Πώς κάνω Coming out στους γονείς μου; Είμαι ομοφυλόφιλο άτομο και γνωρίζω ότι είμαι έτσι σε όλη μου τη ζωή αλλά κρατάω κρυφή την ταυτότητά μου από όλους και από όλα, ύστερα από την ανάγκη που έχω για να είμαι αποδεκτός σε αυτή τη ζωή. Σ’ αυτή τη ζωή που αποδεκτό είναι μονάχα ό,τι είναι σύμφωνο με τους πολλούς, τους φυσιολογικούς, τους straight. Παίζω μια ζωή κρυφτό πίσω από το δάχτυλό μου, στην ανάγκη μου να μην στεναχωρήσω τους γονείς μου κρύβω το γεγονός ότι δεν ελκύομαι ερωτικά από το αντίθετο φύλο αλλά από το ίδιο.

Κάνω coming out στους γονείς

Όσο και αν κρυφτώ, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είμαι σήμερα, ξέρω πολύ καλά ότι η μάνα μου τουλάχιστον το ξέρει. Όσο και αν κάνει ότι δεν βλέπει, όσο και αν κάνει ότι δεν ξέρει τίποτα ή ότι δεν το έχει καταλάβει, το ξέρω ότι γνωρίζει την αληθινή μου ταυτότητα. Και αυτό είναι οκ. Ίσως το ξέρει και δεν θέλει να της το πω γιατί είναι κάτι φυσιολογικό, ίσως να μην τη νοιάζει, ίσως απλά να περιμένει να της το πω εγώ.

Ξεπερνώντας το κλασικό όνειρο του γονιού να σε καμαρώσει νύφη ή γαμπρό! Μπορεί οι περισσότεροι γονείς όταν κάνουν παιδιά να σκέφτονται ότι θα ήταν ωραία όταν μεγαλώσει το παιδί τους να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας και να παντρευτεί τον/την εκλεκτή της καρδιάς του. Ωστόσο ανεξαρτήτως σεξουαλικής ταυτότητας μπορεί τα παιδιά μας να μην ανέβουν ποτέ τα σκαλιά της εκκλησίας ούτως ή άλλως. Δεν παντρεύονται όλοι, ούτε όλοι κάνουν παιδιά.

«Γονιός είναι…»: Ένα κειμενάκι αφιερωμένο στους γονείς μας για την Παγκόσμια Ημέρα Γονέων

Γονείς + παιδιά

Μια βασική σχέση που μας συντροφεύει σε όλη μας τη ζωή! Το να νιώθουμε αποδεκτοί και αρεστοί από τους ίδιους μας τους γονείς, είναι ένας από τους λόγους που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να χτίσουν την αυτοπεποίθησή αλλά και την αυτοεκτίμησή τους.

«Παιδί μου σ’αγαπώ χωρίς προϋποθέσεις. Σ’αγαπώ γιατί είσαι εσύ αυτός ο μοναδικός άνθρωπος που ήρθες σε αυτόν τον κόσμο για να λάμψεις»!

Αυτή είναι η μόνη αποδεκτή απάντηση που ένας γονιός χρειάζεται να απαντήσει στο παιδί του που του ανοίγεται και του λέει αυτό που τόσα χρόνια είχε μέσα του ως επτασφράγιστο μυστικό. Γιατί μιλάμε για την αγάπη και η αγάπη δεν πρέπει να πονάει. Η αγάπη είναι το πιο αγνό και υγιές συναίσθημα που υπάρχει και δίνει φτερά σε όλους τους ανθρώπους.

Είχα διαβάσει κάποτε ένα άρθρο που με είχε συγκινήσει πολύ, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω την πηγή οπότε θα σου περιγράψω τι έλεγε. Στην Κύπρο μια μητέρα γύρω στα 70+, γυναίκα που συναντάμε συνήθως σε χωριά, ετοίμασε το γάμο του γιού της με έναν άλλο άντρα όπως θα έκανε αν θα ετοίμαζε το γάμο του αν ήταν straight. Σαν μια μεγάλη γιορτή! Ήταν τόσο περήφανη και ευτυχισμένη και το παιδί της ήταν ευτυχισμένο πλάι στον άνθρωπό του και έλαμπε δίπλα στους ανθρώπους που το αγαπούσαν και το αποδεχόνταν.

Δεν την ένοιαξε ο ΚΟΣΜΟΣ, γιατί το ξέρεις ότι κατά βάθος αυτό σε νοιάζει. Ο κόσμος και τι θα πει! Μπορείς να τον γράψεις τον κόσμο επιτέλους στα παλιά σου τα παπούτσια όπως εκείνη η μητέρα; Σε εκείνο το χωριουδάκι πιστεύεις ότι δεν θα βρέθηκαν καλοθελητές να σχολιάσουν πίσω από την πλάτη τους για το «κακό» που τους βρήκε; Σίγουρα! Έλα όμως που η μητέρα με τη συμπεριφορά της, τους τα βούλωσε τα στόματα. Γιατί όταν αποδέχεσαι αυτό που οι άλλοι θέλουν να κρίνουν και το φοράς σαν σημαία σου, το κλείνουν το στόμα τους, δεν έχουν να πουν τίποτα άλλο πια.

Δεν πρέπει να μας νοιάζει επιτέλους στο 2022 που δύο άνθρωποι αγαπιούνται, που μοιράζονται τη ζωή τους, που κάνουν έρωτα. Δεν πρέπει! Δεν είναι λόγος αυτός για να νιώθουν ντροπή οι γονείς γιατί έχουν κάποια «ρετσινιά» δεν υπάρχει ρετσινιά. Μεγαλύτερη ντροπή είναι να είναι το παιδί σου ρατσιστής ή δολοφόνος. Η σεξουαλική ταυτότητα του άλλου δεν μπαίνει καν στην ζυγαριά αυτή.

Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς

Να μη φύγεις!

Ίσως έχεις ακούσει και εσύ το γνωστό, ότι η φτωχή μας Ψωροκώσταινα δεν μπορεί να το δεχτεί το διαφορετικό. Ότι σχολιάζουν τα εν δήμω, ενώ για του οίκου τους ο καθένας κάνει τα στραβά μάτια. Να μην φύγει το παιδί σου στο εξωτερικό για να ζήσει ελεύθερο τον έρωτά του, εκεί που κανείς δεν νοιάζεται ποιος είσαι και τι κάνεις; Με ποιον μοιράζεσαι τη ζωή και το κρεβάτι σου. Να μη φύγεις παιδί μου, να μείνεις εκεί που θες να μείνεις ξεχνώντας ότι είσαι ο λόγος που ο γονιός σου μπορεί να νιώθει ότι δεν είναι περήφανος.

Βγήκε το άλλο το παλικαράκι, 20 χρονών και έδειξε στο TikTok το μήνυμα που του έστειλε η μάνα του και το έδιωξε από το σπίτι του, γιατί ήταν όπως είπε ανώμαλο. Η ίδια του η μάνα. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι υπάρχουν γονείς που ανοίγουν την πόρτα στο παιδί τους και του λένε: «Φύγε».

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για την ομοφοβία;

Τα παιδιά είναι σαν τα λουλούδια

Τη μέρα που φυτεύτηκε το σποράκι της αγάπης στην κοιλιά σου δεν ήξερες πώς θα είναι το παιδί σου. Δεν ήξερες αν θα ήταν κορίτσι ή αγόρι, αν θα είχε μπλε ή καστανά μάτια, αν θα σου έμοιαζε ή στον σύντροφό σου. Και παρόλο που δεν ήξερες τίποτα από όλα αυτά, το αγάπησες πριν το γνωρίσεις.

Είναι σαν τα σποράκια που φυτεύουμε κάποιες φορές στον κήπο και δεν έχουμε ιδέα τι χρώμα ή τι λουλούδι θα βγάλουν. Κι όμως τα ποτίζουμε και τα φροντίζουμε και μια μέρα εκείνα ανθίζουν. Σε αγάπησα πριν σε γνωρίσω, λοιπόν και σε αγαπούσα χωρίς να κάνεις τίποτα, σε αγαπούσα χωρίς καμία προϋπόθεση. Τα παιδιά είναι σαν τα λουλούδια, δεν ξέρεις «τι χρώμα» θα είναι, τι χαρακτήρα θα έχουν, τι επιλογές θα κάνουν, όμως ο γονιός τα αγαπά όπως και να είναι.

Κάνοντας coming out στους γονείς σου και ελπίζοντας να θυμούνται όλα εκείνα που σας ένωσαν όσα χρόνια ζεις. Πόση αγάπη και νοιάξιμο βίωσαν από το πρώτο δευτερόλεπτο της ύπαρξής σου.

Αν είσαι γονιός που το παιδί σου έρχεται σήμερα με αυτό το βάρος που θέλει να μοιραστεί μαζί σου, πάρτο αγκαλιά το παιδάκι σου, αποδέξου το, στήριξέ το να είναι ο εαυτός του ακόμα και αν αυτό μπορεί λίγο να σου φαίνεται ξένο. Δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι και να κρύβεσαι πια, μέχρι κάποτε να μιλάμε όλοι ανοιχτά για την αγάπη ακόμα και αυτοί που σχολιάζουν πίσω από την πλάτη σου!

Όλα αυτά που θα ήθελαν να σου πουν οι LGBTQ+ συνάδελφοί σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News