Μήπως και το δικό σου παιδί φοβάται το σκοτάδι; Τι μπορείς να κάνεις για να το βοηθήσεις να το ξεπεράσει και να κοιμάται ήσυχο τα βράδια;

Έρευνα έχει διαπιστώσει πως το σκοτάδι ανήκει στους κορυφαίους φόβους των παιδιών κι όχι μόνο. Μάλιστα, αν οι γονείς έχουν αυτόν τον φόβο και τον εκδηλώνουν, δεν είναι απίθανο να τον έχουν και τα παιδιά τους και να φοβούνται μην κρύβονται τέρατα κάτω απ’ τα κρεβάτια τους. Μερικά παιδιά το ξεπερνούν μεγαλώνοντας, όμως υπάρχουν τρόποι να βοηθήσεις το παιδί σου να απαλλαγεί από αυτόν τον φόβο του νωρίτερα.

Τι να κάνεις αν το παιδί φοβάται το σκοτάδι;

Άκου το παιδί σου

Μην το κοροϊδεύεις που φοβάται και άκου τι έχει να σου πει. Ρώτα το τι ακριβώς το κάνει να νιώθει έτσι και δείξε του ότι κατανοείς τους φόβους του, χωρίς απαραίτητα να τους έχεις κι εσύ. Τέλος, διαβεβαίωσέ το ότι είναι ασφαλές και θα βρίσκεσαι δίπλα του όποτε αισθάνεται φοβισμένο.

παιδί φοβάται το σκοτάδι
Pexels

Επαίνεσέ το

Έρευνα έχει δείξει ότι οι θετικές επιβεβαιώσεις μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι αν πεις στον εαυτό σου κάτι θετικό, μπορεί να αρχίσεις να το πιστεύεις. Μπορεί να βοηθήσει πολύ αν πεις στο παιδί σου ότι είναι γενναίο και επαινέσεις το ότι αντιμετωπίζει τον φόβο του για το σκοτάδι. Αυτές οι θετικές λέξεις από εσένα μπορεί να το βοηθήσουν πραγματικά να πιστέψει ότι μπορεί να ξεπεράσει τον φόβο του.

Το παιδί σου βλέπει εφιάλτες; Αντιμετώπισέ το χωρίς πανικό με 4 αποδεδειγμένους τρόπους

Χρησιμοποίησε φωτάκι νυκτός

Υπάρχουν πολλά δημιουργικά νυχτερινά φώτα που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σου να χαλαρώσει και να νιώσει ασφαλές. Για παράδειγμα, υπάρχουν νυχτερινά φώτα σε σχήματα ζώων ή αστεριών που μπορείς να τοποθετήσεις στο δωμάτιο του παιδιού σου. Επίσης, βεβαιώσου ότι εάν χρησιμοποιείς μια συνηθισμένη λάμπα, δεν δημιουργεί τρομακτικές σκιές.

παιδί φοβάται το σκοτάδι
Pexels

Μετάτρεψε το σκοτεινό δωμάτιο σε παιδική χαρά

Το παιδί σου μπορεί να βλέπει το σκοτάδι ως κάτι τρομακτικό και επικίνδυνο, αλλά μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπει το δωμάτιό του. Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι το παιχνίδι με τις σκιές. Δείξε του πώς μπορεί να χρησιμοποιεί τα χέρια του, ώστε να φτιάχνει διάφορα σχήματα και ζωάκια στους τοίχους. Έτσι, θα συμπαθήσει λίγο τις σκιές.

Λάθη που κάνουν οι γονείς και καταστρέφουν τον ύπνο του παιδιού

Δοκίμασε το κόλπο των 10 δευτερολέπτων

Ο λόγος για τον οποίο το παιδί σου φοβάται το σκοτάδι μπορεί να μην βασίζεται στην πραγματικότητα στον φόβο του σκοταδιού αλλά στη μετάβαση σε αυτό. Όταν κλείνεις ξαφνικά το φως, τα μάτια τυφλώνονται για λίγα δευτερόλεπτα επειδή πρέπει να προσαρμοστούν στο σκοτάδι. Και αυτά είναι τα δευτερόλεπτα που το παιδί σου μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται φοβισμένο. Τι μπορείς να κάνεις;

Ζήτα του να κλείσει τα μάτια του ενώ τα φώτα είναι ακόμα αναμμένα. Στη συνέχεια κλείσε τα φώτα, ακούμπα τα χέρια σου στο κεφάλι του ελαφρά και ήτα του να μετρήσει μαζί σου μέχρι το 10 κι ύστερα να τα ανοίξει. Έτσι δε θα αισθάνεται το δωμάτιο τόσο σκοτεινό, ειδικά αν έχεις ενεργοποιήσει κι ένα φωτάκι νυκτός.

Αν το κόλπο αυτό δεν πιάσει και τόσο, κάνε το ίδιο, απλά μείνε λίγο παραπάνω μαζί σου για να νιώσει πιο άνετα στο χώρο και να κοιμηθεί.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News