Η εφηβεία, είναι η περίοδος που ένα παιδί αργά και όχι και τόσο σταθερά, μετατρέπεται από παιδί σε ενήλικας. Είναι μία κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία συμβαίνουν οι μεγαλύτερες και περισσότερες αλλαγές σε βιοσωματικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο. Οι αλλαγές αυτές φέρουν και αναστάτωση στο άτομο, οι οποίες επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως οι γονείς, το σχολείο αλλά και η κοινωνία, ενώ πολλές φορές οι γονείς δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματα του παιδιού στην εφηβεία.

Οι γονείς, είναι δύσκολο να κατανοήσουν πλήρως το τι συμβαίνει στα παιδιά τους, εφόσον ούτε τα ίδια μπορούν να ακολουθήσουν αυτές τις αλλαγές, πόσο μάλλον να τις εξωτερικεύσουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, δύσκολα συναισθήματα απέναντι στα παιδιά. Αυτή η «αντιδραστικότητα» των παιδιών, δείχνει μία ανάγκη προς τους γύρω τους για συμπαράσταση και όχι προς καταστολή.

Οι καλύτεροι τρόποι να αντιμετωπίσεις τις εκρήξεις του έφηβου παιδιού σου, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Το βασικότερο πεδίο συγκρούσεων, μεταξύ γονιών και παιδιών στην εφηβεία, έχει να κάνει με ζητήματα ανεξαρτησίας. Αυτό που συχνά οι γονείς μπερδεύουν, είναι το πώς θα βοηθήσουν το παιδί να γίνει ανεξάρτητο μεν αλλά θα το προστατεύσουν ταυτόχρονα. Έτσι έχουμε δύο μορφές αντιδράσεων. Η αυστηρή επιτήρηση ή η μη επιβολή ορίων. Και στις δύο περιπτώσεις, το παιδί δεν βιώνει ασφάλεια, καθώς από τη μία μπλοκάρεται η ανεξαρτησία του και από την άλλη δεν έχει την προστασία που χρειάζεται.

συναισθήματα του παιδιού στην εφηβεία
Unsplash/ Jason Rosewell

7+1 τρόποι να βελτιώσεις την επικοινωνία με το έφηβο παιδί σου. Όσα πρέπει να αρχίσεις να κάνεις

Ο τρόπος που αντιδρούν οι γονείς σε αυτή τη φάση της ζωής του παιδιού, συντελεί στην ανάπτυξη υγιούς συμπεριφοράς από το παιδί και μειώνει το άγχος και την αναστάτωση του. Όμως, πώς να διαχειριστούν οι γονείς τα συναισθήματα του παιδιού στην εφηβεία;

  • Αρχικά οι γονείς θα πρέπει να αποδέχονται τον έφηβο και να τον βοηθούν να αποδεχτεί και εκείνος τις αλλαγές που υφίσταται, όπως οι αλλαγές στην εμφάνιση, τη φωνή, το σώμα.
  • Θα πρέπει να βοηθούν τον έφηβο στην κατανόηση των συναισθημάτων χωρίς να τον επικρίνουν. Συχνά οι γονείς παίρνουν προσωπικά τις επιθέσεις του παιδιού και δεν τις εντάσσουν σε κάτι «φυσιολογικό» για το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκονται. Έτσι δυσκολεύονται να αποδεχτούν αυτά τα συναισθήματα. Προσπαθήστε, λοιπόν, να σκεφτείτε πέρα από τον εαυτό σας και να κατανοήσετε τα συναισθήματα του παιδιού. Σκεφτείτε: Εσείς, πώς ήσασταν στην ηλικία του; Συχνά το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει την πηγή της έντασής του.
  • Μιλήστε στο παιδί για τις αλλαγές που συμβαίνουν και προσπαθήστε να κατανοήσει τι του συμβαίνει. Έτσι το παιδί θα μπορεί να ερμηνεύει και μόνο του τις αιτίες της αντίδρασής του.
  • Μάθετε στο παιδί να επιλύει προβλήματα, αρχικά με τη δική σας συμβολή και στη συνέχεια θα μπορεί να το κάνει και μόνο του. Οι έφηβοι, θεωρούν δυσβάσταχτη την ματαίωση, προσπαθήστε να βοηθήσετε στη διαχείριση αλλά ποτέ μην ματαιώνεται το συναίσθημα του, όσο παράλογο και αν σας φαίνεται
  • Βοηθήστε το παιδί να βρει τον δικό του τρόπο χαλάρωσης, είτε αυτό είναι μία βόλτα, η μουσική, κάποια αθλητική δραστηριότητα. Μην στερείτε από τα παιδιά αυτές τις στιγμές, φοβούμενοι πως «χάνουν» χρόνο από το διάβασμα ή από κάτι που εσείς θεωρείτε σημαντικό.
  • Λειτουργήστε σαν πρότυπα. Εσείς είσαστε η καθημερινότητά του. Όταν ένα παιδί ζει σε ένα περιβάλλον που οι διαφορές επιλύονται, υπάρχει συζήτηση, σεβασμός, ισορροπία, ακόμη και σε ότι αφορά την διατροφή και την άσκηση αλλά και την αυτοφροντίδα, είναι πολύ πιθανότερο, να αναπαράγει αυτή τη συμπεριφορά και εκείνο.
  • Θα πρέπει να κάνουμε μία δική μας ενδοσκόπηση. Για παράδειγμα, γιατί μας θυμώνει τόσο μία συμπεριφορά του παιδιού; Μήπως είναι κάτι εσωτερικό και δεν προέρχεται από το παιδί; Μήπως όλα αυτά τα συναισθήματα που μας δημιουργεί το παιδί, μας κάνουν να νιώθουμε ανεπαρκείς; Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε αυτοί που θα πρέπει να τα δουλέψουμε μέσα μας και όχι να απαγορεύσουμε στο παιδί να περάσει από τις δυσκολίες της εφηβείας.
  • Μιλήστε ειλικρινά. Μην λέτε ψέματα στον έφηβο, καταλαβαίνουν τα πάντα και είναι πιθανό με αυτόν τον τρόπο, ενώ εσείς προσπαθείτε να τον προστατεύσετε, αντίθετα να τον απομακρύνετε και να μην σας έχει εμπιστοσύνη.
  • Σεβαστείτε τον προσωπικό του χρόνο και χώρο. Μην ανοίγετε την πόρτα του δωματίου του και δώστε του την ευκαιρία να νιώθει προστατευμένος.

Η ομάδα του www.allaboutparents.gr 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News