Ο αθλητισμός είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή των παιδιών. Από το σχολείο που θα παίξουν, το γηπεδάκι της γειτονιάς, μέχρι να φτάσουν στην επιλογή να κάνουν ένα άθλημα. Βέβαια, πολλές φορές η κρίση των παιδιών δεν είναι ικανή ώστε να διαλέξουν σωστά ποιο άθλημα πρέπει να κάνουν. Εκεί είναι που θέλουν τη βοήθεια των γονιών. Τι πρέπει, όμως, να γνωρίζουν οι γονείς πριν πάρουν την απόφαση το παιδί να συμμετέχει σε ένα άθλημα; Πώς θα διαλέξεις το κατάλληλο άθλημα για το παιδί σου;

Η επιλογή ενός αθλήματος για το παιδί είναι μια σημαντική απόφαση για κάθε γονέα. Μερικά παιδιά τείνουν περισσότερο στα ομαδικά αθλήματα, ενώ άλλα προτιμούν τα ατομικά αθλήματα. Κάποια παιδιά διαλέγουν την επιλογή του ποδοσφαίρου του μπάσκετ και άλλων αθλημάτων ευρέως διαδεδομένων από την τηλεόραση. Ενώ, ορισμένα παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο για τα αθλήματα χαμηλής δημοσιότητας. Εκεί, ανάμεσα στα «θέλω» του παιδιού πρέπει να μπει η λογική του γονέα, η οποία με κάποια tips θα τον βοηθήσει να συμβουλέψει το παιδί για την τελική του απόφαση.

Tips για να διαλέξεις το κατάλληλο άθλημα για το παιδί

Μίλησε στο παιδί σου για την ποικιλία αθλημάτων

Το ενδιαφέρον ενός παιδιού για ένα συγκεκριμένο άθλημα είναι ο καλύτερος παράγοντας, γιατί σημαίνει πως θα το απολαύσει. Μίλα, λοιπόν, στο παιδί για τη μεγάλη ποικιλία αθλητικών εμπειριών. Η παρακολούθηση αθλητικών στην τηλεόραση είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος, αλλά ακόμη καλύτερο είναι να είσαι θεατής μαζί του στην πραγματική ζωή. Συζήτα μαζί του για το τι του αρέσει και δεν τους αρέσει σε κάθε άθλημα.

Πρόσεξε για σημάδια ενθουσιασμού

Καθώς παρακολουθείτε τα διάφορα αθλήματα, δείτε αν μπορείτε να πείτε ποια από αυτά φαίνονται πιο ενδιαφέροντα για το παιδί. Άκουσε το παιδί σου, τις προτιμήσεις του. Μπορεί να κάνει ερωτήσεις για τους παίκτες για τις τακτικές, ή για πράγματα τα οποία θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον. Μπορεί να έλκονται σε ένα άθλημα από τους φίλους τους που παίζουν ένα συγκεκριμένο άθλημα. Εάν παρακολουθείτε και ακούτε, μπορείτε να διαβάσετε κάποια στοιχεία για τα αθλήματα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο.

κατάλληλο άθλημα για το παιδί
Pixabay

Ομαδικό ή ατομικό άθλημα

Μερικά παιδιά θα προτιμήσουν ένα ομαδικό άθλημα όπως ποδόσφαιρο ή μπάσκετ στο οποίο παίζουν ρόλο σε μια ομάδα. Άλλα θα προτιμούν να είναι σε μια ομάδα όπου οι δεξιότητές τους έχουν μεγαλύτερη σημασία. Αθλήματα τέτοια είναι το κολύμπι ή το τένις. Καθώς παρατηρείς το παιδί σου, προσπάθησε να μάθεις ποιες είναι οι προτιμήσεις του. Αυτές οι παρατηρήσεις θα σε βοηθήσουν να «εξαφανίσεις» τα διλλήματα για ένα άθλημα που ίσως λειτουργεί καλύτερα για το παιδί σου.

Ταίριαξε το άθλημα με το σωματότυπο του παιδιού

Ένα μικρόσωμο παιδί μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στο ποδόσφαιρο από το μπάσκετ. Το ψηλό μπορεί να ταιριάζει καλύτερα για το μπάσκετ. Τα παραπάνω ακούγονται απλά και λογικά, αλλά οι πιθανότητες επιτυχίας τους σε νεαρή ηλικία έχουν να κάνουν με το στυλ του σώματός τους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News