Η επιστροφή στο σχολείο συνεπάγεται και οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η μέθοδος που το παιδί μαθαίνει να κάνει τις ασκήσεις του για την επόμενη μέρα, μαθαίνεται ουσιαστικά στην πρώτη δημοτικού που από όλους ονομάζεται η βάση. Είναι μια πανομολογημένη αλήθεια ότι «η επανάληψη είναι η μητέρα κάθε μάθησης». Πώς μπορώ να βοηθώ το παιδί με τα μαθήματα του σχολείου όμως;

παιδί διαβάζει με τους γονείς
Freepik

Έχουμε διάβασμα

Ήρθε η ώρα να ξεχάστε το Α’ πληθυντικό. Δεν έχουμε διάβασμα έχει το παιδί διάβασμα. Εμείς, είχαμε διάβασμα, είχαμε σχολείο και τώρα έχουμε δουλειά. Αυτή είναι η δουλειά η δική μας. Και του παιδιού το διάβασμα. Επειδή το παιδί μας είναι μικρό και τώρα μαθαίνει τη διαδικασία, χρειάζεται την υποστήριξή μας και να του δείξουμε τη μέθοδο.

Για αμέτρητα παιδιά οι εργασίες στο σπίτι είναι μια ταλαιπωρία που διακόπτει τον χρόνο προβολής της τηλεόρασης, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή το παιχνίδι, αφού περάσουν μια ολόκληρη μέρα στο σχολείο για να συμμορφωθούν και να εξασκήσουν τον εγκέφαλό τους και είχαν ποιον να τους κατηγορήσει. Εδώ βρίσκεται η ανάγκη για ενσυναίσθηση.

Αφού έχει τελειώσει το παιδί με το παιχνίδι, πούμε τα νέα μας, φάμε ή ξεκουραστούμε επιλέγουμε την ώρα που θα ξεκινήσει το διάβασμα. Καλό είναι να είναι κάθε μέρα την ίδια ώρα ώστε να το γνωρίζει και εκείνο. Παίρνουμε λοιπόν βαθιά ανάσα και ξεκινάμε.

Συμφωνήστε για το χρονοδιάγραμμα της ώρας του διαβάσματος και καθορίστε τις ώρες που έχετε ανοιχτό το πρόγραμμα για αποκλειστική προσοχή στο παιδί.

Οδηγός επιβίωσης για αγχωμένα πρωτάκια και γονείς: Πώς να κάνεις την πρώτη δημοτικού να μοιάζει παιχνιδάκι

Η μέθοδος που δοκιμασμένα λειτουργεί

  • Φτιάχνουμε λίστα με τις υποχρεώσεις της ημέρας.
  • Στο γραφείο έχει μόνο ένα μάθημα και ασχολείται μόνο με ένα πράγμα κάθε φορά
  • Έχει μόνο ένα μολύβι και μια γόμα
  • Δεν έχει κανένα παιχνίδι πάνω στο γραφείο του και είναι ξεκάθαρο ότι αυτή είναι η ώρα για διάβασμα και το παιχνίδι θα γίνει μετά.
  • Κάθε φορά που ολοκληρώνει ένα μάθημα, κλείνει το βιβλίο και το τετράδιο και τα στοιβάζει σε ένα χώρο ώστε να βλέπει ότι έχει τελειώσει ήδη μια δουλειά της ημέρας και υπάρχει εξέλιξη. Σβήνει το μάθημα από τη λίστα του.
  • Όταν ολοκληρώνει μια άσκηση που το δυσκολεύει πχ. αντιγραφή μπορεί να κάνει ένα πεντάλεπτο διάλειμμα και να επιστρέψει στο επόμενο.
  • Είμαστε κοντά του, αλλά φεύγουμε για λίγο από πάνω το ( δεν καθόμαστε σε καρέκλα δίπλα του) και ρωτάμε τι νομίζει ότι πρέπει να κάνει στην κάθε άσκηση. Υπολογίζουμε πόση ώρα περίπου θα του πάρει αυτό και φεύγουμε για λίγο και ελέγχουμε πώς πάει η πρόοδός του.

Η μισή δουλειά γίνεται στην παράδοση

Πρέπει να γίνει σαφές στο παιδί ότι η ώρα που ο δάσκαλος παραδίδει τα μαθήματα στο σχολείο, είναι η πιο σημαντική ώρα. Αν είναι «εκεί» την ώρα του μαθήματος χωρίς να αποσπάται η προσοχή του ή αν έχει μια απορία πάνω στο μάθημα, θα πρέπει να την κάνει εκείνη τη στιγμή στο δάσκαλο γιατί εκείνος μπορεί να του εξηγήσει με εκπαιδευτικό τρόπο το μάθημα.

Αν έχει γίνει σωστά η παράδοση η δουλειά σας στο σπίτι είναι πολύ εύκολη. Είναι η επανάληψη της ημέρας. Και ουσιαστικά οι ασκήσεις εξετάζουν κατά πόσο το παιδί κατανόησε το μάθημά του.

Αν δεν έχει καταλάβει κάτι, καλό είναι να μην το διορθώσετε εσείς, αλλά να το αφήσετε λάθος για να δει ο δάσκαλος τι δεν έχει καταλάβει το παιδί και να εξηγήσει σωστά εκ νέου.

Γιατί το κάνω όλο αυτό;

Δώσε ένα γιατί στο παιδί. Γιατί πρέπει να κουραστεί επιπλέον μετά από μια τόσο γεμάτη γνώση ημέρα μετά από το σχολείο του. Τώρα είναι η ώρα να εξηγήσετε τα όρια και τις συνέπειες. Δεν έχει να κάνει με τους βαθμούς

Το σχολείο βοηθά πολύ στο να ξεκαθαριστούν γενικά τα όρια για το παιδί. Οι συνέπειες επίσης είναι πολύ βασικό μάθημα για τη ζωή του. Πρέπει να μάθει την έννοια αυτή. Δεν έχει να κάνει με την τιμωρία. Η τιμωρία κατά τον Ντάϊκορς θα πρέπει να καταργηθεί από το λεξικό.

Αν είναι λίγο μεγαλύτερο και πάλι ποτέ δεν είναι αργά

Καθόμαστε με το παιδί και συζητάμε. Το ρωτάμε τις απόψεις του και το ακούμε. Μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε ότι «Καταλαβαίνω ότι δυσκολεύεσαι να κάνεις την εργασία σου, θα ήθελα να σε βοηθήσω, μπορείς να μου πεις τι μπορώ να κάνω για να κάνει τα πράγματα λίγο πιο εύκολα;».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησής σας φροντίστε να επαναλάβετε ότι οι εργασίες για το σπίτι είναι απαραίτητο μέρος της σχολικής ζωής, βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει τα οφέλη της εργασίας στο σπίτι π.χ. ανεξάρτητη μάθηση, βοηθά στην κατανόηση των μαθημάτων, ενισχύει τις δεξιότητες για μετέπειτα ζωή, όπως η ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Ενθαρρύνετέ τα να είναι δημιουργικά, εξερευνήστε πιο ενδιαφέροντες τρόπους μάθησης, παίξτε παιχνίδια, τραβήξτε φωτογραφίες, χρησιμοποιήστε έναν υπολογιστή ή μια εφαρμογή, παρακολουθήστε ένα σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Να είστε ρεαλιστές, αν το παιδί σας αγωνίζεται και έχει καταβάλει την προσπάθεια να μην ξεχνάτε να την εκτιμάτε γιατί είναι πολύ σημαντική και εκείνη που θα φέρει τα αποτελέσματα.

Βοηθώ το παιδί με τα μαθήματα ακόμα και αν για ορισμένα παιδιά οι εργασία στο σπίτι δεν θα είναι ποτέ κάτι που τους ενθουσιάζει, αλλά με λίγη κατανόηση και μια δομημένη προσέγγιση μπορεί να αποφευχθεί κάθε μάχη.
Θυμηθείτε, αναπνεύστε βαθιά, μείνετε ήρεμοι, , έχετε υπομονή και όπως είπε και ο Winston Churchill «ποτέ, ποτέ, ποτέ μην τα παρατάς»

Πίσω στα θρανία: Προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον ανά ηλικιακή ομάδα

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News