Οι υπερήρωες στη ζωή των παιδιών είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες όσο μεγαλώνουν. Κάθε παιδί έχει ένα αγαπημένο είδωλο με υπερφυσικές ικανότητες του οποίου πρωταρχικός στόχος είναι να σώσει τον κόσμο από το κακό.

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν αυτή τη συνήθεια ως ένα εντελώς φυσικό μέρος της παιδικής ηλικίας, χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτός η ταύτιση του παιδιού με τον ήρωα έχει πραγματικά μεγαλύτερη σημασία από τον απλό θαυμασμό.

Τι απαντούν οι έρευνες για τους υπερήρωες στη ζωή των παιδιών

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπερήρωες έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των παιδιών, ειδικά όταν είναι ακόμα αρκετά μικρά, καθώς μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία ανάπτυξης ενός παιδιού.

Οι υπερήρωες δημιουργούν μια εξαιρετική βάση για τα παιδιά, καθώς αυτά τείνουν να ταυτίζονται μαζί τους, να «απορροφούν» τα καλύτερα χαρακτηριστικά των ειδώλων τους και να εντοπίζουν τα βήματά τους. Αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, να αναπτύξουν ορισμένες δεξιότητες και ταλέντα και να τα βοηθήσουν στη συνολική ανάπτυξή τους.

υπερήρωες στη ζωή των παιδιών
Pixabay

Οι υπερήρωες που παρακολουθούν στην τηλεόραση ή διαβάζουν σε κόμικς είναι πολύ περισσότερο από χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων. Αντιπροσωπεύουν σημαντικές προσωπικότητες στη ζωή των παιδιών σου και τα καθοδηγούν με παραδείγματα, προωθώντας υγιείς αξίες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη τους.

Τι μπορούν να μάθουν τα παιδιά από τους υπερήρωες;

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για το θαυμασμό των αγαπημένων τους χαρακτήρων είναι οι αρετές που μπορούν να αποκτήσουν απλά προσπαθώντας να μοιάσουν στους αγαπημένους τους ήρωες.

Αναγνωρίζοντας τα με τους ήρωές τους, τα παιδιά γίνονται ενδυναμωμένα, αναπτύσσουν το αίσθημα της συμπόνιας και βοηθούν άλλους που έχουν ανάγκη, αλλά επίσης κατανοούν τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους. Κάνουν πιο σωστές επιλογές τρόπου ζωής, τρώνε πιο υγιεινά τρόφιμα, επιδίδονται σε σπορ και άσκηση, επιθυμώντας να είναι τόσο δυνατοί όσο οι αγαπημένοι τους ήρωες.

Ακόμα αρκετά σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι υπερήρωες παρουσιάζονται ως άνθρωποι που ζουν παράλληλες ζωές. Δηλαδή μια κανονική καθημερινή ζωή και αυτή που περιστρέφεται γύρω από τις υπερφυσικές ικανότητές τους. Αυτό δείχνει στα παιδιά ότι οι ήρωές τους είναι άνθρωποι ακριβώς όπως αυτά και ότι και αυτοί μπορούν να κάνουν μια αλλαγή στον κόσμο.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν;

Φυσικά, είναι επιθυμία κάθε γονέα να θέσει το παιδί του στο σωστό δρόμο. Οι γονείς έχουν την ικανότητα αλλά και την υποχρέωση έναντι των παιδιών τους να επηρεάζουν τις επιλογές ζωής τους, να τα βοηθούν να αναπτυχθούν σωστά και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Για παράδειγμα, εάν παρατηρήσεις ότι το παιδί σου ενδιαφέρεται για έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα υπερήρωα, που πιστεύεις ότι θα μπορούσε να είναι ένα καλό πρότυπο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ενθαρρύνεις αυτήν τη συμπάθεια.

υπερήρωες στη ζωή των παιδιών
Pixabay

Εκτός από την αγορά κωμικών βιβλίων που απεικονίζουν τους αγαπημένους χαρακτήρες και τους εμπνέει να διαβάσουν περισσότερα, μπορείς πάντα να κάνεις πάρτι γενεθλίων και να κάνεις πάρεις κλόουν που θα είναι ντυμένος ως ο συγκεκριμένος χαρακτήρας και του οποίου η δουλειά είναι να παίξει τον ρόλο του εν λόγω ήρωα με τον καλύτερο τρόπο.

Αυτά τα είδη ιδεών μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εξοικειωθούν περισσότερο με τα είδωλά τους. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξεις ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα και ότι οι αγαπημένοι τους χαρακτήρες δεν ζουν μόνο στον φανταστικό τους κόσμο, αλλά ότι είναι πάντα παρόντες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News