότι θες ένα ή δυο απογεύματα μόνη σου στο παιδικό δωμάτιο, να σηκώσεις μανίκια και να κάνεις τη δουλειά!

Ξεκαθάρισμα παιδικού δωματίου

Από πού να βρω το motivation να ξεκινήσω με αυτή τη δουλειά που δεν θέλω καθόλου να κάνω αλλά πρέπει να γίνει; Ξέρεις καμία φορά το αποτέλεσμα μόνο είναι αυτό που θα σε παρακινήσει να αρχίσεις κάτι ή το να βρεις τρόπο να ευχαριστηθείς την διαδικασία. Θα μου πεις πού θα βρεις απόλαυση στο να ξεκαθαρίσεις παιχνίδια, μαρκαδόρους, χαρτάκια και αποδείξεις που ούτε ξέρεις για ποιο λόγο πιάνουν χώρο στο δωμάτιο; Μόνο στο ότι βάλεις το λιθαράκια σου για να χαρούν τα παιδιά και ίσως με κάποιον τρόπο καταφέρεις να πείσεις τα παιδιά να μάθουν να το διατηρούν έτσι.

Φιλική υπενθύμιση σε θείες, γιαγιάδες, νονές, μπαμπάδες, παππούδες: Σταματήστε να αγοράζετε δώρα στα παιδιά όποτε τα βλέπετε. Δεν παίζουν με αυτά ποτέ και απλά σκονίζονται.

υπνοδωμάτιο για το παιδί

Πώς ξεκινάμε την οργάνωση ενός πολύ ανοργάνωτου δωματίου:

Γιατί κάπώς έτσι θα είναι το δωμάτιο του παιδιού σου στα τέλη του Αυγούστου και το ξέρεις! Βάζεις μουσική, κλείνεις το wifi (εννοείται), βάζεις ρολογάκι, διάλεξε εσύ πόση ώρα, εγώ χρησιμοποιώ φέτος το σύστημα pomondoro και έχει δουλέψει καλά ως εδώ.

  1. Αν δεν έχεις αδειάσει τσάντες και όλη την ύλη της περασμένης χρονιάς τώρα είναι η ώρα να το κάνεις. Βάλε σε κούτες τα τετράδιά του και τα βιβλία του και άσε κενές τις θέσεις στη βιβλιοθήκη για νέα γράμματα-σπουδάματα που θα έρθουν σε λίγες μέρες σπίτι.
  2. Πετάς τα πάντα στο πάτωμα. Αν σου δημιουργεί πανικό το να είσαι μπροστά σ’ ένα γεμάτο πάτωμα, διαλέγεις τομείς και αρχίζεις καθάρισμα. Γραφείο και συρτάρια, βιβλιοθήκες, τσάντες, ντουλάπες, παιχνιδοθήκες. Μόνο αυτός ο τρόπος υπάρχει να κάνεις αυτή τη δουλειά.
  3. Ξεχωρίζεις τρεις κατηγορίες όπου θα βάλεις πράγματα. Δωρεά, κρατάς, πετάς. Στο πετάς πάνε όλα όσα είναι άχρηστα πράγματα, σπασμένα, μαρκαδόροι που δεν γράφουν, σκουπίδια, γενικά πράγματα που ήρθε η ώρα να φύγουν για πάντα. Αν θες ξεχωρίζεις την ανακύκλωση που σίγουρα θα υπάρχει αρκετή. Στη στοίβα της δωρεάς πρέπει να κάνεις δύο υποκατηγορίες, τι θα δώσεις και πού; Θα το δώσεις σε άλλα παιδάκια γνωστά σου, στην εκκλησία, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, στη βιβλιοθήκη του Δήμου ή του σχολείου, γενικά αξιολογείς τα αντικείμενα και πού θα φανούν πιο χρήσιμα. Τέλος στο τι κρατάς, θέλει να βγάλεις το συναίσθημα από μέσα από κάθε αντικείμενο. Επειδή το έφερε αυτό το παιχνίδι ή μαμά σου η αδερφή σου, η φίλη σου, δεν είναι κριτήριο για να μείνει στο δωμάτιο. Το κριτήριο είναι αν παίζει ακόμα το παιδί με αυτό, αν του αρέσει αν είναι για την ηλικία του. Γενικά το αξιολογείς υπό όλες τις μεριές και σχετικά σύντομα. Όσο πιο πολύ αργείς να το κάνεις, τόσο πιο αργά θα τελειώσεις. Εκτός και αν έχεις άπειρο χρόνο.
  4. Βρες κουτάκια από παλιά δώρα, ή διαχωριστικά. Δεν χρειάζεται να αγοράσεις καλάθια και σχετικά αντικείμενα για να οργανώσεις σωστά τους χώρους σου.
  5. Βάλε ξανά πίσω σε μια σειρά ό,τι έμεινε, για να ξέρει το παιδί πού θα βρει τι; Δηλαδή δεν μπορεί να ψάχνει γόμες και να μην ξέρεις πού μπαίνουν. Πρέπει να δείξεις πού είναι όλα αυτά τα υλικά και κυρίως αυτά που χρησιμοποιεί πιο συχνά να τα βάλεις κοντά του, στα συρτάρια, σε μια μολυβοθήκη.
  6. Τα πράγματα που χρησιμοποιεί σπάνια μπαίνουν ψηλά ή κρύβονται.
  7. Σχετικά με το κρύψιμο, έχω καταλάβει ότι όσο πιο άδειες είναι οι επιφάνεις, χωρίς πολλά μπιχλιμπίδια, τόσο πιο γρήγορα τελειώνεις με το εβδομαδιαίο καθάρισμα. Είναι διαφορετικά να έχεις να ξεσκονίσεις 3 μολυβοθήκες με 100 μολύβια, στιλό, μαρκαδόρους και μικρές φιγούρες ποδοσφαίρου που θέλει να καμαρώνει το παιδί σου πάνω στο γραφείο του και διαφορετικά να έχεις μόνο μια μολυβοθήκη με τρια ξυσμένα μολύβια, τα βασικά χρώματα και μια γόμα και μια ξύστρα. Μόνο αυτά χρειάζονται εκεί πάνω.
  8. Άλλαξε ότι δεν ταιριάζει. Έχεις αξιοποιήσει πλήρως τους χώρους σου στις ντουλάπες και συρτάρια; Στο παιδικό η ντουλάπα δεν είναι μόνο για ρούχα και αξεσουάρ δραστηριοτήτων. Με θήκες και οργανωτές μπορείς να κάνεις πολύ καλή δουλειά με όλα αυτά τα επιτραπέζια και τα παιχνίδια που μπορεί να έχει το παιδί.
  9. Η ακαταστασία δεν καθαρίζεται. Κάνε την καρδιά σου πέτρα και διώξε πράγμα, αν θες να είναι το δωμάτιο συγυρισμένο. όσο και αν θες να κρατήσεις πράγματα συναισθηματικής αξίας, είναι πολλά τα χρόνια και που έχουμε μπροστά μας και που ζήσαμε, δεν μαζεύτηκαν όλα αυτά σε μια νύχτα. Άνοιξε χώρο στις επιφάνειες και στις ντουλάπες σου. Εγγυημένα το παιδί σου θα είναι πιο ανάλαφρο και θα παίζει καλύτερα σε έναν οργανωμένο χώρο.

Βγάλε μια φωτογραφία από το πριν και μια όταν τελειώσεις. Είναι αυτός ένας λόγος να είσαι περήφανη που άλλη μια φορά τα κατάφερες. Προσπαθήστε να το διατηρήσετε όσο γίνεται καλύτερα και για περισσότερο καιρό. Μην αγοράζετε συνεχώς πράγματα. Για οτιδήποτε νέο έρχεται στο δωμάτιο και γενικά στο σπίτι σιγουρευτείτε ότι κάτι παλιό βρήκε το δρόμο του, είτε για δωρεά είτε για ανακύκλωση. Καλή δύναμη!

Οδηγός για μια πιο οργανωμένη ζωή: 10 απλά πράγματα που κάνουν την διαφορά και θα ήθελα να μου πουν πριν ανοίξω το σπιτικό μου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News