Διάβασα ένα άρθρο που έλεγε για τα 18 καλοκαίρια που μας αναλογούν να απολαύσουμε το χρόνο με τα παιδιά μας. Πριν ανοίξουν τα φτερά τους και κάνουν τις δικές τους παρέες, πριν μας βαρεθούν. 18 καλοκαίρια με τα παιδιά μας.

διακοπές χωρίς τα παιδιά
pexels/Emma Bauso

Αυτά είναι τα καλύτερά μας χρόνια!

Πάντα όταν σκέφτομαι θέματα για τα παιδιά, πάω πίσω στο παιδί που ήμουν. Ξεχνάμε εμείς οι γονείς ότι κάποτε ήμαστε παιδιά και εμείς. Νομίζουμε ότι ξαφνικά πέσαμε απ’τον ουρανό μεγάλοι! Πάω πίσω στα πρώτα 18 καλοκαίρια μου και θυμάμαι πόσο όμορφα είχα περάσει σαν παιδί. Πόσο χορτασμένη ήμουν από μπάνια, αγάπη, παιχνίδι και ξεγνοιασιά.

Πέρασα πολύ ωραία και είμαι ευγνώμων για τις εμπειρίες που έζησα τότε, ωστόσο επειδή έφυγα για τις σπουδές σε άλλη πόλη, μου έλειπε η οικογένειά μου και αναζητούσα να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου στις διακοπές και κατά τη φοιτητική μου ζωή. Τελικά δεν ήταν μόνο 18 τα καλοκαίρια μας, ήταν περισσότερα, ευτυχώς.

Όταν γίνεσαι εσύ η μαμά!

Ξαφνικά όταν γίνεις μαμά καταλαβαίνεις λίγο απότομα ότι έχεις μια γλυκιά δέσμευση, εγώ τότε το κατάλαβα, η οποία θα σε συντροφεύει σε όλη σου τη ζωή και θα πρέπει να μάθεις πώς να βάζεις τις ανάγκες του παιδιού σε προτεραιότητα πάντα, χωρίς να σε υπονομεύεις, να βρεις την ισορροπία αυτή.

Οι πρώτες διακοπές με το μωρό

Το αυτοκίνητο είναι γεμάτο μέχρι πάνω! Έχεις κάνει μια μικρή μετακόμιση και έχεις μαζί σου τα πάντα, από τα σχετικά για το φαγητό του, το μπάνιο του, τη βόλτα του και τον ύπνο του. Εσύ έχεις μια μικρή τσάντα με τα δικά σου ρούχα και μπορεί να έχεις ξεχάσει να πάρεις και κάτι βασικό δικό σου. Αλλά ποιος νοιάζεται αλήθεια;

  • Κεφάλαιο μπάνιο στη θάλασσα…

Όταν το μπάνιο γίνεται ένα μικρό βάσανο. Πάλι μετακόμιση για τα βασικά της ξαπλώστρας, από τα φουσκωτά μέχρι σνακ, αντιηλιακά και τα σχετικά. Μετά γυρνάς κουρασμένος στο σπίτι και έχεις να κάνεις μπάνιο το παιδί, να το ντύσεις, να ετοιμάσεις μεσημεριανό, να το ταΐσεις και μετά από όλο αυτό να φροντίσεις για το δικό σου μπάνιο και φαγητό.

Όταν το ζεις όλο αυτό

Γενικά όταν είσαι μέσα σε κάθε κατάσταση θεωρείς ότι είναι τεράστια και το βάρος που σηκώνεις είναι ασήκωτο για τις πλάτες σου. Όταν περάσουν δύο χρόνια θα τα θυμάσαι και θα λες: «οκ δεν ήταν τελικά και τόσο τραγικό».

Δεν είναι τόσο τραγικό, αν το πάρεις λίγο πιο χαλαρά και πεις ότι είναι μια φάση και αυτή και απολαύσεις τις στιγμές που ζεις με το παιδί σου, θα δεις ότι τελικά μπορείτε να περάσετε καλά και αυτό μετράει!

Περνάει τόσο γρήγορα ο καιρός

Αυτό που μπορεί να έχεις ακούσει σήμερα από τη μαμά σου ή τη γιαγιά σου, στο λέω και εγώ και επιβεβαιώνω. Περνά πολύ γρήγορα ο καιρός. Και εκεί που ήθελες να κάνεις μια ολόκληρη μετακόμιση, έχεις ένα παιδάκι που φτιάχνει πια μόνο του τη βαλίτσα του, κάθεται δίπλά σου στην ξαπλώστρα και διαβάζει και εκείνο το βιβλίο του και πηγαίνετε το απόγευμα για βάφλα ή παγωτό στις διακοπές και απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου.

Παιδί και διάβασμα το καλοκαίρι: Μάθε όλα τα μυστικά για να γίνει πιο ευχάριστο

Όσο γκρίνιαζες

Όσο εσύ γκρίνιαζες, η ζωή έτρεχε. Γιατί εμείς αποφασίσαμε να γίνουμε γονείς! Εσύ είσαι ο ενήλικας σε αυτή τη σχέση και κανένα παιδί δεν ζήτησε να έρθει στον κόσμο αυτό. Όσο γκρίνιαζες και δεν απολάμβανες τη διαδικασία της ανατροφής, αυτό το μήνυμα θα πάρει το παιδί πίσω. Πώς θα απολαύσεις αύριο την παρέα του, όταν ήσουν συνεχώς σε μια κουρασμένη κατάσταση όταν ήταν μικρό και στηριζόμενο μόνο από εσένα.

Είναι μόνο 18 καλοκαίρια! Θα φύγουν τα παιδιά μας! Δε θα μας χρειάζονται πάντα για να κοιμηθούν, κάποτε θα κοιμούνται μόνα τους, θα τρώνε μόνα τους, θα διαβάζουν μόνα τους παραμύθια. Κάποτε δε θα μας χρειάζονται γιατί θα έχουμε κάνει το χρέος μας όταν είναι σαν μικρά κλαδάκια και τα έχουμε υποστηρίξει με τον καλύτερό τρόπο στην ανατροφή τους.

Αν είσαι κουρασμένος πάρα πολύ κάνε ένα διάλειμμα, ζήτα βοήθεια από κάποιον άλλο δικό σου άνθρωπο ώστε να κοιμηθείς και να ξεκουραστείς. Δεν είναι όλη η ζωή αυτή, κάποτε θα περάσει.

Τα παιδιά μας δεν είναι δικά μας

Τα φέραμε εμείς στον κόσμο, κάνουμε το καλύτερο για εκείνα αν και μπορεί να κάνουμε λάθη κάποιες φορές. Εμείς δείχνουμε τον τρόπο. Εύχομαι να μεγαλώνουμε παιδιά που μπορούν να σταθούν μόνα τους σε αυτόν τον κόσμο, να μην μας έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά να έρχονται κοντά μας επειδή θέλουν ακόμα και στα 18 τους χρόνια και πιο μετά, να περνούν χρόνο και μαζί μας αλλά και με τους ανθρώπους που θα επιλέξουν να έχουν στην ζωή τους.

Είναι μόνο 18 καλοκαίρια με τα παιδιά, αλλά αν είμαστε καλά και έχουμε κάνει σωστά τη δουλειά μας όταν εκείνα είναι μικρά, μπορεί να είναι για όσο θέλουμε και όσο θα είμαστε εδώ!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News