Οι ζωγραφιές των παιδιών είναι ένας τρόπος να εκφραστούν και συχνά να επικοινωνήσουν. Κάποιες φορές βλέποντας τα έργα τους μπορεί να έχουμε την απορία τι σημαίνει η ζωγραφιά του παιδιού μας. Στη βιβλιογραφία βρίσκουμε περιπτώσεις παιδιών που μέσα από στις ζωγραφιές τους, μετέφεραν ένα μήνυμα που δεν μπορούσαν να εκφράσουν με λόγια. Άλλες φορές μπορεί να μην σημαίνουν τίποτα, να είναι απλώς ένας τρόπος να απελευθερωθεί η δημιουργικότητά τους.

Παιδιά ζωγραφίζουν τη μαμά τους σ’ ένα video που θα σου λιώσει την καρδιά!

Πώς ερμηνεύουμε τις ζωγραφιές των παιδιών;

Πριν προσπαθήσεις να κάνεις την οποιαδήποτε μαντεψιά και ερμηνεία σε ένα έργο του παιδιού, μπορείς να το ρωτήσεις περισσότερα για το θέμα που ζωγράφισε. Εκείνο είναι ο καλλιτέχνης και γνωρίζει καλύτερα τι είχε στο μυαλό του κάνοντας τη ζωγραφιά του.

Η θέση της ζωγραφιάς πάνω στο χαρτί

Σχετικά με την θέση της ζωγραφιάς στη σελίδα, η αριστερή πλευρά της σελίδας συνδέεται παραδοσιακά με το παρελθόν και τη φροντίδα. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι συνδέεται και επίσης με τις μητέρες. Η δεξιά πλευρά σχετίζεται με το μέλλον και την ανάγκη για επικοινωνία. Αυτή η πλευρά συνδέεται με τους πατέρες.

Ένα παιδί που τοποθετεί ένα σχέδιο καλού μεγέθους σε περίοπτη θέση στο χαρτί, θεωρείται ότι είναι καλά ισορροπημένο και ασφαλές, ενώ μικρές φιγούρες που σχεδιάζονται στο κάτω άκρο του χαρτιού ή σε μια γωνία, εκφράζουν αισθήματα ανεπάρκειας, κατωτερότητα ή και ανασφάλεια.

Η επιλογή χρωματικής παλέτας

Η επιλογή του χρώματος προφανώς μπορεί να είναι σημαντική. Το μαύρο και το μοβ υποδηλώνουν κυριαρχία και συχνά είναι επιλογές παιδιών που είναι σχετικά απαιτητικά. Το μπλε είναι δημοφιλές στα παιδιά που έχουν φροντίδα και απολαμβάνουν την παρέα.
Το κόκκινο είναι το χρώμα του ενθουσιασμού και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χρώματα για χρήση από παιδιά.
Το ροζ δείχνει ανάγκη για αγάπη και εκτίμηση και συνήθως είναι επιλογή των κοριτσιών. Το πράσινο είναι το χρώμα όσων τους αρέσει να είναι διαφορετικοί, τους αρέσει το διάστημα και είναι καλλιτεχνικοί και έξυπνοι τύποι. Το κίτρινο δείχνει επίσης ευφυΐα και ηλιόλουστη φύση.

Προτιμήσεις φύλου και χρώματος

Κάποιες φορές υπάρχουν διαφορές μεταξύ του τρόπου που ζωγραφίζουν τα κορίτσια και τα αγόρια. Συνήθως τα κορίτσια σχεδιάζουν στρογγυλεμένα σχήματα, όπως λουλούδια, καρδούλες, ενώ οι γωνίες, τα κουτιά και οι πιο ευθείες γραμμές είναι χαρακτηριστικά των αγοριών, μαζί με αυτοκίνητα, λεωφορεία, πυροσβεστικά. Επίσης, υπάρχει μια τάση στα παιδιά να προτιμούν να σχεδιάζουν το δικό τους φύλο.

Επιπλέον, ορισμένοι ερευνητές ανέφεραν ότι τα κορίτσια τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερα χρώματα ανά σχέδιο από τα αγόρια, με προτίμηση στα πιο ζεστά χρώματα και ότι τα αγόρια δείχνουν προτίμηση στα πιο ψυχρά χρώματα.

Τι σημαίνει η ζωγραφιά του παιδιού

Αν και θέλουμε να αποκωδικοποιήσουμε τη ζωγραφιά του παιδιού μας προσπαθώντας να εξηγήσουμε τι σημαίνει η ζωγραφιά του παιδιού, το τάδε χρώμα που χρησιμοποίησε, γιατί ζωγράφισε τον εαυτό του τόσο μικρό ή τόσο μεγάλο, γιατί επέλεξε αυτήν την φιγούρα και όχι κάποια άλλη, καλό είναι να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι η ζωγραφική του παιδιού μπορεί να μην σημαίνει τίποτα. Γι’αυτό μια ερώτηση στο ίδιο πάντα μπορεί να λύσει τις όποιες απορίες έχουμε.

Πώς να υποστηρίξεις το παιδί σου να είναι ο εαυτός του-χωρίς να το αλλάξεις

Ηλικιακά στάδια σχεδίασης

  • Σκαρίφημα (μουτζούρα) (2-4 ετών): Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει ρεαλισμός στις εικόνες και είναι κυρίως απλώς σχέδια στη σελίδα. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα εκεί, αλλά μερικές φορές τα παιδιά δημιουργούν κάτι που ονομάζεται «τυχαίος ρεαλισμός». Αυτό σημαίνει ότι όταν τελειώσουν οι μουντζούρες, μπορείς να ξεχωρίσεις ορισμένα σχήματα, που μοιάζουν με αυτοκίνητο ή σπίτι.
  • Προ-Σχηματική (4-7 ετών): Σε αυτό το στάδιο, τα παιδιά προσπαθούν να δημιουργήσουν πράγματα που βλέπουν με τα μάτια τους. Θα μπορούσαν να ζωγραφίσουν τα πιο απλά πράγματα, όπως πρόσωπα, φιγούρες, αυτοκίνητα, φορτηγά, δέντρα και σπίτια. Συνήθως δεν υπάρχουν ρεαλιστικές λεπτομέρειες σε αυτά τα σχέδια. Στο κλείσιμο, αρχίζουν να προσθέτουν ορισμένα πράγματα που ξεχωρίζουν τις ιδέες τους, όπως λουλούδια μπροστά από ένα σπίτι ή ρούχα στις φιγούρες.
  • Σχηματικό (7+ έτη): Σε αυτό το στάδιο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχήματος. Για παράδειγμα, ένα σχέδιο της θάλασσας μπορεί να έχει γλάρους, αστερίες, μια μπάλα παραλίας, άτομα που φορούν μαγιό. Λέξεις και σύμβολα μπορεί να προστεθούν για να δώσουν περαιτέρω μηνύματα επεξήγησης του σχεδίου. Τα σχέδια των ανθρώπων θα έχουν περισσότερες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς των φακίδων ή συγκεκριμένα ρούχα. Υπάρχει περισσότερο βάθος και ρεαλισμός, και η χρήση νέων απόψεων είναι δυνατή.

Στην περίπτωση που σε ανησυχήσουν κάποια σχέδια στη ζωγραφιά του παιδιού σου, καλό είναι να επικοινωνήσεις με το παιδί και φυσικά υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι μπορούν να ερμηνεύσουν τη ζωγραφιά του παιδιού.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News