Σε μια εβδομάδα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, κάποια παιδάκια μετρούν αντίστροφα τις ημέρες και μαζί με εκείνα και οι γονείς τους. Η προσαρμογή του Σεπτεμβρίου είναι δύσκολη και κάθε φορά που μπορεί να σκεφτόμαστε τον Σεπτέμβριο μπορεί να αγχωνόμαστε. Τελικά μήπως είναι όλα στο μυαλό μας και αν έχουμε οργανώσει το χρόνο μας και το πρόγραμμά μας γίνονται όλα πιο εύκολα;

πώς να είσαι ευτυχισμένος γονιός
Freepik

Σεπτέμβριος=Πρόγραμμα

Το καλοκαίρι συνήθως συνεπάγεται με τη λέξη ανεμελιά. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του προγράμματος και χωρίς το ανάλογο πρόγραμμα μπορεί να νιώσουμε ότι η προσαρμογή του Σεπτεμβρίου είναι ή μπορεί να γίνει βουνό για μικρούς και μεγάλους.

Τα παιδιά είναι φύσει ευπροσάρμοστα όντα και εγκλιματίζονται σχεδόν αμέσως. Η δική μας δουλειά ως γονείς είναι να χαράξουμε τα όρια ώστε να γίνει λειτουργικό το πρόγραμμα της οικογένειας.

Πώς ρυθμίζεται ο ύπνος

Το καλοκαίρι το πρόγραμμα του ύπνου πήγε περίπατου. Ειδικά τα παιδιά του δημοτικού και τα πιο μεγάλα ήθελαν να μένουν λίγο πιο αργά με τους γονείς, να περάσουν χρόνο μαζί τους, να διαβάσουν ένα βιβλίο μέχρι να τους πάρει ο ύπνος. Και αφού το πρωί δεν υπήρχε λόγος για πρωινό ξύπνημα, μπορεί να χουζούρευαν ως αργά το πρωί. Αυτά όλα είναι λογικά για την περίοδο του καλοκαιριού.

Όταν ξεκινά το σχολείο και έχοντας ως δεδομένο ότι το κουδούνι χτυπά στις 08:15 θα πρέπει να έχει σηκωθεί το παιδί νωρίς. Για να σηκωθεί νωρίς όμως θα πρέπει να έχει κοιμηθεί νωρίς. Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε το παιδί να κοιμηθεί στις 21:00 και τώρα κοιμάται στις 23:00. Ο οργανισμός συνηθίζει και είναι δύσκολο να κοιμηθεί έτσι ξαφνικά πιο νωρίς.

Δεν μπορείς να πεις στο παιδί ξαφνικά να πάει για ύπνο δύο ώρες νωρίτερα. Πρέπει να γίνει αυτή η αλλαγή σταδιακά. Δηλαδή, κάθε μέρα θα πηγαίνει για ύπνο μισή ώρα νωρίτερα και θα ξυπνάει λίγο πιο νωρίς το πρωί. Μέχρι να φτάσετε στο ιδανικό για εσάς πρόγραμμα. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να επιστρέψει το πρόγραμμα. Επίσης χρειάζεται προσοχή με τον μεσημεριανό ύπνο, είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθεί ένα παιδί το βράδυ νωρίς όταν έχει ξυπνήσει 17:00 το απόγευμα από τον μεσημεριανό του ύπνο. Μια σιέστα μιας ώρας νωρίς το μεσημέρι είναι ένα πιο αληθοφανές σενάριο.

Η αλήθεια είναι ότι ένας καλός ύπνος βραδινός ύπνος είναι ένα πραγματικό δώρο είτε είσαι παιδί είτε είσαι μεγάλος. Άσε τα ξενύχτια για το Σαββατοκύριακο και τις καθημερινές προετοίμασε τον εαυτό σου για την επόμενη ημέρα.

Ξέχνα τον κάθε κατεργάρη που κάθεται στον πάγκο του

Αυτή η κλασική ατάκα που ακούγαμε κάθε φθινόπωρο σαμποτάρει την προσαρμογή του Σεπτεμβρίου. Είναι σαν να προσπαθείς να πείσεις το μυαλό σου ότι εκεί που πας είναι για το καλό σου αλλά με τα λόγια σου να λες ότι αυτό που λες δεν ισχύει. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συνεργαστεί όσο και αν το θέλουμε όταν τον πείθουμε ότι η επιλογή που θα κάνουμε θα μας δυσκολέψει.

Το σχολείο είναι μάθηση, είναι κοινωνικοποιήση, είναι μάθημα για το πώς να αντιμετωπίζουμε τα διάφορα θέματα της ζωής. Για κάποιους είναι εφιάλτης το ότι θα πάνε στο σχολείο και είναι κατανοητό, αν όμως φροντίσουμε να γίνει το σχολείο παιχνίδι ή με κάποιον τρόπο γίνει απολαυστικό, σίγουρα η προσαρμογή του Σεπτέμβρη θα είναι πιο εύκολη.

Με κάποιον τρόπο θα πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί να νιώσει αυτήν την προσμονή για το Σεπτέμβριο και όχι λύπη.

Οργάνωσε τον μήνα και βάλε και αρκετή διασκέδαση μέσα του

Το Σεπτέμβριο συνηθίζουμε να κάνουμε όλα τα ιατρικά τσεκ απ, είτε για τα παιδιά μας είτε για εμάς, οργάνωσε όλα τα ραντεβού με τους γιατρούς που χρειάζεται να δεις. Επίσης υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο για μικρούς και μεγάλους, όπως χορευτικά, ξένες γλώσσες, αθλήματα. Τι είναι αυτό που φέτος θα διαθέσετε το χρόνο σας;

Τώρα είναι η ώρα που θα φτιάξετε το πρόγραμμα του ελεύθερου χρόνου σας. Θέλει λίγο ψάξιμο και δοκιμές στην αρχή αλλά αν είναι κάτι που κάνετε με χαρά θα είναι κάτι πολύ ευπρόσδεκτο.

  • Μπορείτε να κανονίσετε εξαρχής τι θα κάνετε για να περάσετε όμορφα στο τέλος της εβδομάδας για να διασκεδάσετε οικογενειακώς. Όσο το επιτρέπει ακόμα ο καιρός, μπορείτε να διαλέξετε από πικ-νικ στην εξοχή και θερινό σινεμά μέχρι ένα γεύμα στο αγαπημένο εστιατόριο των παιδιών και αγορές για τα έξοδο για ψώνια και τα βασικά που χρειάζονται τα παιδιά για τη νέα χρονιά.

Δώσε ένα γιατί

Αν βρεις ένα πειστικό λόγο γιατί πρέπει να γίνει όλο αυτό και αυτόν τον Σεπτέμβριο και έχεις ψυχραιμία μπορείς να κάνεις παιχνιδάκι την προσαρμογή του Σεπτεμβρίου τόσο για το παιδί αλλά και για σένα. Μην ξεχνάς ότι μέσα στο σώμα σου κατοικεί εκείνο το παιδί που μπορεί να μισούσε το σχολείο και τον Σεπτέμβριο. Ίσως ποτέ δεν βρήκες έναν πολύ καλό λόγο για να σε πείσεις ότι αυτή η μετάβαση από το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο θα προκαλέσει περισσότερη απόλαυση από ότι πόνο μακροπρόθεσμα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News