Στις διακοπές μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις για πολλούς είναι το διάβασμα. Να πας στο βιβλιοπωλείο και να χαθείς μέσα στη μυρωδιά των σελίδων των βιβλίων, να διαλέξεις το βιβλίο που θα σε συντροφεύσει στις διακοπές σου. Αν έχεις παιδί και το κεφάλαιο «παιδί και διάβασμα στις διακοπές» είναι αυτό που σε απασχολεί τώρα και με ποιον τρόπο θα γίνει πιο ευχάριστο για εκείνο, το σημερινό άρθρο ίσως είναι αυτό που χρειάζεσαι.

Οι γονείς είμαστε το παράδειγμά τους

Το διάβασμα κάνει καλό σε όλους μας, είκοσι λεπτά την ημέρα, κάθε μέρα είναι αρκετά, αν δεν έχεις άλλο χρόνο για να σου δώσει πολλά από τα οφέλη του. Αν θέλουμε το παιδί μας να αγαπήσει το διάβασμα αν προτιμά να διαθέτει αλλιώς τον ελεύθερό του χρόνο, όπως σε διάφορες οθόνες ή σπορ, θεωρώ ότι πρέπει να στραφούμε σε δύο σίγουρες και δοκιμασμένες λύσεις.

Γίνε εσύ το παράδειγμά του. Πάρε ένα βιβλίο και διάβαζε συχνά, αν σ’ αρέσει. Αν το παιδί έχει την εικόνα των γονιών του να είναι με ένα βιβλίο στο χέρι και όχι με μια οθόνη, θα θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Ότι και αν του πεις με τα λόγια σου, εκείνο θα θέλει να «αντιγράψει» τη συμπεριφορά σου.

Το βιβλίο στα πλαίσια της ρουτίνας (με την καλή έννοια)

παιδί και Αρχαία Ελληνικά
Pexels

Βάλε το βιβλίο στη ζωή του παιδιού από την βρεφική του ηλικία. Όσο και αν νομίζεις ότι δεν καταλαβαίνει κάτι, το μωράκι σου λατρεύει να ακούει τη φωνή σου γιατί είναι εξοικειωμένο με αυτήν από την περίοδο που ήσασταν ένα.

Το καθημερινό διάβασμα ενός μικρού παραμυθιού στη βραδινή ρουτίνα μπορεί να είναι ένα υπέροχος τρόπος να κλείσει μια μέρα και για εσένα, αλλά και για εκείνο. Αυτή είναι μια ρουτίνα που μένει και καθώς μεγαλώνει το παιδί θέλει να ακούει ή να διαβάζει κάτι για να χαλαρώσει και να κοιμηθεί. Καθώς μεγαλώνει και μπορεί να επιλέξει μόνο του τα αναγνώσματα που προτιμά, θα ανυπομονεί για να έρθει η ώρα που θα διαβάσει λίγο και θα δει τι γίνεται παρακάτω στο βιβλίο που διαβάζει.

Δώσε ερεθίσματα

Αφού το παιδί θα δει εσένα και θα θέλει να αντιγράψει το παράδειγμά σου και αφού έχει μπει στη ζωή του το διάβασμα μέσω της καθημερινής ρουτίνας του, δώσε του ερεθίσματα.

  • Μπορείτε να γίνετε μαζί μέλη στην τοπική βιβλιοθήκη της περιοχής σας. Συνήθως είναι εξοπλισμένες με πολλούς τίτλους βιβλίων για όλα τα γούστα. Είναι ένα εξαιρετικό ερέθισμα για τα παιδιά μας γιατί εκτός του ότι καλλιεργεί την φιλαναγνωσία, καλλιεργεί εξίσου και την υπευθυνότητα του να είμαι συνεπής με ένα ξένο αντικείμενο, να το επιστρέψω στην ώρα του και ακριβώς στην ίδια κατάσταση με αυτή που ήταν όταν το πήρα στα χέρια μου. Ένα εξαιρετικό μάθημα για τη ζωή του.
  • Αν και το βιβλίο είναι ένα χόμπι εσωστρεφές περισσότερο, μπορείτε να το κάνετε λίγο πιο ανοιχτό και να διοργανώσετε λέσχη συνανάγνωσης, δηλαδή το να διαβάζουν τον ίδιο τίτλο ταυτόχρονα πολλά παιδάκια, φίλοι ή ξαδερφάκια των παιδιών που αγαπούν το διάβασμα. Αυτή είναι μια εξαιρετική ιδέα καθώς καλλιεργεί την κοινωνικότητα του παιδιού, τα βάζει στη διαδικασία να μιλήσουν για τους ήρωες του βιβλίου με τους φίλους τους και να ανταλλάξουν απόψεις.
  • Ημερολόγια βιβλίων: Μπορεί το παιδί να κρατάει σε ένα ημερολόγιο από μια λίστα των βιβλίων που έχει διαβάσει. Να εξοικειωθεί με τους συγγραφείς, να γράψει μια μικρή περίληψη από αυτό που διάβασε ή τι του άφησε το βιβλίο αυτό. Είναι πολύ όμορφο να κρατήσει τη λίστα αυτή και να την εμπλουτίζει καθώς μεγαλώνει, μια όμορφη παρακαταθήκη για το μέλλον του.
  • Πια η επαφή με τους συγγραφείς είναι πιο άμεση από ποτέ, είτε μέσω e-mail είτε μέσω των social media. Αν θέλει το παιδί μπορεί να έρθει σε επαφή με τον αγαπημένο του συγγραφέα και να του πει μια άποψη για το βιβλίο του και τι αντίκτυπο άφησε στη ζωή του.
  • Το διάβασμα μπορεί να ανοίξει νέες πόρτες στη ζωή του παιδιού. Η δημιουργική του γραφή θα εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς και το λεξιλόγιό του. Μπορεί πχ να έχει ένα ευρετήριο και ένα λεξικό κοντά του και να σημειώνει διάφορες νέες λέξεις που του κίνησαν το ενδιαφέρον. Με αυτόν τον τρόπο θα δει σημαντική διαφορά και στη γραμματική του και στο λεξιλόγιό του.

Τροφές για μυαλό ξυράφι που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινή διατροφή του παιδιού σου (και τη δική σου)

Διάβασμα με μέτρο

Να θυμάσαι ότι η ισορροπία είναι η λέξη κλειδί σε αυτό. Το διάβασμα ενός βιβλίο είναι ένα χόμπι που δεν είναι για όλους. Δε χρειάζεται να πιέστει το παιδί για να διαβάσει βιβλία με το ζόρι αν δεν το αγαπά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι παιδιά! Το φυσιολογικό είναι να θέλει να παίξει, να τρέξει, να κάνει ζαβολιές. Αν θέλει και έχει μάθει έτσι από μικρό θα το αναζητήσει τις ώρες της χαλάρωσής του στη μεσημεριανή σιέστα ή λίγο πριν κοιμηθεί.

”Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια”

ALBERT EINSTEIN

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News