Η περίοδος που ακολουθεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες συνήθως είναι με έντονη αθλητική δραστηριότητα. Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν έμπνευση από τους αθλητές και ξεσηκώνονται από τους καναπέδες και κάνουν την προσπάθειά τους με κάποιο άθλημα που τους αρέσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά μας. Αθλητισμός και παιδί είναι άμεσα συνδεδεμένα. Τα παιδιά είναι συνεχώς σε κίνηση, είτε θα τα δεις με μια μπάλα είτε με ένα σχοινάκι είτε απλά να τρέχουν συνεχώς.

Τι είναι αυτό που μας ωθεί να σηκωθούμε από τον καναπέ;

Έχω δύο εβδομάδες που βάζω ρολόι και πηγαίνω στο κοντινό μου γήπεδο για τρέξιμο. Είναι αρκετά δύσκολο να σηκωθείς νωρίς για να προλάβεις τη ζέστη, να βάλεις τα αθλητικά σου και να πας να κάνεις το πρόγραμμα που έχεις δεσμευτεί.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση όταν πηγαίνω στο γήπεδο είναι τα παιδιά που είναι ήδη εκεί και κάνουν προπόνηση. Έτυχε να δω ομάδες εφήβων που κάνουν προπόνηση ποδοσφαίρου, άλλες μέρες είδα ένα παιδάκι γύρω στα 9 να κάνει προπόνηση στο άλμα εις μήκος.

Αυτό που σκεφτόμουν είναι «τι είναι αυτό που ώθησε τα παιδιά αυτά στα τέλη του Αυγούστου να γυρίσουν από τις διακοπές τους και να σηκωθούν νωρίς να πάνε για προπόνηση»; Πώς αυτά τα παιδιά διάλεξαν να είναι εκεί και όχι σε κάποια παραλία ή στο κρεβάτι τους και να κοιμούνται.

  • Η χημεία σίγουρα είναι μια απάντηση, γιατί μπορεί να είναι δύσκολο και κουραστικό όμως αυτό που λαμβάνουμε ως επιβράβευση στο τέλος της προπόνησης, αυτό το αίσθημα της ευφορίας χάρη στις ενδορφίνες που εκκρίνονται από το σώμα μας είναι κάτι που αποζητά κάθε αθλητής στο τέλος της προπόνησης.
  • Το πάθος είναι αυτό που μας σηκώνει από τον καναπέ. Το πάθος είναι αρκετό! Γιατί αν δεν έχουμε πάθος για το άθλημα που κάνουμε, θα το κάνουμε με το ζόρι, όπως και τα παιδιά. Κανένα από αυτά τα παιδιά δεν φαίνονται να είναι εκεί με το ζόρι. Δεν τα πήρε κανείς σηκωτά και τα πέταξε στον στίβο. Θέλει κάθε τους κύτταρο να είναι στο γήπεδο αυτό στις 8 το πρωί μια μέρα στα τέλη του Αυγούστου.
ρόλος των γονέων στον παιδικό πρωταθλητισμό

Είμαστε το παράδειγμα

Οι γονείς καλώς ή κακώς θέτουμε το παράδειγμα. Αν το παιδί δει έναν γονιό να είναι αγκαλιά με το κινητό και τον καναπέ θα αντιγράψει αυτό το παράδειγμα. Αν δει ότι και ο γονιός του διαθέτει συγκεκριμένο χρόνο μέσα στη βδομάδα για το σπορ που αγαπά θα ακολουθήσει το παράδειγμά του.

Το παιδί σου θέλει να κάνει ποδόσφαιρο, αλλά εσύ προτιμάς το μπάσκετ… Ξέρουμε τον τρόπο να διαλέξεις ποιο είναι το κατάλληλο άθλημα για εκείνο!

Κάποια παιδιά είναι γεννημένα γι’αυτό

Κάποια παιδιά έχουν τη στόφα του πρωταθλητή. Είναι πλασμένα γι’αυτό, θέλουν να διαθέτουν πολλές ώρες σε αυτό το σπορ που αγαπούν και έχουν ταλέντο. Για άλλα παιδιά είναι πιο δύσκολο να βρουν αν υπάρχει κάποιο σπορ που τα συγκινεί και είναι το πάθος τους.

Πρέπει να κάνουμε δοκιμές και να ακούμε τις ανάγκες του παιδιού. Ο ελεύθερος χρόνος του παιδιού είναι βασικό να έχει και παιχνίδι και ξεκούραση και ένα σπορ που θα μαθαίνει κάτι, θα φροντίζει το σώμα του και θα γίνεται κάθε μέρα και καλύτερο.

Κάποια παιδιά βλέπουν ένα άθλημα και λένε, θέλω να κάνω μαθήματα. Δοκιμάζουν και τελικά βλέπουν ότι τους κουράζει η διαδικασία ή δεν είναι όπως το είχαν σκεφτεί στην αρχή. Αν πηγαίνουν με ζόρι, δεν είναι αυτό το άθλημα το ιδανικό για το παιδί μας. Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε το σπορ που θα ανυπομονούν να έρθει η ώρα του μαθήματος.

Η έμπνευση ανοίγει την όρεξη

Στις μέρες μας, είναι πιο εύκολο από ποτέ να λάβουν τα παιδιά την έμπνευση που χρειάζονται και στον αθλητισμό. Αθλητισμός και παιδί, αθλητές και επιτεύγματα, βιβλία και βιογραφίες σπουδαίων αθλητών ή βιντεάκια στο Youtube. Τα παιδιά μας σήμερα μπορούν να δουν και να θαυμάσουν πιο εύκολα από κάθε άλλη φορά τους ανθρώπους που κατάφεραν το αδύνατο.

Οι 10.000 ώρες

Κατόπιν ερευνών αν διαθέσεις 10000 ώρες σε μια δραστηριότητα, γίνεσαι πολύ καλός σε αυτό. Ουσιαστικά στα 5 χρόνια που θα αφιερώσεις χρόνο σε κάτι θα γίνεις εξαιρετικός! Ο χρόνος που αφιερώνουμε σε κάτι μας κάνει καλύτερους και μας γεμίζει με πόντους αυτοπεποίθησης.

Αξίζει ένα μπράβο και σε εσένα γονιέ

Είμαι η πρώτη που λέω ότι δεν πρέπει να περηφανευόμαστε για τα επιτεύγματα των παιδιών μας και ότι κάθε επίτευγμά τους ανήκει μόνο σε εκείνα, αλλά δεν μπορώ να μη σε παραδεχτώ όταν σε βλέπω στα κάγκελα του γηπέδου να κάθεσαι και να περιμένεις το παιδί να τελειώσει την προπόνησή του. Να το ξυπνήσεις, να το πας με το αυτοκίνητο, να το περιμένεις, να φροντίσεις για τη διατροφή του, τα έξοδα του αθλήματος που διάλεξε. Είναι μια μεγάλη επένδυση συνολικά και μπράβο σου που στηρίζεις το παιδί σου και σε αυτό.

Έχω περιμένει άπειρες ώρες να τελειώσουν τα παιδιά τα σπορ με ένα βιβλίο στο αυτοκίνητο για να μην πάει χαμένη η μια ώρα που περιμένω και ξέρω καλά πώς είναι να έχεις γεμάτο το πρόγραμμα κάθε απόγευμα. Μπράβο σε όλους μας και στα παιδιά που το ζουν αλλά και σε εμάς που τα στηρίζουμε!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News