Ήρθε η ώρα για το κεφάλαιο παιδί και σώμα. Πώς θα κάνεις το παιδί να αγαπήσει το σώμα του και να μην αποκτήσει λανθασμένα στερεότυπα τόσο για το δικό του όσο και για άλλα σώματα;

Σύμφωνα με έρευνα, 3 στα 4 παιδιά δεν είναι ικανοποιημένα με την εικόνα του σώματός τους, ενώ σχεδόν το 50% των κοριτσιών ανέφερε ότι οι εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους κάνουν να ανησυχούν σχετικά με το σώμα τους. Όμως, όπως πρέπει να μάθεις το παιδί σου να συμπεριφέρεται σωστά, έτσι και πρέπει να του διδάξεις να αγαπάει το σώμα του, μεγαλώνοντας με μια υγιή νοοτροπία για τα ανθρώπινα σώματα.

Πώς να κάνεις το παιδί να αγαπήσει το σώμα και να μην κατακρίνει και το σώμα κανενός;

  • Ενθάρρυνε την άσκηση. Όταν ενθαρρύνεις το παιδί σου να ασκείται και να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες, αρχίζει να εκτιμά το σώμα του για το τι μπορεί να κάνει, όχι για το πώς φαίνεται. Πρέπει να του δείξεις ότι στόχος πρέπει να είναι όχι ένα αδύνατο σώμα, αλλά ένα υγιές, ψυχικά και σωματικά.
  • Πρόσεχε πού εστιάζεις όσον αφορά την εμφάνιση των ανθρώπων. Όταν βγαίνετε έξω με το παιδί σου και σχολιάζεις το πάχος ενός άλλου ανθρώπου, μόνο καλό δεν κάνεις. Αντί να δώσεις βάση στην εμφάνιση και τα κιλά, δώσε σημασία στη συμπεριφορά και τα θετικά τους χαρακτηριστικά.
  • Δώσε προσοχή στα περιοδικά. Έρευνα δείχνει ότι μετά από 15 λεπτά ανάγνωσης ενός περιοδικού μόδας μπορεί να αλλάξει τη διάθεση και να σε κάνει να υποτιμήσεις τον εαυτό σου. Το ίδιο θα συμβεί και με το παιδί σου, αν μες το σπίτι βρίσκονται συνεχώς περιοδικά που αναδεικνύουν τα πολύ αδύνατα σώματα.
  • Αποτέλεσε ένα καλό πρότυπο. Αν παραπονιέσαι κάθε φορά που φοράς το τζιν ή το φόρεμά σου και κάνεις σχόλια του τύπου “Πώς φαίνομαι έτσι” ή “Φαίνεται τόσο παχιά”, δε θα κάνει το παιδί σου να αισθανθεί καλύτερα. Δείξε του ότι νιώθεις άνετα με το σώμα σου και το αποδέχεσαι όπως κι αν είναι.
  • Μην αποφεύγεις τα σχόλια που κάνει για το σώμα του. Αν το παιδί σου παραπονιέται για το σώμα του μην το αγνοείς. Ξεκίνα μια συζήτηση μαζί του και μίλα του για τα υγιή σώματα, αλλά και για τα λανθασμένα πρότυπα που προβάλλονται.
  • Μην προωθείς δίαιτες και εξήγησε σωστά στο παιδί τα θετικά ενός τρόφιμου. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να λες στο παιδί σου συνεχώς ότι κάνεις δίαιτα και δεν πρέπει να τρως το ένα ή το άλλο. Αντιθέτως, εξήγησέ του ότι προτιμάς να τρως φρούτα και λαχανικά, για παράδειγμα, επειδή κάνουν καλό στην υγεία.
  • Δείξε του ότι το αγαπάς ανεξαρτήτως του σώματός του. Το παιδί σου πρέπει να γνωρίζει ότι θα το αγαπάς πάντα, ανεξάρτητα με το πώς δείχνει το σώμα του.
παιδί να αγαπήσει το σώμα
Freepik

5+1 πράγματα που πρέπει να μάθεις στην κόρη σου για να πετύχει τους στόχους της και να ξεπεράσει τα κοινωνικά στερεότυπα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News