Οι αξίες που έχεις να διδάξεις στο παιδί σου από τη μικρή του ηλικία δεν είναι λίγες, όμως μεταξύ αυτών είναι και η υπευθυνότητα, που είναι πολύ σημαντική και με την οποία πρέπει να εξοπλιστούν από νωρίς. Όμως, πώς να γίνει το παιδί υπεύθυνο;

Όσο πιο νωρίς μάθεις στο παιδί σου να είναι υπεύθυνο τόσο το καλύτερο. Η υπευθυνότητα είναι μία αρετή που δεν βρίσκεται εύκολα στις μέρες μας, ιδίως στα παιδιά, τα οποία μπορεί να είναι ακόμα παιδιά, όμως έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις και πρέπει να το αντιλαμβάνονται πλήρως. Πώς να διδάξεις στο παιδί σου την υπευθυνότητα από νωρίς;

Πώς να γίνει το παιδί υπεύθυνο;

Δώσε του μικροδουλειές να κάνει ανάλογα και με την ηλικία του

Όπως έχουμε ξαναπεί, το να συμμετέχει το παιδί στις δουλειές του σπιτιού μπορεί να φανεί ιδιαίτερα ευεργετικό, συνδέεται άμεσα με το “χτίσιμο” ενός σωστού χαρακτήρα, την υπευθυνότητα, την πνευματική συγκέντρωση και την αφοσίωση στα καθήκοντα. Ακόμα κι από τη μικρή του ηλικία μπορεί να αναλάβει κάποιες ευθύνες, όπως το να μαζεύει τα παιχνίδια του και να τακτοποιεί το δωμάτιό του. Μεγαλώνοντας, οι υποχρεώσεις μπορούν να αυξηθούν.

Από ποια ηλικία και μετά μπορεί το παιδί σου να σε βοηθήσει με τις δουλειές του σπιτιού;

Να δίνεις το καλό παράδειγμα

Το παιδί παρατηρεί τι κάνεις και μιμείται τις κινήσεις και τις πράξεις σου. Εάν βλέπει ότι έχεις υπευθυνότητα και κάνεις χρήσιμα πράγματα μες το σπίτι και δεν τεμπελιάζεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αποκτήσει αυτή τη συνήθεια.

Μην το υπερφορτώνεις με υποχρεώσεις

Μπορεί να είναι καλό να του αναθέτεις δουλειές, όμως μην το παρακάνεις με τα πολλά καθήκοντα. Ειδικά στην αρχή, όταν αναλαμβάνει μια καινούργια και διαφορετική υποχρέωση, δίνε του χρόνο και μην το πιέζεις χρονικά. Σταδιακά θα βελτιωθεί και θα μπορέσει να αναλάβει κι άλλα.

πώς να γίνει το παιδί υπεύθυνο
Freepik

Εξήγησέ του ότι όλοι κάνουν λάθη

Η ψυχολόγος Kate Roberts, Ph.D. λέει ότι πολλά «παιδιά σε αυτήν την εποχή δεν καταλαβαίνουν ότι όλοι κάνουν λάθη». Κάνε μια συζήτηση, λοιπόν, με το παιδί σου, όταν θα είστε και οι δύο ήρεμοι, και εξήγησέ του ότι δεν πειράζει αν έκανε κάποιο λάθος, αλλά πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Αποδέξου τη βοήθειά του, όποτε σου την προσφέρει

Αποδέξου με χαρά τη βοήθειά του όταν σου την προσφέρει, ακόμα κι αν ξέρεις ότι εσύ θα μπορούσες να κάνεις το ίδιο πράγμα πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Έτσι, θα αισθανθεί το παιδί σου μια ικανοποίηση και ότι προσφέρει.

Πώς να μάθεις στο παιδί σου να σε βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού

πώς να γίνει το παιδί υπεύθυνο
Freepik

Αναγνώρισε και εκτίμησε τις προσπάθειές του

Είναι καλό να εκφράζεις την ευγνωμοσύνη σου στο παιδί σου, όταν κάνει κάτι καλό. Ακόμα και σε περιόδους που αποτυγχάνει στην ολοκλήρωση των καθηκόντων του, θα πρέπει να αναγνωρίζεις τις προσπάθειές του και να το ενθαρρύνεις να τα κάνει καλύτερα την επόμενη φορά.

Ενθάρρυνε την ειλικρίνεια ανά πάσα στιγμή

Το ψέμα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα και να γίνει και μια κακή συνήθεια. Αν πιάσεις το παιδί σου να λέει ψέματα, εξήγησέ του ότι δεν του κάνει καλό και δείξε του ότι μπορεί να σου μιλάει και να σου λέει την αλήθεια, χωρίς να εκνευρίζεσαι με το παραμικρό και να του φωνάζεις. Χτίσε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σου.

Υπενθύμισέ του τις προτεραιότητές του

Όταν συνειδητοποιήσεις ότι το παιδί σου δεν έχει τελειώσει τις υποχρεώσεις του, θύμισέ του απλά ποιες είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να θέτει. Για παράδειγμα, πρώτα πρέπει να διαβάζει και μετά να παίζει.

Δες εδώ μερικά ακόμα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να γίνει το παιδί σου πιο υπεύθυνο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News