Αλήθεια γνωρίζεις τι είναι το win win; Είναι μια συμφωνία που μπορεί να λάβει χώρα σε όλων των ειδών τις διαπραγματεύσεις. Το απίστευτο είναι το πού άκουσα πρώτη φορά τον όρο! Χθες το απόγευμα στην παιδική χαρά της γειτονιάς μου και ενώ η ώρα είχε προχωρήσει και όλοι σιγά σιγά προσπαθούμε να μαζέψουμε τα παιδιά από το παιχνίδι, μιλάω με μαμά που κάνει την πιο τέλεια διαπραγμάτευση με την 8χρονη κόρη της για το πότε θα φύγουν.

Τι είναι το win win;

Η συμφωνία αυτή λοιπόν έγινε μέσα σε δύο λεπτάκια χωρίς πολλές κουβέντες και παρακάλια. Λέει η μαμά στην μικρή: «Σε 3 λεπτά φεύγουμε, ετοιμαστείτε με τα αδερφάκια σου» η μικρή απαντά: «Σε 20» η μαμά λέει: « Σε 3 λεπτά» η μικρή λέει σε «Σε 10», η μαμά ξαναλέει το ίδιο η μικρή τελικά λέει «Σε 5» η μαμά λέει: «Εντάξει σε 5»!

Πες μου αν έχεις ξαναδεί πιο ωραία διαπραγμάτευση για να φύγουν τα παιδιά από τις κούνιες; Εγώ ποτέ! Το συζήτησα μετά με τη μαμά και μου λέει: «Συμφωνία Win Win, κερδίζουμε και οι δύο σε αυτήν την συμφωνία. Εμένα δεν μου κάνει κάτι να βάλω δύο λεπτάκια, εκείνη χάρηκε γιατί νιώθει ότι κέρδισε κάτι με τα δύο λεπτά και δύο λεπτά σημαίνουν κάτι».

το παιδί μου δεν τρώει
Pexels

Έχεις αναλογιστεί για πόσα πράγματα μαλώνουμε τα παιδιά μας αλλά τους ενήλικες τους αντιμετωπίζουμε διαφορετικά;

Όταν κερδίζουν όλοι

Αυτή η συμφωνία είναι κάτι που πολύ εύκολα μπορεί να υιοθετηθεί σε όσους μεγαλώνουμε παιδιά. Τα παιδιά θέλουν, ζητούν, διαπραγματεύονται άπειρα πράγματα κάθε μέρα. Ωστόσο ούτε μπορείς συνεχώς να λες όχι ούτε να τρελαθείς με όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις. Αντίθετα αν αποφασίσεις τι είναι αυτό που είναι οκ για σένα να δώσεις και μέχρι που μπορείς να φτάσεις μπορείς να το χρησιμοποιείς με το παιδί και να του μάθεις αυτήν τη μέθοδο.

Αν θες έχεις την επιλογή να κατεβάσεις λίγο το νούμερο, ώστε όταν έρθει η ώρα να διαπραγματευτείς και να ανέβεις λίγο και πάλι να είσαι οκ.

Γενικά αυτή η συμφωνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις σχέσεις σου και όπου χρειάζεται να διαπραγματευτείς για κάτι. Μην πηγαίνεις κατά πάνω στον άλλο απόλυτα, να θυμάσαι ότι η διπλωματία είναι κάτι που θα σε βοηθήσει πολύ στη ζωή σου με ένα μέτρο φυσικά και πάντα.

Ιστορίες ξαπλώστρας ή αλλιώς μια μικρογραφία της σύγχρονης οικογένειας

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News