Η ανατροφή μιας κόρης δεν είναι εύκολη υπόθεση κι είναι πολλά αυτά που πρέπει να διδάξεις στην κόρη σου από τη μικρή της ηλικία. Γενικά δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις ένα παιδί, απλά στην περίπτωση που το παιδί σου είναι κορίτσι θα πρέπει να κάνεις μία προσπάθεια παραπάνω για να μην “εγκλωβιστεί” στα κοινωνικά στερεότυπα.

Αναμφίβολα, ζούμε σε μια κοινωνία που δεν έχει ξεπεράσει πολλές προκαταλήψεις και τα λανθασμένα πρότυπα κυριαρχούν. Κι εννοείται πως το να διδάξεις το παιδί σου να μην ακολουθήσει αυτά τα πρότυπα είναι σημαντικά ανεξαρτήτως φύλου. Ωστόσο, καλώς ή κακώς, ένα κορίτσι μπορεί να “παγιδευτεί” πολύ εύκολα σε αυτές τις αντιλήψεις, να μπερδευτεί και να μην ακολουθήσει ακόμα και τα όνειρά της για να γίνει νοικοκυρά, για να μην έχει υψηλόβαθμη θέση στη δουλειά της και για πολλούς ακόμα λόγους.

Και φυσικά είναι δύσκολο να την μάθεις να είναι ανεξάρτητη, να στηρίζεται στα πόδια της, να μην εξαρτάται οικονομικά από τον σύντροφό της, να μπορεί να παλεύει για όσα θέλει και να μην αφήνει την κοινωνία να της ορίζει τη ζωή. Όμως, οι παρακάτω συμβουλές είναι οι πιο βασικές από τις οποίες πρέπει να αρχίσεις – ακόμα και σε μικρή ηλικία – ώστε η κόρη σου μεγαλώνοντας να γίνει ανεξάρτητη και να πετύχει κάθε της στόχο.

Τα βασικά μαθήματα που πρέπει να διδάξεις στην κόρη σου

Επαίνεσέ τη σωστά

Το να επαινείς συχνά την κόρη σου για την εξωτερική της εμφάνιση κι όχι για τον χαρακτήρα ή το μυαλό της δεν είναι και πολύ βοηθητικό, τη στιγμή μάλιστα που ο κόσμος συνεχίζει να κοιτάει την ομορφιά περισσότερο από την προσωπικότητα. Οι ειδικοί σου συστήνουν να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στις ιδέες, τις δημιουργικές δεξιότητες και τη συμπεριφορά του παιδιού σου. Φυσικά και θα της πεις πόσο όμορφη είναι, όμως φρόντισε και να την επαινείς για πράγματα που εξαρτώνται από εκείνη, όπως για τις προσπάθειές της.

4 μαθήματα ζωής που μια μητέρα πρέπει να διδάξει στην κόρη της!

Δώσε της τη δυνατότητα επιλογής

Σ’ έναν κόσμο που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις αποτελεσματικά, επειδή δεν το διδάχτηκαν από την παιδική τους ηλικία, άσε την κόρη σου να επιλέγει μόνη της για κάποια πράγματα ακόμα κι αν είναι μικρή. Για παράδειγμα, σε μια πρώτη φάση θα μπορούσε να επιλέξει ποιο παιχνίδι θα αγοράσετε, ενώ μεγαλώνοντας μπορεί να διαλέξει μόνη της το χόμπι της και να μην της το επιβάλλεις εσύ. Ακόμα κι αν κάνει λάθος, δεν πειράζει. Μπορεί να ήταν κάτι που το ήθελε πραγματικά, αλλά δεν της ταίριαζε. Γιατί να μην το προσπαθήσει;

διδάξεις στην κόρη
Pexels

Άφησέ τη να διαφωνήσει μαζί σου

Τα «καλά κορίτσια» συμφωνούν πάντα με τους γονείς τους και δεν τους αμφισβητούν ποτέ. Όμως, έχουν πάντα δίκιο οι γονείς; Κι ακόμα κι αν έχουν, πρέπει πάντα το παιδί να συμφωνεί μαζί τους; Φυσικά και κανένας γονιός δεν είναι τέλειος, μπορεί να κάνει λάθη, ωστόσο το θέμα δεν είναι στην προκειμένη φάση αν έχει δίκιο ή άδικο ο γονιός. Είναι καλό να μάθει το παιδί σου να διαφωνεί μαζί σου και να το κάνει με ωραίο τρόπο, με συζήτηση και επιχειρηματολογώντας τις απόψεις και σκέψεις του, ώστε να μάθει να το κάνει και με άλλους, όπως συμμαθητές και αργότερα συναδέλφους, εργοδότη, σύντροφο.

Ενθάρρυνε τα χόμπι της

Κι αφού επέλεξε τη δραστηριότητα που θέλει να κάνει, εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να την ενθαρρύνεις. Είναι πολύ σημαντικό η κόρη σου να ενδιαφέρεται πραγματικά για το χόμπι της και να ασχολείται με αυτό. Η ενασχόληση με κάτι που αγαπά θα της δώσει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει προκλήσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή της, την πίστη στον εαυτό της και θα την κάνουν να πατάει πιο γερά στα πόδια της.

Μερικές αλήθειες που κάθε μαμά πρέπει να λέει στην κόρη της!

Διαβάστε σωστά

Ένα ακόμα πράγμα που πρέπει να διδάξεις στην κόρη σου είναι να διαβάζει και να έχει κριτική σκέψη και άποψη. Απ’ όταν είναι μικρή η κόρη σου της διαβάζεις βιβλία και καλά κάνεις. Όμως, πρέπει να δίνεις σημασία και στο περιεχόμενο του βιβλίου. Οι ειδικοί προτείνουν το παιδί να συμμετέχει στη διαδικασία και να μην είναι απλά παθητικός αναγνώστης. Για παράδειγμα, μπορείς να προτείνεις στην κόρη σου να διαβάζει μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο ή, αν δεν είναι ακόμα σε ηλικία να διαβάσει, να τη ρωτάς τη γνώμη της για το πώς μπορεί να συνεχιστεί η ιστορία. Μπορεί, ακόμα, να γυρνάει απλά τις σελίδες του βιβλίου για σένα και να σχολιάζετε κάποια αποσπάσματα, αν είναι ακόμα αρκετά μικρή.

διδάξεις στην κόρη
Pexels

Ενθάρρυνέ τη να λύνει μόνη της τα ζητήματά της

Όλοι οι γονείς νιώθουν ότι πρέπει να προστατεύσουν τα παιδιά τους, όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουν και τα ίδια τα παιδιά για τους εαυτούς τους. Η κόρη σου πρέπει να μάθει σιγά σιγά να αγωνίζεται για όσα θέλει, να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών της και να αντιμετωπίζει τα ζητήματα που της προκύπτουν, γιατί αυτό θα συμβαίνει αρκετά συχνά στην ενήλικη ζωή της. Φυσικά κι εσύ θα είσαι εκεί για να τη βοηθήσεις σε ό,τι χρειαστεί, όμως μην το παρακάνεις με την υπερπροστασία. Εμπιστεύσου τη. Δεν έχεις εσύ όλες τις ευθύνες των πράξεών της. Πρέπει να μάθει να λύνει τα προβλήματά της μόνη της, σιγά σιγά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News