Ήρθε η περίοδος που οι προσκλήσεις για παιδικά πάρτυ έρχονται συνεχώς. Πώς να οργανώσω το πάρτυ του παιδιού όμως χωρίς να πάθω burnout; Αν είσαι μαμά που παλεύεις να τα προλάβεις όλα, καθημερινότητα, δουλειά, παιδιά, δραστηριότητες και έχεις να οργανώσεις ένα παιδικό πάρτυ νομίζω ότι ξέρεις για τι πράγμα ακριβώς μιλάω. Στην ουσία ένας μήνας προετοιμασία για τρεις ώρες διασκέδασης, αλλά συχνά αυτό το τρίωρο μπορεί να είναι που θα θυμάται το παιδί για καιρό.

Πώς να οργανώσω το πάρτυ του παιδιού

Αν ετοιμάζεις πάρτυ γενεθλίων για το παιδί σου ενώ παράλληλα έχεις και δουλειά και υποχρεώσεις που τρέχουν είναι σίγουρα μια δύσκολη περίοδος. Τα πάρτυ γενεθλίων δεν ετοιμάζονται στον αυτόματο και έχουμε τόσα πολλά πράγματα να υπολογίσουμε για εκείνη τη μέρα που αν δεν έχεις χρόνο να τα σκεφτείς και να τα υπολογίσεις, μπορεί να είναι ένας λόγος να αγχωθείς τελευταία στιγμή.

Η πρόταση «τελευταία στιγμή» είναι αυτή που δεν χρειάζεσαι όταν ετοιμάζεις ένα πάρτυ γενεθλίων. Φρόντισε το χρόνο σου και μοίρασε τις ετοιμασίες έτσι ώστε για την τελευταία στιγμή να μένει μόνο να ετοιμαστείς εσύ και η οικογένεια για να πάτε στο πάρτυ.

γενέθλια του παιδιού

Η λίστα του πάρτυ

Ξεκινάμε να σχεδιάζουμε το πάρτυ τουλάχιστον 30 μέρες πριν. Να ρωτήσουμε το παιδί τι είδους πάρτυ θέλει να κάνει, ποια παιδάκια θέλει να καλέσει , ποιο θα είναι το θέμα του πάρτυ του, πού θα γίνει και ποια ημέρα ακριβώς.

 1. Πού θα γίνει το πάρτυ, (Αν γίνει έξω, έχεις κλείσει χώρο);
 2. Πότε θα γίνει το πάρτυ;
 3. Ποιοι θα είναι οι καλεσμένοι του πάρτυ;
 4. Ποιο θα είναι το μενού του πάρτυ;
 5. Τι στολισμό θα έχει;
 6. Πότε θα στείλουμε τις προσκλήσεις και μέχρι πότε θα περιμένουμε απάντηση;
 7. Από που θα πάρουμε τούρτα, τι θα έχει πάνω;
 8. Τι δωράκια θα δώσουμε στους καλεσμένους όταν φεύγουν;
 9. Θα έχει μουσική;
 10. Ποιος θα τραβάει φωτογραφίες;
 11. Ποιος θα δέχεται τα δώρα;
 12. Τι θα φοράει το παιδί;

Ο χώρος

 • Από τα πιο βασικά θέματα που μας απασχολούν είναι το πού θα γίνει το πάρτυ; Δηλαδή αν γίνει σπίτι μας είναι οκ γιατί δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ούτε για διαθεσιμότητα, ούτε για τον καιρό. Όμως θα πρέπει να ξέρουμε ότι το σπίτι θα καθαριστεί για να υποδεχτεί καλεσμένους και για να γίνει χάλια -πάρα πολύ χάλια, μέσα σε λίγες ώρες. Σίγουρα το κόστος πέφτει αν γίνει σπίτι αλλά σαφώς μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των καλεσμένων. Είναι πολύ δύσκολο να υποδεχτείς 20 παιδάκια στο σπίτι με τους γονείς τους.
 • Αν διαλέξετε έναν παιδότοπο ή κάποια αθλητική εγκατάσταση σίγουρα δεν χρειάζεται να ασχοληθείς για τίποτα που να αφορά το χώρο εκτός ίσως από το στολισμό που θέλετε σύμφωνα με το πάρτυ άλλα όπως και να το κάνεις το οικονομικό θα ανέβει κατακόρυφα, οπότε πρέπει να βρεις κάτι σχετικό με το budget σου.
 • Από την άλλη αν βγείτε σε κάποιο εξωτερικό χώρο, μια πλατεία, το δάσος, μια παιδική χαρά, το θετικό είναι ότι θα κάνεις το πάρτυ και δεν θα πληρώσεις τίποτα για το χώρο, όμως είναι πάντα ρίσκο οι καιρικές συνθήκες που είναι απρόβλεπτες και μπορεί να σταθούν η αιτία να αναβληθεί το πάρτυ σας.

Το θέμα

Μην ετοιμάζετε τα πάρτυ των παιδιών ένα χρόνο πριν! Ενώ τη μια μέρα μπορεί να σου ζητάνε Έλσα, την επόμενη μπορεί να σου πουν ότι θέλουν μονόκερους. Οπότε ένα μήνα περίπου πριν το πάρτυ κάντε μια συζήτηση με το παιδί ώστε να αποφασίσετε τι ακριβώς θέλει να έχει η τούρτα και ο στολισμός του πάρτυ τους.

Αν έχεις όρεξη και καιρό μπροστά σου, μπορείς να κλέψεις ιδέες από το pinterest γύρω από το θέμα που θα διαλέξει το παιδί ώστε να κάνετε μόνοι σας και κάποιες χειροτεχνίες ή κατασκευές για το στολισμό.

Σεβόμενοι το περιβάλλον προτιμήστε για το πάρτυ σας μαχαιροπήρουνα από μπαμπού και χάρτινα πιάτα και ποτήρια και όχι πλαστικά γιατί δεν ξεχνάμε ότι το πλαστικό κουτάλι θα είναι εδώ 400 χρόνια και θα επιβαρύνει το περιβάλλον για τόσα χρόνια, όπως το ίδιο ισχύει και για τα μπαλόνια.

Τι θα φάμε στο πάρτυ μαμά;

Κλασικά πράγματα που αγαπούν τα παιδιά σερβιρισμένα με όμορφο τρόπο ώστε να τα (πείσουμε) να τα φάνε χωρίς να τα κυνηγάμε από πίσω οι μαμάδες. Μπόμπες, burgerακια, ντοματίνια και αγγουράκια κομμένα σε αστεράκια ή ότι άλλο σχέδιο θέλεις, τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια, σουφλέ με μακαρόνια, τορτίγιες κομμένες σαν σούσι γεμισμένες με ό,τι θες. Τα παιδιά θέλουν κάτι που θα το δουν και θα το ζηλέψουν για να κάτσουν να το φάνε.

Η τούρτα είναι βέβαια ένα ολόκληρο κεφάλαιο, είτε την κάνεις μόνη σου (αυξάνοντας φυσικά το άγχος και το βαθμό δυσκολίας), είτε την αγοράζεις από το ζαχαροπλαστείο που ξέρετε και αγαπάτε όλοι. Συνήθως σύμφωνα με τους ζαχαροπλάστες 100 γραμ.τούρτας αντιστοιχεί στο κάθε άτομο άρα σύμφωνα με τους καλεσμένους βγάζεις πόσα κιλά τούρτας χρειάζεσαι.

Λεπτομέρειες που μπορεί να μην έχω υπολογίσει

 • Από τους καλεσμένους σου υπολόγισε ότι γύρω στο 10% δεν θα μπορέσουν να έρθουν.
 • Μην ξεχάσεις να πάρεις ένα μικρό δωράκι για τους καλεσμένους για όταν θα φύγουν. Τα παιδάκια χαίρονται και το περιμένουν. Δεν χρειάζεται να πάρεις κάτι ακριβό, αρκεί να πάρεις κάτι.
 • Αν θες μπορείς σύμφωνα με το θέμα να φτιάξεις στο παιδί μια μπλούζα ή να του δώσεις μπογιές και εκείνο να ζωγραφίσει είτε το νούμερο της ηλικίας του ή το θέμα του πάρτυ ή κάτι που θα θυμίζει τη μέρα αυτή.
 • Φτιάξε ένα time capsule τετράδιο και δώσε ένα στιλό στους καλεσμένους να γράψουν μια ευχή, μια ζωγραφιά ή κάτι για να το διαβάσει το παιδί όταν μεγαλώσει. Σε αυτό το τετράδιο μπορείς να κρατήσεις ό,τι θες ως ενθύμιο από εκείνη τη μέρα, την πρόσκληση, μια χαρτοπετσέτα, ένα μπαλόνι, φωτογραφίες από το πάρτυ, κάτι από το ντεκόρ. Λέγεται δε time capsule τετράδιο γιατί θα το ανοίξει το παιδί πολλά χρόνια μετά ως αναμνηστικό της ημέρας.

Ό,τι και αν κάνετε, προετοιμάσου νωρίτερα, και απολαύσε αυτήν τη μέρα χωρίς άγχος και πανικό. Το πάρτυ είναι εκτός των άλλων φιλοξενία και όπως κάνουμε σε οποιοδήποτε άλλο κάλεσμα το ίδιο κάνουμε και στο πάρτυ. Να περάσετε πολύ όμορφα και να απολαύσετε το πάρτυ μικροί μεγάλοι!

Γονιός και burnout: Πώς να επιβιώσεις όταν η καθημερινότητα σου φαίνεται βουνό

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News