Καλοί τρόποι για παιδιά; Ναι το θέλω! Είμαι γενικά υπέρμαχος των καλών τρόπων συμπεριφοράς. Είτε μιλάμε για παιδιά είτε για εμάς τους μεγάλους και τις συναναστροφές μας. Ένα ευχαριστώ και παρακαλώ, είναι τόσο όμορφο όταν λέγεται. Το κεφάλαιο καλοί τρόποι είναι ένα τεράστιο θέμα που χρειάζεται αρκετή εκπαίδευση και διάβασμα αλλά και πρακτική εξάσκηση. Βλέπεις έναν άνθρωπο που συμπεριφέρεται με όμορφο τρόπο σε ένα τραπέζι, στον δρόμο, στο σούπερ μάρκετ και σου φτιάχνει η μέρα. Πόσο μάλλον όταν βλέπεις ένα παιδάκι καλά μεγαλωμένο, που θα δείξει το σεβασμό του, θα μιλήσει με ευγένεια και με τον αριθμό που πρέπει σε κάθε περίπτωση.

Καλοί τρόποι για παιδιά

Αυτό το θέμα είναι λίγο υποκειμενικό κάποιες φορές και αρκετά λεπτό. Εμείς οι γονείς έχουμε συχνά επιλεκτική όραση και βλέπουμε και ακούμε μόνο τα καλά των παιδιών μας, το παίρνουμε προσωπικά το θέμα παιδί λες και επειδή το φέραμε εμείς στον κόσμο σημαίνει ότι είμαστε ένα. Θα μιλήσω όσο πιο ουδέτερα μπορώ για το θέμα.

Αν θέλω να ακολουθήσουν μια συμπεριφορά τα παιδιά μου, το κάνω εγώ πρώτα. Δηλαδή λέω καλημέρα αν μπω κάπου πρώτη ακόμα και αν κανείς δεν μου πει, ή λέω ευχαριστώ και παρακαλώ σε κάθε συναναστροφή μου. Τους έχω πει αυτόν τον κανόνα αλλά βλέπουν ότι είναι κάτι που χρησιμοποιώ και εγώ στη ζωή μου. Ό,τι θέλω να υιοθετήσουν σαν συμπεριφορές πρώτα το κάνω εγώ. Δεν κυκλοφορώ με ένα δάχτυλο που δείχνει συνεχώς τι είναι σωστό και εγώ κάνω άλλα πράγματα.

υγιεινή διατροφή και παιδί
Pexels

Να φέρεσαι σαν να είμαι εγώ μπροστά

Δεν θέλω να ακολουθεί τους κανόνες της σωστής συμπεριφοράς μόνο όταν είμαι εγώ μπροστά τους. Θέλω στη ζωή τους, στο σχολείο τους, στις φιλίες τους, όταν είναι κάπου μόνοι τους χωρίς εμένα να θυμούνται όλα αυτά που έχουμε πει και να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους.

Δεν είναι η ουσία να κάνουν κάτι για να πάρουν το μπράβο και να γίνουν αποδεκτά από εμένα ή το σπίτι τους γενικά. Για εκείνα το κάνουν γιατί αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που θα τα συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή, ακόμα και όταν εγώ δεν θα είμαι δίπλα τους. Όταν θα πάνε κάπου να σπουδάσουν, όταν θα πάνε ταξίδι, όταν θα μεγαλώσουν και θα πρέπει να δείξουν εκείνα το δρόμο στα δικά τους παιδιά.

Μεγαλώνοντας κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Όπως μαθαίνουμε στα παιδιά μας πώς να κάνουν διάφορα πράγματα, πώς να ντυθούν, πώς να φάνε, πώς να περπατήσουν κλπ, όλα αυτά που έμαθαν όλα αυτά τα χρόνια που ζούμε μαζί, έτσι μαθαίνουν και τους καλούς τρόπους.

Τι γίνεται με το περιβάλλον τους;

Το ξέρω, δεν ζω σε ένα δικό μου σύννεφο και ξέρω ότι όταν ξεκινάνε οι συναναστροφές στο σχολείο τα καλοαναθρεμμένα παιδιά, κατάλαβες πώς το εννοώ, μπορεί να μοιάζουν σαν εξαίρεση στο προαύλιο. Πώς να διατηρήσουν την ταυτότητα στο περιβάλλον τους που επιβιώνει ο πιο δυνατός, ο πιο «ούνος», αυτός που βρίζει και όλα αυτά. Ήμασταν και εμείς παιδιά και ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται εκεί.

Η συμβουλή μου σε αυτήν την περίπτωση είναι να μην ξεχνάμε τις αξίες μας για να ταιριάξουμε κάπου. Δηλαδή αν πχ η βία έχουμε αποφασίσει ότι δεν είναι μέσα στους αποδεκτούς τρόπους συμπεριφοράς, το κρατάμε αυτό ως οδηγό στη ζωή μας, ακόμα και αν το κάνουν οι άλλοι.

Και φυσικά η προσαρμοστικότητα είναι ένα μια σημαντική οπτική στο θέμα αυτό. Εμείς παραμένουμε αυτοί που είμαστε αλλά αν κάποιος που συναναστρεφόμαστε δεν μπορεί να καταλαβαίνει την ίδια γλώσσα, την αφήνουμε λίγο στην άκρη ώστε να «επιβιώσουμε» υπό αυτές τις συνθήκες.

Οδηγός επιβίωσης για το γιορτινό τραπέζι με μικρά παιδιά!

Ο κάθε γονιός ξέρει καλύτερα και πιστεύω ότι όλοι κάνουμε αυτό που θεωρούμε το πιο σωστό για την ανατροφή των παιδιών μας. Αυτό που βοηθά πάντα είναι το δικό μας παράδειγμα αλλά επίσης και η βιβλιογραφία. Είτε παραμυθάκια που μπορούμε να διαβάσουμε μαζί είτε βιβλία γονεϊκότητας που μπορούμε να συμβουλευτούμε σε περιπτώσεις που χρειαζόμαστε βοήθεια. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να βλέπουμε τα πράγματα καθαρά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News