Το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης ή Αλλοτρίωσης είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται σε παιδιά τα οποία δεν επιθυμούν επαφή με κάποιον από τους δύο γονείς. Πιο συγκεκριμένα, συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά χωρισμένων γονιών. Το παιδί μπορεί να εμφανίζει σημάδια αδικαιολόγητου φόβου, εχθρότητας ή / και ασεβείας απέναντι στον ένα γονέα, ενώ εμφανίζει σημάδια πίστης, άνευ όρων εμπιστοσύνης ή / και ενσυναίσθησης προς τον άλλο. Τι πρέπει να κάνουμε όμως όταν αυτό συμβαίνει και το παιδί απομακρύνεται από τον ένα γονιό μετά από ένα διαζύγιο;

Τι είναι το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης

Στις αρχές του 1970, τα διαζύγια σημείωσαν μεγάλη αύξηση στον δυτικό κόσμο, ο Richard A. Gardner, παιδιατρικός ψυχίατρος, ερεύνησε βαθιά το θέμα των επιπτώσεων στα παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν πάρει διαζύγιο. Το Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης μπορεί να παρατηρηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο Gardner και ο Turkat μετά από έρευνες νομικών και ψυχολογικών θεμάτων και περιπτώσεων παιδιών διαζευγμένων, απέδειξαν ότι αποτελεί σύνδρομο βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση και τον ψυχικό κόσμο του παιδιού και δεν αποβάλλεται.

συγκρούσεις μεταξύ παιδιών και γονέων
Freepik

Τι κάνουμε όταν το παιδί απομακρύνεται από τον ένα γονιό μετά το διαζύγιο;

Κράτησε αρχείο

Εάν υποψιάζεσαι κάποιο είδος γονικής αποξένωσης καλό είναι να κρατήσεις ένα αρχείο καταγραφής πληροφοριών το οποίο θα σε βοηθήσει μελλοντικά αν χρειαστεί να επισκεφθείς κάποιον θεραπευτή. Το αρχείο θα βοηθήσει τον ειδικό να αξιοποιήσει τις πληροφορίες ώστε να εξακριβώσει αν είναι όντως πρόκειται για αποξένωση ή όχι.

Άκουσε το παιδί

Η καλύτερη στιγμή για να μιλήσεις στο παιδί σου είναι όταν θα το βάλεις για ύπνο καθώς συνήθως είναι πιο χαλαρό. Άκουσε ανοιχτά το παιδί σου χωρίς σχόλια, κρίσεις, συναισθηματική αντίδραση ή ανάκριση. Απλά άκου! Απορρόφησε αυτά που λέει το παιδί σου και απάντησε μόνο με ενσυναίσθηση. Χωρίς λύσεις. Χωρίς τιμωρία. Χωρίς πίεση.

επικριτικοί απέναντι στα παιδιά
allaboutparents.gr

Παίξε με το παιδί

Στο χρόνο που σου αναλογεί με το παιδί πρέπει να συμμετέχεις ως γονέας. Δώσε στο παιδί σου την πρωτοβουλία να διαλέξει τι θα κάνετε, πώς θα το κάνετε και για πόσο χρονικό διάστημα. Άφησε το να είναι υπεύθυνο για το χρόνο που θα περάσετε μαζί. Αυτή η τεχνική βάζει το παιδί στο κάθισμα του οδηγού που είναι πολύ διαφορετικό από το σπίτι στο οποίο συμβαίνει η αποξένωση.

Να έχεις υπομονή

Στο σπίτι σου, το παιδί σου θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από ερωτήσεις ή σχόλια σχετικά με το άλλο σπίτι του άλλου γονέα. Άφησε το παιδί σου να έρθει σε εσένα, να προσφέρει ενσυναίσθηση, να δείξει αγάπη και να εκφράσει την ανησυχία του, αλλά μην μιλήσεις άσχημα για τον άλλο γονέα. Εάν το παιδί σου σου δείξει θυμό, δείξε του υποστήριξη και συμπόνια. Μερικές φορές ένα παιδί απελευθερώνει τα αρνητικά συναισθήματα σε ένα χώρο που αισθάνεται ότι είναι ασφαλές και όχι στον χώρο που προκαλεί απογοήτευση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News