Ποια είναι η πιο κατάλληλη δεύτερη ξένη γλώσσα για το παιδί και με τι κριτήριο να την επιλέξει; Ποιος πρέπει να αποφασίζει για τη γλώσσα αυτή;

Πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτιούνται ποια γλώσσα να επιλέξει το παιδί στο σχολείο ως δεύτερη ξένη γλώσσα, όμως ακόμα περισσότεροι είναι εκείνοι που αποφασίζουν να επιβάλλουν τα δικά τους θέλω στα παιδιά. Το iPop.gr μίλησε με μία καθηγήτρια ξένων γλωσσών σχετικά με το ποια είναι η κατάλληλη δεύτερη ξένη γλώσσα για το παιδί, δηλαδή για τη γλώσσα που θα μάθει μετά τα αγγλικά, λύνοντας όλες τις απορίες και κατευθύνοντας τους γονείς για το πώς πρέπει να πράξουν.

Γαλλικά, γερμανικά ή κάποια άλλη ως δεύτερη ξένη γλώσσα για το παιδί;

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάται ένας γονιός είναι να μην επηρεάσει το παιδί του και να μην επιβάλλει τα δικά του θέλω ή απωθημένα. Δε θα επιλέξει το παιδί γερμανικά επειδή η μαμά του δεν κατάφερε να μάθει ή επειδή αρέσουν στον μπαμπά του. Τα γούστα και οι προτιμήσεις των γονιών μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Αυτό που έχει να κάνει ο γονιός είναι αρχικά να εξηγήσει στο παιδί του ποιες γλώσσες είναι οι πιο ισχυρές και ποιες είναι οι επιλογές του. SOS! Προτείνουμε στα παιδιά γλώσσες οι οποίες χρησιμοποιούνται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού και είναι ισχυρές. Αυτές οι γλώσσες μετά τα αγγλικά είναι τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά, τα κινεζικά και στη συνέχεια τα ιταλικά.

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να μάθει μια ξένη γλώσσα ακόμα κι αν δεν έχεις ιδέα απ’ αυτή;

Ανάλογα με το παιδί

Αν παρατηρήσεις ως γονιός ότι το παιδί σου έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση και κλίση, μην το αφήσεις απαρατήρητο. Η γνώμη του παιδιού είναι πολύ σημαντική και για να αποκτήσει το παιδί γνώμη πρέπει είτε να έχει ήδη μία κλίση ή ένα πάθος με μία γλώσσα είτε ο γονιός να είναι αυτός που θα του δώσει ερεθίσματα. Τι σημαίνει αυτό; Μπορείς να δημιουργήσεις μες το σπίτι ερεθίσματα για το παιδί σου, βλέποντας μαζί του βιντεάκια, ταινίες, ακούγοντας τραγούδια, ώστε να εξοικειωθεί το παιδί με το άκουσμα διαφόρων ξένων γλωσσών, κι ας μην τις καταλαβαίνει. Είναι πολύ σημαντικό να του αρέσει αυτό που ακούει, γιατί θα κληθεί στη συνέχεια να το μάθει τόσο γραπτώς όσο και προφορικά.

δεύτερη ξένη γλώσσα για το παιδί
Pexels

Στο πλαίσιο του σχολείου

Στο ελληνικό σχολείο ως δεύτερη ξένη γλώσσα προτείνονται τα γαλλικά και τα γερμανικά, όμως αν δεις ότι το παιδί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με αυτές και δεν το αντέχει, πάντα υπάρχει η επιλογή να του ξεκινήσεις μια άλλη ξένη γλώσσα η οποία θα του αρέσει περισσότερο.

Ως προς το σχολείο, αν το παιδί δεν έχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στις δύο αυτές ξένες γλώσσες που προτείνονται και δίνονται ως επιλογές, τότε θα ήταν καλό να δείτε μαζί το πρακτικό κομμάτι. Για παράδειγμα, τα γαλλικά είναι πιο κυρίαρχη γλώσσα πληθυσμιακά, αλλά τα γερμανικά είναι μία αρκετά δυνατή γλώσσα στη διοίκηση και τα οικονομικά.

Μην ξεχνάς πως το να αφήσεις το παιδί σου να επιλέξει μόνο του τη δεύτερη ξένη γλώσσα είναι ακόμη πιο σημαντικό, αν δεν αγαπά τα αγγλικά και τα θεωρεί βαρετά. Ακριβώς γιατί θεωρεί ότι είναι μία γλώσσα που του έχει επιβληθεί και την μαθαίνει μόνο και μόνο για να τη μάθει. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί και με τη δεύτερη ξένη γλώσσα, αφού το παιδί έχει επιλογές.

Τέλος, ας θυμόμαστε όλοι το πιο σημαντικό! Σ’ ένα παιδί πρέπει να αρέσει η εκάστοτε ξένη γλώσσα για να προοδεύσει, να τη διαβάζει και να τα πηγαίνει καλά σε αυτή. Γι’ αυτό ας αφήνουμε τα παιδιά να επιλέγουν τη γλώσσα που θέλουν και αγαπούν, ώστε να πετύχουν και να εξελιχθούν!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News