Τα σχολείο ξεκίνησε, η πρώτη εβδομάδα πέρασε και από δω και πέρα οι υποχρεώσεις των παιδιών αρχίζουν κανονικά. Πώς να μάθει το παιδί να διαβάζει μόνο του; Και τι γίνεται με το διάβασμα στο ολοήμερο; Αν το παιδί έχει πάρει τις βάσεις από το σπίτι και έχει μάθει να κάνει το διάβασμα μόνο του, τότε και το διάβασμα στο ολοήμερο θα είναι παιχνιδάκι. Φυσικά σε αυτό το κομμάτι βοηθά και το πώς αντιμετωπίζεται από το σχολείο η ώρα του ολοημέρου. Από την πείρα μου από πέρσι, που ήταν η πρώτη φορά που άφησα τα παιδιά μου στο ολοήμερο, η εμπειρία είναι πολύ θετική.

Πώς να μάθει το παιδί να διαβάζει μόνο του

Το να διαβάζει το παιδί μόνο του μπορεί να είναι ένας λόγος που προκαλεί μάχες στο σπίτι. Τα παιδιά, δεν θέλουν να διαβάσουν, δεν θέλουν να μπουν στη διαδικασία να κάνουν τις εργασίες τους, να γράψουν αντιγραφή, να μάθουν ορθογραφία, να κάνουν ανάγνωση. Δεν βρίσκουν νόημα, δεν έχουν υπομονή στην εποχή της ταχύτητας να πιάσουν το μολύβι και να κάνουν ένα τέταρτο να γράψουν μια γραμμή, ενώ έχουν μάθει ήδη να γράφουν με ταχύτητα σε κινητά και υπολογιστές.

Είναι λίγο οξύμωρο δηλαδή το γεγονός ότι τα παιδιά ενώ έχουν κάνει τεράστια άλματα με την τεχνολογία, τελικά πρέπει να στρωθούν σε ένα γραφείο για μισή ώρα συνεχόμενη, να προσπαθήσουν να μάθουν πράγματα που είναι βαρετά, αν και πολύ χρήσιμα για τη ζωή τους.

Πώς μαθαίνουμε να διαβάζουμε σπίτι

  • Φτιάχνουμε τη λίστα με τις υποχρεώσεις της ημέρας
  • Στο γραφείο έχει μόνο ένα μάθημα και ασχολείται μόνο με ένα πράγμα κάθε φορά
  • Έχει μόνο ένα μολύβι και μια γόμα
  • Δεν έχει κανένα παιχνίδι πάνω στο γραφείο του και είναι ξεκάθαρο ότι αυτή είναι η ώρα για διάβασμα και το παιχνίδι θα γίνει μετά.
  • Κάθε φορά που ολοκληρώνει ένα μάθημα, κλείνει το βιβλίο και το τετράδιο και τα στοιβάζει σε ένα χώρο ώστε να βλέπει ότι έχει τελειώσει ήδη μια δουλειά της ημέρας και υπάρχει εξέλιξη. Σβήνει το μάθημα από τη λίστα του.
  • Όταν ολοκληρώνει μια άσκηση που το δυσκολεύει πχ. αντιγραφή μπορεί να κάνει ένα πεντάλεπτο διάλειμμα και να επιστρέψει στο επόμενο.
  • Είμαστε κοντά του, αλλά φεύγουμε για λίγο από πάνω το ( δεν καθόμαστε σε καρέκλα δίπλα του) και ρωτάμε τι νομίζει ότι πρέπει να κάνει στην κάθε άσκηση. Υπολογίζουμε πόση ώρα περίπου θα του πάρει αυτό και φεύγουμε για λίγο και ελέγχουμε πώς πάει η πρόοδός του.

Το παιδί μας ξέρει τι πρέπει να κάνει και καλό είναι να έχει μάθει ότι αυτή είναι η ρουτίνα του διαβάσματος στο σπίτι. Αν μάθει να εργάζεται έτσι, δεν θα χρειάζεται να είσαι από πάνω του συνεχώς. Θα μάθει ότι αυτή είναι η μέθοδος που διαβάζουμε και θα την ακολουθεί είτε είναι σπίτι του, είτε αν είναι στη γιαγιά του ή ακόμα και στο ολοήμερο.

πώς να μάθει ιστορία το παιδί
Pexels

Το διάβασμα στο ολοήμερο

Τα παιδιά μας τελειώνουν το σχολείο στη 13:15. Μέχρι τις 15:00 που θα τα πάρεις από το σχολείο τους, προλαβαίνουν να φάνε, να παίξουν και να αποσυμπιεστούν από την ημέρα και τέλος φυσικά να διαβάσουν τα μαθήματά τους για την επόμενη ημέρα.

Ξεκινά το διάβασμα με την κλασική ρουτίνα, φτιάχνει τη λίστα με τις υποχρεώσεις για την επόμενη μέρα, ξεκινά να λύνει τα φυλλάδιά του, να κάνει την αντιγραφή του, την ορθογραφία, τις ασκήσεις του και να διαβάζει ό,τι υπάρχει για την άλλη μέρα.

Τι γίνεται όταν δεν μπορεί να συγκεντρωθεί;

Η αλήθεια είναι ότι το να καταφέρει να μείνει ένας άνθρωπος συγκεντρωμένος, ειδικά όταν δουλεύει σε έναν χώρο με άλλους ανθρώπους, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα παιδί. Το μυαλό λίγο θέλει και ξεφεύγει, πρέπει να είσαι ένα control freak για να τα καταφέρεις να παραμένεις συνεχώς συγκεντρωμένος.

Θεωρώ ότι σε αυτό θα πρέπει να βοηθά και ο δάσκαλος, να καλλιεργηθεί δηλαδή όσο γίνεται η ώρα του διαβάσματος ώστε όσα παιδιά θέλουν να κάνουν το διάβασμά τους και όσα δεν θέλουν να ασχοληθούν ήσυχα με κάτι άλλο.

Στα περισσότερα παιδιά αρέσει να μένουν στο ολοήμερο. Γιατί βρίσκουν την ευκαιρία να παίξουν πιο χαλαρά με τους φίλους τους, όμως αν όταν γυρίσουν σπίτι και δεις ότι δεν έχουν διαβάσει, ίσως πρέπει να μπει ένα όριο και να ξεκαθαριστεί ότι δεν μπορεί να μένει στο ολοήμερο χωρίς να διαβάζει και ότι θα βρεθεί κάποια άλλη λύση γι’αυτό.

Επιπλέον υπενθύμισέ του πόσο όμορφο είναι να γυρνάει σπίτι και να μην έχει να κάνει καμία εργασία και να έχει τελειώσει τις υποχρεώσεις του. Να δει λίγη τηλεόραση ή να πάει στα αθλήματά του ή ακόμα και να κάτσετε και να περάσετε χρόνο μαζί.

Έλεγχος

Ακόμα και αν το παιδί μας έχει διαβάσει τα πάντα στο σχολείο, καλό είναι να κάνουμε ένα τσεκ στις ασκήσεις του, να το ρωτήσουμε αν αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία σε κάποιο μάθημα και γενικά να συζητήσουμε αν θέλει και εκείνο για τα μαθήματά του.

Καλό είναι να μην έχει αυτήν την αίσθηση ότι κάνει καταναγκαστική εργασία και στο πίσω μέρος του μυαλού του να έχει τι κερδίζει από όλο αυτό που κάνει κάθε μέρα. Μπορεί να είναι δύσκολο, κουραστικό όμως το κέρδος της γνώσης που θα λάβει έχει αξία ανεκτίμητη, αν και ο εγκέφαλός του ακόμα ίσως δεν είναι έτοιμος να το καταλάβει στο 100%.

8 δοκιμασμένοι τρόποι για να μάθει το παιδί το μάθημα της ιστορίας-Ο 6ος είναι ο αγαπημένος όλων των παιδιών!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News